Sziasztok!
Jelenleg munkanélküli vagyok és 2010 december 11-ig kapom a munkanélküli segélyt.
Van egy kis nyaraló, jelenleg ott is lakom, a lakcímem is odaszól. A falú jegyzőjétől kértünk engedélyt, hogy kiadhassuk vendégháznak, ezzel az igazolással 2010 májusában voltam az Apeh-nál, ahol kiváltottam a saját nevemre egy magánadószámot. A nyomtatvány amit ki kellett töltenem az a, 10T101 "Bejelentő és változásbejelentő lap, azon magánszemélyek részére, akik adószám kiváltására kötelezettek, de nem szerepelnek az egyéni vállalkozók nyilvántartásában." A főlapon kívül még a 10T101-A01 és a 10T101-F01-es nyomtatványokat kellett kitöltenem,
A főoldalon a 10T101-s nyomtatványon, azon a részen amit az apeh tölt ki:
az áfa-kód : 1
a magánszemély van "X"-ve
a főszakma: 552005 "Falusi szállásadás"
az adószám: 7.......-1-33
a 2.pontnál A bejelentés tipusa: ott az 1 van megjelölve, mert az a bejelentés.
10T101-A01 es nyomtatványon:
2.pontban a Telephely: az a saját címem
a működési engedély száma: oda a jegyzőtől kapott engedélyem számát kellett beírnom.
6. pontban Tevékenység végzésének formája: ott a 2-est írtam be
(az útmutató szerint "1" ha az Szja-törvény 3.paragrafus 17.pontja alapján egyéni vállalkozónak minősülő magánszemély, aki nem szerepel az egyéni vállalkozók nyilvántartásában. "2" ha Magánszemély, aki az előzőbe nem tartozóként folytat adóköteles tevékenységet(pl.bérbeadó, mezőgazdasági őstermelő)).
7. pontban Tevékenységek:
Főtevékenység: 552005 Falusi szállásadás ide be van írva még a működési engedély számom, amit a jegyző adott
Egyéb tevékenység: 321305 Fűzött gyöngy készítés
321302 Divatékszerek készítés
az útobbi kettő után van egy "3"-as beírva ami az útmutató szerint "Nem egyéni vállalkozóként végzett, az Szja örvény 3.paragrafus 17 pontjában nem szereplő tevékenység"
9. pontban A munkavégzés jellegénél: a "-1-Főfoglalkozásként" van megjelölve, mivel a munkanélkülit nem tudtam hová sorolni ( "1" főfoglalkozásként, "2" Heti 36 órát elérő munkaviszony mellett, "3" Heti 36 órát el nem érő munkaviszony mellett, "4" Nyugdíj mellett, "5" Nappali tagozaton folytatott tanulmányok mellett.)
10T101-F01 es nyomtatványon:
6. pontban a 2. Alanyi adómentességet választok. Ezt pipáltam ki.
A kérdéseim a következők lennének:
Kell ez a tevékenység után nekem járulékokat fizetnem ? vagy csak az éves bevallásomban kell beírnom és a jövedelmem után kell a 17%-t fizetnem ? vagy negyedévente van valamilyen nyomtatvány amit le kellene jelentenem ?
Május óta még nem volt semmi bevételem ezekből a tevékenységekből.
Segítségeteket előre is köszönöm.
Erika