Adófórum

Adózási és számviteli információk

egyéni vállalkozó pénze a pénztárban

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Cininéni » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Egy kérdés, nem tudom ehhez mit szóltok!
Ha egyéni vállalkozónak plussz 6M ft volt a pénztár egyenlege, és azt a pénzt ő tetette a saját bankszámla számára, azaz nem a vállalkozáséra, hanem magánszemély Kovács Pistára. És ez egyébként egy élő példa. Ilyenkor egy esetleges vagyonosodásinál, amikor valóban ott van/volt Kovács Pista bankszámla számláján a pénz, akkor mi van?
Van ennek valami hátulütője vagy szankciója?
Mert egy részről a pénz le van fedve. Persze tudhatta volna, hogy nem lehet vállalkozás pénzét magán célra használni, de azt mondta, hogy képtelenség külön kezelni az egyéni v. és magászemély pénzét. Mit szóltok ehhez?
Esetleg szerződéssel lefedhető, hogy kölcsön adta egyéni vállalkozó Kovács Pista a Kovács Pistának?
Cininéni

HozzászólásSzerző: adotanacs » hétf. márc. 12, 2007 7:04 pm

Szia Cininéni! Egyéni vállalkozó szerintem használhatja a vállalkozás pénzét, vagyonosodás vizsgálatnál azt  nem különítik el.Ott nincs házipénztár sem, mint a társaságnál.Annál is inkább igaz lehet ez, mivel ev-nál ha kiveszi, ha nem, a jövedelmet valamilyen módon  le kell adózni. Ani
adotanacs

HozzászólásSzerző: tepimail » hétf. márc. 12, 2007 7:15 pm

Cininéni! Ha az EV nem Áfakörös vagy EVÁ-s nem kötelező bankszámlát tartania. Nálam van ilyen vállalkozó, csekken fizeti a járulékait. Ha utalásos számlát ad ki a saját bankjába érkezik a pénze. Ilyenkor ezt könyvelem le a pénzforgalmi szemlélet miatt. Vállalkozói tevékenység bevétele, mégis a lakosságijára érkezik. Ahogyan Ani írta, attól még adózni fog utána.
tepimail

HozzászólásSzerző: MK » hétf. márc. 12, 2007 9:19 pm

Azért azt gondolom, hogy arra mindenképpen figyelemmel kell lenni, hogy az így lekötött, (vagy nem lekötött) pénz után kamat jár, amit a vállalkozás bevételeként kell elszámolni. Ha szeretnénk, hogy az érvelés valóságosnak tűnjék, akkor ennek mindenképpen meg kell jelennie a könyvekben.

Üdv MK

MK

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd márc. 13, 2007 5:32 am

Sziasztok! Szerintem a magánbankszámlán lévő pénz után kamatadót fizetünk, kétszer nem kell adózni utána. Ani Meg egyébként is nem igen tartja ott, mert ha megvan a pénz, nem tud belőle kenyeret venni.
adotanacs

HozzászólásSzerző: Cininéni » kedd márc. 13, 2007 6:01 am

Tepimail! Itt áfakörös ev.ről van szó, ahol van a vállalkozónak vállalkozói bankszámlája! Sőt naplófőkönyvet vezet, ahol napont a látszanak a pénzmozgások. A kérdés arra utalt főként, hogy amikor plusszban van száz ezrekkel vagy éppen milliókkal a pénztár, akkor azt ev. felhasználhatja e arra, hogy időlegesen, amig aztán megint nem kell visszatenni a vállalkozás bankszámlájára addig használja akár a saját magán számlájára teszi. Hiszen nem létezik olyan ev. aki két kasszát tart otthon és külön teszi-veszi ki a pénzeket az ev. pénzkasszájából és a magánból. Ezt a pénzt nem végleg venné ki, csak használná!!!!!Ezeket a pénzeket főként 2005 és 2006 években vette ki, majd 2007 évben teszi be, amikor a pénztára egenlege azt szükségessé teszi. Igen, amit pedig MK irt, hát ezen én is gondolkodtam, hogy ezért magánszemélyként kap kamatot és ott esetleg lehet bibi, hogy a vállalkozás pénzét kamatoztatta a saját zsebére? Hát nem tudom. De akkor legfeljebb csak a kamatok összege miatt kell büntit fizetnie és nem a nincs honnan 6M ft után, ami tulajdonképpen mégis van, mert ott látszik egyértelműen a vállalkozó naplófőkönyvében a pénztrá rovatban.
Cininéni

HozzászólásSzerző: adotanacs » kedd márc. 13, 2007 6:11 am

Ha az egyéni vállalkozó kivette a bankszámlájáról a pénzt, utána az bárhol lehet. Ha olyan sok plusz pénze van, akkor az régen tőkebetét lehetett, vagy ha nem, akkor azt már valamilyen módon leadózta.Negyedévente  kell fizetni adóelőleget, ha a váll. bankszámláján volna is.
adotanacs

HozzászólásSzerző: Rózsa72 » kedd márc. 13, 2007 6:45 am

Sziasztok!

Nálam egyik egyéni vállkozómat ellenőrzik már fél éve  - vagyonosodás miatt! Tapasztalat szerint bármi plusz pénz szerepel a könyvelésben vagy bárhol feltünik be kell bizonyítani, hogy az egy leadózott jövedelem ( bevallás alapján ) vagy saját családi pénz ( aminek eredetét vizsgálják ): Ki adta, neki honnan volt ennyi, ő leadózott-e róla és ez az egész elindít egy körforgást!

ildiko

Rózsa72

HozzászólásSzerző: MK » kedd márc. 13, 2007 10:00 am

"Adotanács" válasza mindenképpen elgondolkoztató. Ha az a 6M Ft nem az adott évi eredménye, akkor azt az abban az évben, amikor keletkezett, le kellett adóznia az EV-nak.Innentől kezdve az magán-jövedelem, ami lehet a magán-számlán.

Az EV pénzkezelésével kapcsolatban azért lenne egy megjegyzésem. Bár jól tudom, hogy általános az a gyakorlat, hogy az egyéni vállalkozó pénze keveredik a magánszemély pénzével, mégis azt gondolom, hogy érdemes megpróbálni rászorítani az EV-kat, hogy próbálják a kettőt külön választani. A gazdálkodásnak jót szokott tenni, mert sokkal jobban látható az eredmény, vagy az eredménytelenség. És "használni" úgymond a vállalkozás pénzét csak olyan módon lehet, ha arra kamatot fizet, jelen esetben a magánszemély.

MK

MK

HozzászólásSzerző: tepimail » kedd márc. 13, 2007 10:43 am

Cininéni! Értem a problémád és a következők jutottak az eszembe. Nálam is az ügyfelek nehezen értik meg, hogy van egy "vállalkozói zsebük" ami nem különül el a magántól. Ebben a zsebben nem adózott pénzük van, hanem csak egy bevétel amivel el kell számolniuk. Ha leadózták akkor jövedelem és akkor tehetik át a másik zsebükbe. Ameddig ez csak bevétel vagy a pénztárában van, vagy a bankszámláján (ha bankszámla nyitásra kötelezett). Ha ő ezt a bevételt magánszámlán tartja szerintem nem könyvelési tétel. Ezzel neki kell elszámolnia. Ha leadózta nem kérdés.

tepimail

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók