Adófórum

Adózási és számviteli információk

Adószámos magánszemély ktgelszámolás

Számlázás

Adószámos magánszemély ktgelszámolás

HozzászólásSzerző: Klisé » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Adófórumozók!

Adószámos magánszemély lettem és kisebb dizájneri munkákat számlázok eseti jelleggel.

Az volna a kérdésem, hogy milyen ktgeket és hogyan lehet elszámolni adószámos magánszemélyként. Leginkább arra lennék kíváncsi, hogy számítógépet hogyan lehet. Mert annyi tudom, h écs-t nem lehet számolni ebben az esetben. De akkor 100 ezer Ft feletti gépet én ilyen formában tevékenykedve nem is számolhatok el?

Valamint úgy tudom, h mivel van főállásom is, csak szja-t és eho-t  kell fizetnem a bevételem után. Az szja-t megfizetem adóbevalláskor, az tiszta sor. De az ehot hol kell és milyen nyomtatványon befizetni. Egyáltalán valóban kell azt fizetni?

Sajnos nagyon sok kérdésre még a könyvelők sem mindig tudják a választ.

 

Köszönöm, ha válaszoltok nekem.

 

Üdv,

 

Anna

Klisé
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

Adószámos magánszemély ktgelszámolás

HozzászólásSzerző: kaloczy » pén. júl. 23, 2010 9:01 am

Szia!

Költséget csak olyat számolhatsz el, ami a munkával kapcsolatban merül fel, és a nevedre szóló számla van róla. 

Számítógéppel kapcsolatban most nem mondanék semmit, mert a ma (tegnap?) elfogadott saláta-törvényben van valami változás, ami kapcsolatban lehet ezzel.

Az, hogy csak szja-t és eho-t kell fizetni, az a főállás melletti egyéni vállalkozókra vonatkozik. Adószámos magánszemélyként nem ennyire egyértelmű a helyzet - de ha tényleg csak azt kell majd fizetni, akkor az eho is az éves szja-bevallásban vallandó be, és befizetni is akkor kell. Szoktak eho-csekket is küldeni egyébként az szja mellé.

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Adószámos magánszemély ktgelszámolás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. júl. 23, 2010 9:30 am

Szia Anna!    Adószámos magánszemélyként, aki munkavégzésre köt/kap megbízást.. (tehát nem ingatlanbérbeadó adószámos magánszemélyről beszélünk, ahol a jövedelem szerzés nem munkavégzésből származik) .. rosszul tudod, hogy csak SZJA és eho vonzat van.

Adószámos magánszemélyként (és most tekintsünk el attól, hogy az amit csinálsz az egyébként simán adószámos magánszemélyként folytatható-e, vagy egyébként az üzletszerűségét és rendszerességét nézve,stb. egyéni vállalkozásban lehetne)   számlaadásra kötelezett, önálló tevékenységet folytató magánszemély vagy, ahol a jellemzően elszámolható költségek vonatkozásában az SZJA tv.3.sz. melléklete , ahol a III. Écs elszámolásnál szerepel a 2.pontnál... éves bevétel 1%-áig,de max.az adott eszközök 50%-os értékéig a szerzés évében.

Mikor megállapodást/megbízást kötsz valakivel, akkor tisztázandó (nyilatkozat), hogy kéred a megbízótól, hogy az adóelőleget megállapítsa/vonja le, vagy nem kéred,  ha kéred, akkor ha adsz költségnyilatkozatot, akkor annak függvényében fogja az adóelőleg alapját és az adót, valamint a járulékokat megállapítani..    Ha adsz nyilatkozatot adóelőleg megállapítására, de nem adsz költségnyilatkozatot (a 10% átalányról sem), vagy éppen nem kéred az adóelőleg megállapítását/levonását, akkor a kifizető a 100%-os bruttó díjból kiindulva kell, hogy elbírálja azt, hogy az adott ügylettel biztosítási jogviszony keletkezik-e, vagy sem.   Ha biztosítotti jogviszony keletkezik (az adóelőleg alapja eléri a minimálbér 30%-át (napi,havi) .. ha eléri, akkor biztosítottként be kell, hogy jelentsen és le kell, hogy vonja a TB járulékokat (kivéve a 2% pénzbeli. eü.bizt.járulékot és 1,5% munkaerőpiaci járulékot, az eü-től, akkor tekinthet el, ha az a főállású munkaviszony megfelel a legalább heti 36 órás fglalkoztatással járó munkaviszonynak), a kifizetőt pedig természetesen ebben az esetben a 100 %-os díj után terheli a kifizetőt terhelő TB.

A kifizető minden esetben, akár adtál neki adószámos magánszemélyként adóelőlegre vonatko9zó nyilatkozatot akár nem, köteles vizsgálni, hogy az adott kifizetéses ügylet révén keletkezett-e biztosítási jogviszony vagy nem, kivéve, ha az adószámos magánszemély önálló tevékenysége un. műveszeti tevékenység, mert a művészeti tevékenység esetén más a módi, mint a többi munkavégzéssel járó önálló tevékenység esetében.

Ha nem adsz a kifizetőnek SZJA előlegre nyilatkozatot, akkor negyedévente az SZJA előleget magadnak kell megállapítani és megfizetni az APEH-hoz minden n.évet követő hó 12-ig., bevallás majd az éves '53-as bevallásban.  Tehát az SZJA-t sem majd csak a bevalláskor fizeted, hanem évközben is van előleg fizetési kötelezettség, ha a fizetendő SZJA előleg összege eléri halmozottan a 10 eFt-ot.

Mindent nem igazán lehet itt leírni, csak a figyelmeded akartam felhívni, hogy az adószámos magánszemély az nem olyan, mint az egyéni vállalkozó, hanem ha munkavégzési tevékenységre vonatkozik a bevételszerzés és az adószámos magánszemélyként történik, akkor még ha van is heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyod, attól még a TB kötelezettség elbírálása, megállapytás, ki-be jelentgetés a feltételek fennállása esetén fennáll, akkor is, ha az adóelőleget nem a kifizető állapítja meg és vonja le..    

Ha a kifizető nem állapíthatja meg az SZJA előleget (nem adtál neki erre vonatkozó nyilatkozatot)  ésm az adott megbízás nem eredményez biztosítotti jogviszonyt, akkor valóban SZJA és 27% százalékos eho dolog játszik, s ebben az esetben a 27% százalékos ehot-t is saját magad kell, hogy megfizesd az SZJA előlegre vonatkozó határidőig..

Bővebben és pontosan SZJA,. TB., EHo tv... és az APEH portálról: 

 Üdv.

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Adószámos magánszemély ktgelszámolás

HozzászólásSzerző: Klisé » pén. júl. 23, 2010 9:38 am

Fúúha, ez nekem nagyon magas. Picit sok a szakmai rész. :) Sokat nem értek hozzá sajnos. De "max.az adott eszközök 50%-os értékéig a szerzés évében" ez a rész nem változott 2010-ben? El tudná nekem magyarázni valaki laikus módjára, hogy ha mondjuk egy évben 2 számlát állítok ki így adószámos magánszemélyként, az egyik mondjuk 150 ezerről szól, a másik meg 400 ezerről, akkor abból mit vonhatok le (lehet-e az számítógép) és hogy mikor és hogy kell belőle adóznom és mit? Köszi Anna
Klisé
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

Adószámos magánszemély ktgelszámolás

HozzászólásSzerző: Bakosné » pén. júl. 23, 2010 9:44 am

Szia!

Melcsi teljesen kielégítő választ írt neked. Sok a szakmai rész? Hát a szakmát kérdezted. Ha ez neked ennyire nehéz, (nem csodálkom rajta, sokszor nekünk is) akkor jobb lenne, ha adószámos magánszemélyként is felkeresnél egy könyvelőt, aki negyedévente megnézi, kiszámolja, hogy mit lehet leírni, mennyit kell befizetni, milyen adóból, elmagyarázza, hogy milyen nyilatkozatot adják a megrendelőnek, stb.

Hidd el a büntetés, ha nem jól kalkuláltál sokkal többe kerül, mint egy könyvelő negyedévente. 

Márti

Bakosné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Adószámos magánszemély ktgelszámolás

HozzászólásSzerző: Klisé » pén. júl. 23, 2010 9:48 am

Köszönöm a segítségeket.

Voltam amúgy könyvelőnél, de nem mindent tudott nekem elmagyarázni világosan, mert ő inkább a cégek könyvelésében jártas és rég nem foglalkozik magánszemélyekkel.

Mást meg nem ismerek e témában.

De nagyon köszönöm a válaszokat.

 

Üdv,

 

Anna

Klisé
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

Adószámos magánszemély ktgelszámolás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. júl. 23, 2010 10:46 am

Anna!  Én azt szoktam mondani, hogy egy nem egyéni vállalkozó, adószámos magánszeméllyel több baj van, mint egy egyéni vállalkozóval..  Akkor is, ha úgy nézem, hogy én vagyok a kifizető .. én a cégemnél is és az ügyfeleknek is azt szoktam mondani, hogy ha nem céggel szerződnek/kötnek megbízást, akkor minden esetben kérjék el a vállalkozói igazolványt/okmányirodai nyilvántartási számot és ellenőrizzenek, vagy akár velem ellenőriztessenek utána, hogy az illető valóban egyéni vállalkozó-e, vagy "csak" egy adószámos magánszemély  és, ha adószámos magánszemély, akkor csak abban az esetben adjanak megbízást, kössenek szerződést az illetővel, ha végképp nincs olyan vállalkozó, vállalkozás, aki azt a munkát elvégezné.., mert ők nem tudják ezeket a mindenféle nyilatkozatokat, vagy azok hátterét, én pedig munkaviszony melletti vállalkozóként állok az ügyféllel kapcsolatban, tehát nem tudnak egyik percről a másikra leakasztani...  Ha pedig még is olyan személynek fizetnének, aki nem egyéni vállalkozó, akkor a kifizetést megelőzően, mindenképpen konzultálniuk kell velem, mint könyvelővel, mert az ilyen kifizetést megelőzően azért vannak olyan teendők, amihez ők nem valószínű, hogy helyesen tudnak megítélni, a kifizetendő összeg összegszerűségét megállapítani, alkalmasint számfejteni..stb.

Az előbb leírtam neked a kettős feltételt, ami pontosan szövegezve az SZJA tv. hivatkozott mellékletében le van írva... tehát nem csak a beszerzett tárgyieszköz 50%-a.., hanem a bev.10%-a is határösszeg.. tehát, ha neked évesen 550 eFt bevételed van, akkor először is: 550*0,10= 55 eFt, de ha a számítógépet 102 eFt-ért vetted és az egyetlen tárgyieszk., akkor 55 eFt, de max. 102 eFt*0,5= 51 eFt, tehát csak 51 eft...

Nem tudok neked mindent elmagyarázni, s ne is hagyatkozzál csak arra, amiket itt olvasol,  mert lehet az ügyeid között olyan csavar, ami a kérdésedben nincs, s még is kell vele valamit kezdeni, de a válaszolók sem írtak róla..

Ha mondjuk csinálsz egy munkát, aminek a számla összeg szerinti díja 150 eFt, s ez a megbízás kezdődött mondjuk junius 01-el és teljesítésre került július 31-én, akkor, ha az adóalap eléri a 44.100 Ft-ot, akkor biztosítotti jogviszony keletkezik..   Ha nem adsz SZJA előlegre nyilatkozatot a kifizetőnek, akkor mivel a 150 eFt meghaladja a  a 44.100 Ft-ot (2 hónap 2*73.500*0,3), akkor a kifizető be kell, hogy jelentsen biztosítottként, ebben az esetben a TB járulék alap: 150 eFt, s a kifizetendő összegből le kell vonnia a magánszemélyt terhelő TB járulékokat és meg kell, hogy fizesse a kifizetőt terhelő TB járulékokat.

Ha ugyanennél a példánál vagyunk, de adsz adóelőlegre nyilatkozatot a kifizetőnek és adsz neki nyilatkozatot arra vonatkozóan is, hogy a bevétellel szemben  mondjuk 80% költséget, vagy Ft-álisan 120.000 Ft költséged van/volt ezzel a megbízással, akkor adóköteles jövedelem: 30.000 Ft, ami a két hónapi "munkavégzést tekintve" nem eredményez biztosítotti jogviszonyt, és akkor a az SZJA előleg alapja: 30.000 X1,27= 38.100 Ft, ami után az SZJA vagy 17%, vagy 36%.,  és ebben az esetben a 27% százalékos eho a kifizetőt terheli és nincs TB.    Ugyanakkor, ha ekkora költségről tettél költségnyilatkozatot,  és aztán később kiderül (a nyilvántartásod, a bevallás alapján is), hogy még sem volt annyi költséged, mint amennyiről nyilatkoztál, hát annak bizony forintális következményei is vannak..

Egy egyéni vállalkozónak nem kell ilyen nyilatkozatokat tenni, vezeti/vezetteti a saját nyilvántartásait, s az alapján évközben elelőleget fizet, évesen bevall, stb.. A kifizető pedig meg kapja a számlát és nem kell foglalkoznia azzal, hogy keletkezik-e biztosítási jogviszony, ad-e megbízott "nyolszáz" nyilatkozatot, vagy nem ad semmit, meg hogy esetleg még a díjon felül mennyi járulék, adófizetési kötelezettség terheli még, annak függvényében, hogy kifizetést megelőzően a megbízott éppen ad-e és mekkora összegről, hányadról költségnyilatkozatot..

Amit írtam az is jócskán konyha nyelven van.. én is csak azt tudom tanácsolni, hogy vegyél fel kapcsolatot akár ismerős,( de könyvelésben, adózásban jártas emberrel ) szakmabelivel, aki személyesen segítségedre lehet, abban is, hogy adjál-e nyilatkozatot a kifizetőnek, ha igen, akkor milyen költségnyilatkozatot célszerű, stb..    Arra azonban készüljél mindenképpen, hogy ha a megbízás időszakát és az SZJA alapot tekintve a naptári napok száma szerint az összeg eléri a napi 735 Ft-ot, akkor mindenképpen legyen nálad munkáltatói igazolás arra vonatkozóan, hogy van heti 36 órás foglalkoztatással járó munkaviszonyod máshol, mert ezt a TB-k miatt kérni fogják tőled a kifizetők..       

Ha a kifizetőnek adsz nyilatkozatot az SZJA előleg levonásra és költségnyilatkozatot is, akkor az SZJA köteles jövedelem (járó bruttó összeg mínusz nyilatkozott költség) összege és a vonatkozó időszak függvényében fogják vizsgálni, hogy biztosítottnak minősülsz-e... és SZJA és TB van-e, vagy SZJA és 27% százalékos eho..   a költségnyilatkozat felelőssége a Tied.   Ha nem adsz nyilatkozatot, akkor a kifizető a teljes (számla végösszege) összeget kell, hogy adóköteles jövedelemnek tekintse, így az lesz a TB járulék alapja is.

A kifizető minden esetben kell, hogy adjon a kifizetés hónapjában rólad 1008M-es bevallást az APEH-hoz, ha nem adsz neki nyilatkozatot, akkor azt fogja jelölni ebben az általa adott bevallásban, hogy a teljes összeg és nyilatkozat hiányában a kifizető nem vont SZJA előleget... 

Ha a bevételed nem kifizetőtől származik, hanem magánszemélytől, akkor még tovább bonyolódik a dolog az eddig megpedzetteken kívül.

Én például nem szoktam adószámos magánszemélyt ügyfélként vállalni, mert sok esetben a kifizetők (vállalkozások,stb.) sincsenek tisztában azzal, hogy nekik kifizetői minőségben az adószámos magánszeméllyel kapcsolatban vannak olyan kötelezettségeik, amik egy egyéni vállalkozóval kapcsolatban nincsenek, továbbá az adószámos magánszemély felelőtlenül nyilatkozik magas költséget, ami aztán köszönő viszonyban sincs a nyilvántartása szerint elszámolt, elszámolható költségek összegével és lehet szórakozni a büntető adó számítással.. - amire nekem nincs kapacitásom, stb. , főleg a vitára nincs időm és türelmem.

Sok adószámos magánszemély azért bele olvas ide, oda, aztán úgy gondolja, hogy rá is az vonatkozik, ami az ingatlanbérbeadó magánszemélyekre (hogy szja és legfeljebb eho) és nem akarja elhinni, hogy a munkavégzéssel járó tevékenységet folytató adószámos magánszemély esetében elég sok kavarás van, s nem lehet egy kalap alá venni az ingatlanbérbeadóval, valamint  az adón, TB., EHO-n, nyilvántartás vezetésen kívül, alkalmasint még annak elbírálása is, hogy vajon végezhetem-e adott tevékenységet adószámos magánszemélyként, vagy már csak vállalkozóként tehetném.

Ha ebben a formában akarsz a megbízásokkal bevételhez jutni, akkor mindenképpen javaslom szakember igénybevételét, akivel a megbízás elvállalásakor már konzultálsz.., addig meg azt jegyezd meg azért, hogy minden megbízó felé hangsúlyozd ki, hogy nem vagy egyéni vállalkozó, "csak" adószámos magánszemély, s a megbízási szerződésben még csak véletlenül se szerepeljen az, hogy vállalkozási szerződés, vagy, hogy Te mint egyéni vállalkozó...(mert nem vagy az és teljesen másként kell, hogy kezeljenek,), neked se jó, ha utólag kell majd valamit helyre rakni, vagy rakatni...

Üdv.

 

 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Adószámos magánszemély ktgelszámolás

HozzászólásSzerző: Klisé » pén. júl. 23, 2010 11:06 am

Nagyon köszönöm a választ.

Valóban nem egyszerű egy dolog ez. Ahogy nézem, lehet még anyagilag sem éri meg adószámos magánszemélynek lenni, mert több az adó, mint ami marad nálam.

És ha megbízási szerződést kötöttem a céggel, akkor van rá mód, hogy ne számlával, hanem valami más úton-módon fizessenek ki engem?

Köszi

Klisé
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

Adószámos magánszemély ktgelszámolás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. júl. 23, 2010 11:58 am

Ha nem adószámos magánszemélyként (számlaadásra kötelezett) kötsz megbízási szerződést (leginkább szellemi tev.jellegű feladatra, Ptk. "egy ügy ellátása" és nem rendszeresen), akkor annyiban más csak a "a maradó végösszeg", hogy mivel nem vagy számlaadásra kötelezett magánszemély, a kifizető mindenképpen kötelezett az SZJA előleg levonásra, (tehát nem kérdés, hogy akarod-e, hogy ő vonja le, ő le kell, hogy vonja) az általad adott költségnyilatkozat figyelembe vételével és szinten az adóköteles jövedelem összegét és a vonatkozó időszakot vizsgálva el kell, hogy döntse, : biztosítottnak minősülsz a megbízás alapján, vagy nem.  Ha igen levon és fizet TB-t,  ha nem, akkor levonja az SZJA előleget és fizeti a 27% százalékos eho-t.

Ha a lekövetést, következményeket nézzük, akkor az, hogy valaki adószámos magánszemélyként önálló tevékenység jövedelmet szerez munkavégzéssel, akkor a következmény majdnem azonos az adószámos magánszemély és az adószámot nem kért, megbízásos önáll.tev. jogvbiszony -ban foglalkoztatással, ami egyértelmű különbség, hogy egy sima magánszemélytől mindenképpen SZJA előleget köteles vonni a kifizető ,stb.  Egy adószámosnál meg az adószámos dönthet, hogy az SZJA előleget saját maga állapítja és fizeti be, vagy nyilatkozik a kifizetőnek, hogy ő tegye, mert hogy a számlaadásra kötelezett magánszemélynek ehhez van joga.

Akár magánszemélyként megbízásos, akár adószámos magánszemélyként (vállalkozás jellegű jogviszony), az TB szempontjából a díjazás ellenében munkavégzése irányuló egyéb jogviszony... keretében kell viszgálni, adózása pedig összevonandó önálló tev. jövedelem... 

Az már más lapra tartozik, hogy mikor kell, hogy a magánszemély már adószámot is kérjen, s mikor amikor egyéni vállalkozóvá kell válni..

Ahhoz a más úton-módon, ami esetleg"fekete", azt inkább nem kommentálnám.

Üdv.

 

 

melcsi62
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 14 vendég

cron