Adófórum

Adózási és számviteli információk

közüzemi díj továbbszámlázása

Számlázás

HozzászólásSzerző: furigy » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Segítségeteket kérném. Egy Kft-ként működünk és egy másik Kft-től bérbe veszünk egy irodát havi X ezer Ft-ért. A szerződésünkben úgy áll, hogy a bérleti díj nem tartalmazza a közös ktget valamint a fűtés, világítás, vízdíj ktgeit, mely ktgeket a Bérbeadó a szolgáltatótól kapott közüzemi számla alapján havonta egy összesítő számlával Bérlőre továbbterhel."    Minden alkalommal megkapjuk a Bérbeadótól az általa kiállított számlát, mely tartalmazza hogy "közüzemi díj továbbszámlázása" és részletezi pontosan ugyan azokat a sorokat, mint amit neki küld a szolgáltató. (Pl:energiaadó, imp.korr. tényező stb.) A végén összesítve van rajta a 25%-os rész és a AHK rész. Ez így helyes-e hogy ugyan úgy van részletezve, ahogyan ő megkapja? Továbbá könyvelés szempontjából jó e úgy ha a

25% részt T5113 közüzemi díjak K4541 és T466-K4541

AHK részt T5113 közüzemi díjak K4541

Erősítsetek meg, hogy akkor a továbbszámlázott közüzemi díjak ÁFA-ját levonhatom.

Köszönettel: GY

furigy

HozzászólásSzerző: nagyeva1980 » szer. szept. 15, 2010 7:20 am

A kérdésből ítálve, gondolom áfásak vagytok és igen akkor levonhatod az áfáját a közüzemi díjnak. a könyvelést szétbontanám aszerint , hogy anyagjellegű (víz-gáz-áram ) ezeket az 51-be könyvelném, szolgáltatás jellegű ( szennyvízdíj,szemétszállítás... ) ezeket az 52-be könyvelném.

Vic

nagyeva1980

HozzászólásSzerző: Bakosné » szer. szept. 15, 2010 7:32 am

A bérbeadótól van a nevedre szóló számla, ami közvetített szolgáltatást tartalmaz. Ha mindketten áfa-körösek vagytok, és ha a tevékenységed áfá-s, akkor levonhatod ha esetleg tárgyi mentes akkor nem, ha mindkettő, akkor meg kell osztani.

Márti

Bakosné

HozzászólásSzerző: furigy » szer. szept. 15, 2010 8:13 am

A mi cégünk Áfa-s, de a bérbe adójét nem tudom.
furigy

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. szept. 15, 2010 8:17 am

A bérleti díjról áfás számlát kapsz a másik cégtől?
tothkornelia69

HozzászólásSzerző: furigy » szer. szept. 15, 2010 8:18 am

Kedves Vica!

Köszi a tanácsot és akkor a közös költséget is az 52-be könyveljem?

furigy

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. szept. 15, 2010 8:20 am

Ha a bérbeadó felszámol áfát és Te is áfás vagy akkor nyugodtan levonhatod a 25% áfáját. Az, hogy Ő áfás e a 9. számjegyből kiderül az adószámból. Ha 1-es akkor alanyi vagy tárgyi adómentes és nem számol fel áfát (van 1-2 kivétel de azt most nem részletezem), ha 2-es akkor áfás, ha 3-as akkor evás. Az evások nem fizetik ki az áfát, viszont amit felszámítanak azt le lehet vonni.

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: furigy » szer. szept. 15, 2010 8:20 am

Igen, a bérleti díjról áfa-s számlát állítanak ki nekem.

Valamint az úgy jó, hogy amit a Bérbeadótól kapok számlát az ugyan olyan részletes, mint a pl. az e.on számlája.

furigy

HozzászólásSzerző: kovalkata » szer. szept. 15, 2010 8:21 am

Ez lehet megint vitatéma, de pl. én az energia adót is beleveszem az árammal együtt az anyagköltségbe. Egy másik kérdésnél volt a vízterhelési díj, mint számla eleme, érdekes módon nekem e kettő elkülönül. Persze lehet, hogy az én értelmezésem a rossz, mert a vízterhelésit 52-esnek gondolom, az energia adót meg közvetlen az áram részének, tehát 51-nek....
kovalkata

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » szer. szept. 15, 2010 8:29 am

Szerintem a bérbeadó nem jól számláz, mert ha a bérbeadás áfás, akkor minden áthárított járulékos költséget is áfásan kell továbbszámláznia.

Áfa tv 70. §

Szerintetek? 

Megvan, ezt kerestem:

http://www.apeh.hu/adoinfo/afa080101_hatalyos/ing_081018.html

tothkornelia69

Következő

Vissza: Számlázás