Sziasztok!
Szerintem nem a szellemi termékek között a helye. A számviteli tv. 25.§ szerint:
(3) Alapítás-átszervezés aktivált értékeként a vállalkozási tevékenység indításával, megkezdésével, jelentős bővítésével, átalakításával, átszervezésével kapcsolatos - beruházásnak, felújításnak nem minősülő - a külső vállalkozók által számlázott, valamint a saját tevékenység során felmerült olyan - az 51. § szerinti - közvetlen önköltségbe tartozó költségeket lehet kimutatni, amelyek az alapítás-átszervezés befejezését követően a tevékenység során a bevételekben várhatóan megtérülnek. Idetartoznak a minőségbiztosítási rendszer bevezetésével kapcsolatos tevékenység költségei is.
Szóval az alapítás-átszervezés aktivált értékeként kell aktiválni, és az amortizációt is ennek megfelelően megállapítani.
A minőségbiztosítási rendszer kialakításának költségeit akkor kell aktiválni, amikor elkészült, a tanúsítványt megkapta. A számlákat addig a 161-re (beflen beruh.) kell könyvelni a szállítóval szemben, majd onnan aktiválni. Bejövő számlával écs nem csökkenthető!
A tanúsítást nyújtó cégnek - ha elkészült a rendszer, és megkaptátok a tanúsítványt - a teljes összeget ki kell számlázni. A fizetési ütemezés más tészta, lehet több részletben fizetni, de a teljes értéket ki kell számlázniuk.
Üdv:Böbe
Köszönöm!
Aktiválom a 100%-ot (T11 K161 1000 €), idén a három év arányos értékcsökkenését számolom el (T571 K11 <333 €). A szolgáltató viszont csak az ezévi díjat számlázta le. Ha a számláját (T161/466 K454 500 €) könyvelem, akkor az 161 T oldalára annak csak 1/3-a kerül, a K oldalra meg a 3 éves összeg. Mi lesz a különbözettel?
P.
Az előbb válaszoltam, de az meg úgy látszik, elszállt az éterben:-(((
Szóval szerintem nem helyes a szolgáltató számlája. Tanúsítványt megkaptátok, a munkát elvégezték, ki kell számlázni a teljes összeget:
T161 és T466 - K454 1000€, majd aktiválod: T11 - K161 800€ (a 161-en ugyanis csak a nettó van, ha az áfát levonhatjátok)
A szolgáltatónak a szerződés szerinti ezévi díj átutalása: T454 - K384 500€.
Écs: T571 - K19.. a számviteli politika szerinti számított (maradványérték, használati idő függvényében,stb).
Üdv: Böbe
Nem lehetséges, hogy a szerződésben a miniségbiztosítási bevezetése az első évre számlázott 50 %,ez után kapják meg a tanusítványt, ezt kell aktiválni, és a további 2 évben számlázott 25-25 % már csak a karbantartás, ellenőrzés dija, ami költség?
Csak egy ötlet, minden a szerződéstől függ, mi áll benne.
MártiSzia Márti!
Jogos az észrevétel:-) Tényleg azt kellene megnézni, hogy pontosan mi áll a szerződésben.
Üdv: Böbe
Köszönöm az ötleteket!
A megállapodás úgy szól, hogy az első évben tanusítanak, a 2. és 3. évben felülvizsgálati látogatásra kerül sor.
Jól értem, hogy aktiválni és 3 év alatt leírni csakaz első éves összeget kell (50%) ?
A 2. és 3. évi felülvizsgálat szakértői költség?
P.
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 9 vendég