Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adott támogatás

Adatszolgáltatás

Adott támogatás

HozzászólásSzerző: fjozsefne » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Segítséget szeretnék kérni, van egy Kft-é aki a nyereségét adott támogatással szeretné csökkenteni, társasági adóba ezt, hogy számolom majd el.
Pl.: 3.000.000 Ft a nyeresége,adott támogatásra szán 1M Ft-ot lekönyvelem a 86-ba 1.000.000 Ft, de meg kell növelnem a társasági adóalapot, nem tudom mennyivel? 2010 évről van szó!

fjozsefne

Adott támogatás

HozzászólásSzerző: thzs » pén. aug. 13, 2010 6:15 pm

Szia!

Megváltozott a társasági adó törvény. A vállalkozás által átadott pénzeszköz rendkívüli ráfordításként való lekönyvelése az adózás előtti eredményt csökkenti. A tao. tv. azonban bizonyos esetekben nem ismeri el az adóalap szűkítését, és az AEE-t növelni kell az átadott támogatással.

Bevágom a tao. tv. érvényes részét:

8. § (1) Az adózás előtti eredményt növeli:

d) az a költségként, ráfordításként elszámolt, az adózás előtti eredmény csökkenéseként számításba vett összeg - ideértve az immateriális javak és tárgyi eszközök értékcsökkenési leírását is -, amely nincs összefüggésben a vállalkozási, a bevételszerző tevékenységgel, különös tekintettel a 3. számú mellékletben foglaltakra,

3. számú melléklet az 1996. évi LXXXI. törvényhez

Nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő egyes költségek, ráfordítások

A 8. § (1) bekezdésének d) pontja alkalmazásában nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, ráfordításnak minősül különösen:

13. az adóévben visszafizetési kötelezettség nélkül adott támogatás, juttatás, véglegesen átadott pénzeszköz, a térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, az adózó által ellenérték nélkül átvállalt kötelezettségnek az adóévi adózás előtti eredmény terhére elszámolt összege, az adóévben térítés nélkül nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke, valamint e juttatásokkal kapcsolatban ráfordításként elszámolt általános forgalmi adó, ha a juttatás külföldi személy vagy az üzletvezetés helye alapján külföldi illetőségű részére történik vagy az adózó nem rendelkezik a juttatásban részesülő nyilatkozatával, amely szerint a juttatás adóévében az eredménye a juttatás következtében elszámolt bevétel nélkül számítva nem lesz negatív, amelyet a beszámolója elkészítését követően azzal igazol.

üdv.Zs.

thzs

Adott támogatás

HozzászólásSzerző: fjozsefne » szomb. aug. 14, 2010 7:12 am

Szia!

Köszönöm a válaszodat, akkor ezek szerint nem tudom a társasági adóalapot módosítani a támogatással? Növelőbe is be kell tennem? Nincs olyan lehetőség, hogy csak az 50%-át kell növelőbe tenni? Közhasznú szervezetnek adná a támogatást.

fjozsefne

Adott támogatás

HozzászólásSzerző: thzs » szomb. aug. 14, 2010 11:57 am

Szia!

DE, a közhasznú és kiemelkedően közhasznú besorolással rendelkező szervezetnek átadott támogatás, juttatás, térítés nélkül átadott eszköz könyv szerinti értéke, ill. nyújtott szolgáltatás bekerülési értéke megalapozza a társasági adó számításnál az adózás előtti eredmény csökkentését.

Megváltozott itt is a tao, nem kell adóalap növelésként elszámolni, 

Maximum az adózás előtti eredmény összegéig csökkenti az AEE-t az adott támogatás

1. 50 százaléka kiemelkedően közhasznú szervezet támogatása esetén,

2. 20 százaléka tartós adományozási szerződés esetén,

de együttesen legfeljebb az adózás előtti eredmény összege. (7.§. (1) z) pont

A 7. § (7) bekezdése szerint a z) pontja alapján az adózó akkor csökkentheti az dózás előtti eredményt, ha rendelkezik a közhasznú szervezet, a kiemelkedően közhasznú szervezet által az adóalap megállapítása céljából kiállított igazolással, amely tartalmazza a kiállító és az adózó megnevezését, székhelyét, adószámát, a támogatás, juttatás összegét, célját, továbbá közhasznú szervezet, kiemelkedően közhasznú szervezet esetében a közhasznúsági fokozatot.

Zs.

thzs

Adott támogatás

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » szomb. aug. 14, 2010 4:12 pm

Sziasztok!

Én ezt úgy értem, hogy ha van ilyen nyilatkozat a birtokunkban, akkor elszámolhatjuk ráfordításként. Sőt: ha olyan szervezetről van szó (alapítvány), akinek nincs vállalkozási tevékenysége, akkor nem is kell ilyen igazolás. Legalábbis az ügyfélszolgálat (a 0640-es)nekem ezt mondta

Ildi

kovacs.attilane

Adott támogatás

HozzászólásSzerző: fjozsefne » szomb. aug. 14, 2010 5:49 pm

Mondjuk az adózás előtti eredményem 3millió adott támogatás 1millió akkor költségként 500.000 Ft-ot számolhatok el?
fjozsefne

Adott támogatás

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » vas. aug. 15, 2010 11:48 am

Én úgy gondolom, hogy adhatsz támogatást bárkinek, ha van olyan nyilatkozat a birtokodban, hogy a támogatott szervezet nem ettől lesz eredményes, és el is számolhatod egyéb ráfordításként Ezen túlmenően, ha kiemelkedően közhasznú szervezetről vagy tartós adományozásról van szó, akkor ráadásul csökkentheted az adólapodat 50 illetve 20%-kal.

Ildi

kovacs.attilane

Adott támogatás

HozzászólásSzerző: fjozsefne » hétf. aug. 16, 2010 5:37 am

Nem igazán értem, példán keresztül nekem egyszerűbb lenne, Van ez a Kft akinek 3millió a nyeresége add 1millió támogatást, akkor én azt a 86-ba lekönyvelem és már mindjárt 2millió a nyereségem, de a társasági adóba nem számolhatom el költségként az 1milliót növelőbe beteszem az 50%-ot? Kiemelten közhasznú társaságról van szó.
fjozsefne

Adott támogatás

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » hétf. aug. 16, 2010 5:53 am

Én így gondolom:

eredmény 3000 eFt

86         -1000 eFt               13. pont szerinti nyilatkozat kell hozzá

AEE         2000 eFt

kedv         500 eFt              igazolás a közhasznúsági fokozatról 7§ szerint

adóalap  1.500 eFt

kovacs.attilane

Vissza: Adatszolgáltatás