Adófórum

Adózási és számviteli információk

Számla fizetésének teljesítése

Számlázás

Számla fizetésének teljesítése

HozzászólásSzerző: sussfelnap » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Melyik tv-ben találom a rendelkezési helyet, hogy a szállitói számla akkor teljesül kifizetettnek, amennyiben az a másik fél bankszámláján jóváírásra került. 

A pénzügyi teljesítéshez kapcsolódó sconto számlát ki állítja ki?

 

Köszönöm válaszotokat. 

 

 

sussfelnap
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Számla fizetésének teljesítése

HozzászólásSzerző: validitas » szomb. márc. 10, 2007 1:11 am

Sconto számlát én még nem láttam,bár lehet, hogy én tudom rosszul. Olyat láttam, hogy vagy a szerződésben volt meghatározva a sconto, vagy a számlán szerepelt, hogy x napon belüli átutalás esetén y % a sconto.

A jóváírás napja, de hogy ez hol van leírva? Valószínűleg a PTK-ban.

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Számla fizetésének teljesítése

HozzászólásSzerző: sussfelnap » szomb. márc. 10, 2007 6:24 am

Multiknál van sconto számla, én már láttam ilyet (talán Baumax-nál). Meg egy szerződés, ami alapján kevesebbet utalnak sconto miatt nem feltétlen könyvelési bizonylat. Gondold el ott vannak a kimenő számlák a cégnél és folyamatosan kevesebb pénz érkezik rá. Valamilyen bizonylattal ezt rendezni kell. És mi van akkor az áfával?
sussfelnap
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Számla fizetésének teljesítése

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. márc. 10, 2007 9:04 pm

Ha nincs a fizetés teljesítésének napja külön szabályozva törvény vagy megállapodás, szerződés alapján,  akkor az általános banki rendelkezés lép hatályba. Ez pedig nem más, mint a jogosult bankszámlájának jóváírási napja. Tehát ettől el lehet térni, a szerződés szabadsága megmarad, de ha erre külön nem térnek ki, akkor a mai napig is érvényben lévő 232/2001.korm.rendeletben szabályozottak szerint kell eljárni. (7) Törvény vagy kormányrendelet, illetve a felek eltérő rendelkezésének hiányában a fizetési megbízásteljesítésének időpontja az a nap, amikor a pénzösszeget az átutalás, illetve a beszedési megbízás jogosultjánakbankszámláján jóváírták.
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Számla fizetésének teljesítése

HozzászólásSzerző: madora100 » szomb. márc. 10, 2007 9:22 pm

A scontó az értelmező szótár szerint: (olasz sconto, fr. escompte), általában az a levonás, melyet valamely követelésből az esedékesség előtt való beváltásnál tesznek. Leginkább akkor használják a D. kifejezést, ha még le nem járt követeléseket fizetnek ki, vagy vásárolnak, különösen pedig rövid lejáratu váltóknál. Ez esetben a D. nem egyéb, mint előzetesen levont kamat.

Scontót általában a szerződéskötésnél kötnek ki, amely egy előrefizetési kedvezményt jelent %-ban kifejezve. Tulajdonképpen az eladó kamatot fizet annak a vevőjének, aki a fizetési határidő előtt kifizeti a tartozását. Minekutána a scontó a fizetési határidő napjáig használt pénz kamata, így az eredeti számla áfa tartalmát nem érinti. A könyvelése szerintem történhet egy belső vegyes bizonylat feladásával a szerződésre való hivatkozással.

madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 38 vendég