Adófórum

Adózási és számviteli információk

rossz példányszám

Számlázás

rossz példányszám

HozzászólásSzerző: sisa » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Arra szeretnék választ találni, hgy arra valami jogszabály, egyik ismerősöm a következő híbát követte el:

Gépi számlázázó programja van és ha készpénzes számlanyomtatásnál a példányszám 3 példányban készül el,a dolgozója elrontotta  és 2 példányt nyomtatott belőle, de a hibájának a korrigálása érdekében másolt az előző két példányból egyet és a sorszámot átírta 3/1,3/2,3/3-ra. Azt kérdezi, hogy ezt jóvá tudja tenni úgy, hogy a számlát nem tudja már lesztornóznia,mert az első példány nincs nála és mire észrevette már jó néhányat így csinált.

Köszönöm előre a segítséget. 

 

sisa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

rossz példányszám

HozzászólásSzerző: hvanna » pén. júl. 09, 2010 8:04 pm

 

Szia  !

Mivel már  átkerült  a számla  a vevőhöz az igazi megoldás az lenne ha visszakérnéd  a számlát és kiállitanál  helyette másikat. más sorszámmal  ahogy a 34/1999 PM rendlelet előirja..

Számlák kiállításával kapcsolatos szabályok gyüjteménye

 

A R. 1. § (6) bekezdés b) pontja kiegészült a számítógéppel kiállított számlák előállítása során követendő eljárás pontosításaival. Nevezetesen a számla összes példányának egymás utáni nyomtatással történő előállítása esetében a gépi programnak biztosítania kell a példányok sorszámozását, több példányos összeszerelt, előnyomás nélküli számla esetében pedig fel kell tüntetni azt, hogy a számla hány példányban készült.
Ez utóbbi feltételnek az olyan, számítógéppel előállított számla kiállításakor kell teljesülnie, amelynél egyrészt a nyomtatás technikája révén a számla eredeti példánya nem különböztethető meg a másolati példányoktól (pl. lézernyomtatóval történő előállítás során), másrészt pedig többpéldányos, de nem nyomdailag előnyomott leporelló nyomtatványra történik a számla nyomtatása. Nem teljesülhet ugyanis a hiánytalan elszámolási kötelezettség akkor, ha az eredeti példány nem különböztethető meg, és azt sem lehet megállapítani, hogy a szóban forgó számla hány példányban készült.
Amennyiben a nyomtatás során a számla alakilag hibás, beszorul a papír a nyomtatóban, vagy a szöveg nem olvasható stb., akkor sem engedhető meg, hogy az eredeti példányt még egyszer - ismételt előállítással - kinyomtassák.
Ezen probléma megoldására más technikai megoldást kell a programkészítőnek választania (pl. a hibás nyomtatvány stornírozása, új bizonylat előállítása más sor-számmal), amelynek leírását a program-dokumentációban részletesen ismertetnie kell. Erre azért van szükség, mert a számlák könyvelése, felhasználása, adóellenőrzése kapcsán egyértelműsíteni kell, hogy eredeti, vagy másolati példányokról van-e szó, mert ez a számítógép nyomtatóján egyesével kinyomtatott bizonylatok esetében utólag megállapíthatatlan. 

 a teljes szöveg:

http://www.caddes.hu/dochtm/szamlaz.htm    oldalon olvasható
hvanna
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:20 am

rossz példányszám

HozzászólásSzerző: sisa » szomb. júl. 10, 2010 3:10 am

Szia!

 

Köszönöm a segítséget! Még egy -két dologról kérdezhetlek?Pontosítanám dolgot.

Ha kézzel átírja a példányszámot,akkor is egyértelmű,hogy hány példány készült belőle nem? Az ügyfélnél egy a cégnél kettő.Igazából arra keressük a megoldást, hogy ezért megbüntetik a céget? De ebben az esetben egyértelmű, hogy hánypéldány van belőle csak tollal átírva, minden más rajta nem változott.

sisa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

rossz példányszám

HozzászólásSzerző: sisa » szomb. júl. 10, 2010 3:31 am

 

Az előzőhöz annyit, hogy készpénzes számla volt ,én ezt találtam rá.

Mi a nyomdai úton előállított számlával kapcsolatos követelmény?

  Nyomdai úton előállított számla, nyugta, jegy, blokk formájában is lehet adóigazgatási azonosításra alkalmas bizonylatot készíteni, ebben az esetben viszont a kibocsátónak gondoskodnia kell a kibocsátás és elszámolás során a szigorú számadásról és a másolattal vagy tőpéldánnyal történő hiánytalan elszámolásról. Ez utóbbit a készpénzzel azonos elszámolás alá tartozó, meghatározott értékű bizonylatok esetén nem kell biztosítani.

Kapcsolódó cikk: Számla, illetve helyesbítő és stornó számla kibocsátásának esetei
   
sisa
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

rossz példányszám

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » csüt. júl. 15, 2010 9:49 pm

"Ha kézzel átírja a példányszámot,akkor is egyértelmű,hogy hány példány készült belőle nem? "

Felejtsd el, hogy kézzel bármit is javítasz egy géppel kiállított számlán, mert az teljesen szabálytalan. Egyértelmű, hogy hány példányban készült, amennyit a gép nyomott, azaz kettő (eredeti számláról beszélünk, nem a másolatokról!!!!!!!!!!).

Azt írod, hogy az első példány a vevőé, a másik kettő pedig a vállalkozásnál marad.

A tv nem írja elő, hogy legalább 3 példányos szlát kell előállítani, a lényeg, a példányokkal el tudjál számolni.

Kérdés, a pézkez. szabályzatodban le van-e írva, hogy a számlákat ? pl-ban kell előállítan, nyilván minimum kettőre szükség van, hogy a veőnél is meg nálad is maradjon.

Ha az áll benne, hogy 3-ban, én javítanám, hogy rendszerint 3 pl, de minimum kettő, 1. vevő 2. váll-nál marad.

Szerintem ezért nem büntetnek.

üdv:Nelly

tothkornelia69
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

rossz példányszám

HozzászólásSzerző: szegezdi » kedd aug. 03, 2010 6:45 am

Szia!
Mint ahogy Nelly is írta, a géppel előállított számlán semmit nem szabad kézzel javítani. Ha 2 példány készült, és szükség van még egyre, akkor a programban biztosan van olyan funkció, hogy ki lehet nyomtatni még egyet. Ha a program jól működik, akkor az a 2. másolat lesz (volt egy eredeti, és egy 1. másolat, és most készül a 2. másolat). Hogy rajta van, hogy először 2 példányt nyomtattál, vagy hármat, az lényegtelen. Egyébként számítógépes számlánál nem kötelező feltüntetni, hogy hányat nyomtattál elsőre, fölösleges a 3/... jelölés.
Ha egy számlából a 3 példányt nem egyszerre nyomtatod, hanem előbb kettőt, majd még egyet, azért nem büntet az apeh. De ha valamit kézzel átírsz egy számítógépes számlán, azért igen (mivel így pl a programból nyomtatott 4. példány nem fog egyezni a vevőnél levő eredetivel).
Másik kérdés a sztornózás: példányszám miatt én nem sztortnóznám, ha kell egy 3., akkor nyomtatok még egyet.
A sztronózás általában: A vevő elvitte az eredetit, a sztornózáshoz ezt nem kell tőle visszakérni. Készítesz egy sztornó számlát, és elküldöd neki ezt is. Van neki egy hibás eredeti, kap hozzá egy sztornót, így a kettő együtt érvényes (illetve éppen sztornózzák egymást). Majd elkészíted a helyes számlát, és ezt is elküldöd neki. Mindkét félnek le kell könyvelni mind a 3 számlát.
Üdv,
Anna.
szegezdi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég

cron