Adófórum

Adózási és számviteli információk

Pénztárgép vagy készpénzes számla

Számlázás

Pénztárgép vagy készpénzes számla

HozzászólásSzerző: judit46 » pén. jún. 18, 2010 5:52 am

Sziasztok! 

A pénztárgép használata bennünket is érint, úgyhogy mi még anno 2008-ban végigjártuk ezt a témát.

APEH tájékoztatás szerint ( Nyugat-Dunántúl ) készpénzes fizetéstén, mivel mindig számlát állítunk ki, nem kell a pénztárgépet használni.  Áfa törv. 166§ ( 2 ).  

Az áfa törvény előírásai alapján nem adóalany vevő részére történő értékesítéstén nem az eladó, hanem a vevő döntésétől függ a bizonylat formája, mivel csak a vevő kérése esetén kötelező a számla.

A törvényi előírásoknak megfelelően a számlán a vevő nevének és címének mindenképpen szerepelnie kell. Amennyiben a vevő nem hajlandó a nevét, címét megadni, részére számlát az eladó nem tud kibocsátani. Ebben az esetben a cég nem mentesül az Áfa törv. 166§(2) alapján a pénztárgép használata alól, nyugtaadásra kötelezett, melynek során az Áfa törv. 178.§(1) bekezdéseben meghatározottaknak is teljesülniük kell.

Vagyis, ha van olyan vevőnk ( de nincs, mivel a számla biztosítja a garanciát, cserét ) aki nem hajlandó elárulni a nevét, nyugtát adunk, tehát ebben az esetben használjuk a pénztárgépet. Ilyankor a kp-s számlák és a szalag és könyvelésre kerülne.

Várom a további hozzászólást, remélem tisztázzuk ezt a kérdést.

Judit

judit46
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am

Pénztárgép vagy készpénzes számla

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. jún. 18, 2010 8:19 am

Sziasztok, szia Judit!

Garbo hozzászólása kapcsán átolvastam én is a vonatkozó törvényhelyeket ill. az üzletek mük. szóló jogszabályt és revidiálva a 3. hozzászólásom egy részét (mindenképpeni kötelezettség) én is erre a következtetésre jutottam. Köszi az összefoglalást - szerintem is erről van szó.

Ha nem kell pénztárgép, akkor a számlákat pedig valamilyen módon könyvelni kell - vagy egy ügyviteli rendszeren belüli feladással közvetlenül vagy közvetve, de ebben az esetben ki kell nyomtatni.

Ha nem oldható meg a feladat pénztárgép nélkül, akkor pedig a gép naponta lekért "Z" jelentéseit könyveljük és szerintem ez esetben nem szükséges a számlák kinyomtatása.

P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Pénztárgép vagy készpénzes számla

HozzászólásSzerző: tucsok35 » pén. jún. 18, 2010 3:43 pm

Sziazstok!

Hasonló ügyben én is végigjártam a kérdés minden pontját.

Abban az esetben ha kp számlát minden esetben kiállít - nem kell pénztárgép

Ha pénztárgépet használ - akkor a kp számlát beüti, a másolati pld-hoz hozzátűzi a nyugtát -  tehát ki kell nyomtatni akkor is a kp számlát

 

tucsok35
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Pénztárgép vagy készpénzes számla

HozzászólásSzerző: zspotorke » pén. jún. 18, 2010 4:10 pm

Szia Tücsök35!

Igen amit írsz -így szoktuk, így szokás - de tudnál abban segíteni, hogy hol van leírva ez: "Ha pénztárgépet használ - akkor a kp számlát beüti, a másolati pld-hoz hozzátűzi a nyugtát -  tehát ki kell nyomtatni akkor is a kp számlát".

Azért kérdezem, mert  a 2. pld-t max. azért nyomtatnánk ki, hogy valamiről tudjunk könyvelni. Jelen esetben erre a célra tökéletesen megfelel a naponta kiíratott "Z" állás. Természetesen egy belső szabályzatban rögzíteni (és garantálni) kell az alkalmazott eljárást és valamilyen módon ellenőrzhetővé kell tenni a kiállított számlák és a napi Z állás egyezőségét. De azért, hogy hozzátűzzük a vásárlás nyugtáját valamihez, én nem érzem a nyomtatási kényszert.  Persze ha törvényi előírás van rá valahol, akkor az természetesen más.

Köszi: P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Pénztárgép vagy készpénzes számla

HozzászólásSzerző: nmrozika » pén. jún. 18, 2010 4:57 pm

2007.12. 06.  (frissebb info nincs)

http://www.apeh.hu/adoinfo/penztargep/penztargep_archivalas.html

kattintás után lent:CIKKEK Közlemény a pénztárgépek és taxaméterek követelményrendszeréről...ennek 7. pontja az alábbi link

http://www.apeh.hu/adoinfo/penztargep/kozl_2006.html?pagenum=7

5. 5. Ha az adóalany egy adott pénzátvételi helyen pénztárgépet használ, akkor abban minden, az adott pénzátvételi helyen realizált bevételt (számlával, egyszerűsített számlával kísért bevételt, készpénzkímélő eszközzel vagy utalvánnyal történő fizetést is) rögzítenie kell. Számla, egyszerűsített számla kibocsátása esetén a gépi nyugtát a számla tőpéldányához kell csatolni és azzal együtt megőrizni, kivéve, ha a nyugta szerepét betöltő nyomtatvány a kifizetett szolgáltatás igénybevételi jogosultságának igazolására is szolgál. Amennyiben a pénztárgép a II.A.)1.15.2. szerinti egyszerűsítetett számla kibocsátására is alkalmas, nem szabad külön nyugtát kibocsátani.

A banki átutalással kiegyenlített bevételeket nem kell a pénztárgépben rögzíteni.

 

nmrozika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Pénztárgép vagy készpénzes számla

HozzászólásSzerző: gariv » csüt. júl. 22, 2010 8:24 am

Sziasztok!

Kereskedelmi tevékenységgel, szigetetőnyag értékesítést végző bt.nek is kell pénztárgép? Az értékesítésről számlát állít ki. /Név cím szerepel a vevő részen./

Köszi: Évi

gariv
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Pénztárgép vagy készpénzes számla

HozzászólásSzerző: nador5 » vas. júl. 25, 2010 7:52 am

Sziasztok!

A 14. hozzászóló nmrozika hozzászólásának utolsó mondatához szeretnék hozzászólni. Nekünk egy APEH ellenőrzéskor mondták, hogy az átutalós számlákat is be kell ütni a pénztárgépbe. (nem büntettek, csak megjegyezték) Azóta ezt így is csináljuk. Nema kp-ba, hanem a hitelbe ütjük az összeget, nyugtát a számlatömbhöz csatoljuk. Könyveléskor levonom a zárás végösszegéből. Logikus is így, mert a 911 egyezik a pénztárgép által rögzített forgalommal. Azóta is volt ellenőrzésünk, elfogadták.

nador5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

Pénztárgép vagy készpénzes számla

HozzászólásSzerző: nmrozika » vas. júl. 25, 2010 2:06 pm

Szia! Az idézet (nem kell az átutalásost beütni) is az Apeh állásfoglalásból való, nem a saját megjegyzésem.

Úgy látszik ez is olyan, amire azt szoktuk mondani, ellenőre válogatja. Nekem is volt ellenőrzésem, nálam is rendben volt minden, tőlem nem kérték az átutalásos beütését.

Én egyszeres könyvvezetést vezetek, a készpénzest a pénztárszalag összesítésről (zárásról) könyvelem, az átutalásost vevők analitikában vezetem, a kiegyenlítést bankból vezetem fel ill. ha készpénzzel fizetik utólag akkor vagy a pénztárgépbe ütöm, vagy bevételi pénztárbizonylatot állítok ki. Ez az utóbbi a gyakoribb, mert így a vevőnek is van példánya a kiegyenlítésről. Ha beütöm, akkor a nyugtát a számla nálam lévő példányához kell csatolni, és a külön kellene valahogy igazolnom, hogy a vevő is tudja igazolni a befizetést. (Visszahozza a számlát, amire rávezetem, hogy fizetve....)

A pénztárgép hitel gyűjtőjével én nem is foglalkoztam, mert azt hittem ez arra van, ha szerződésben vagyok bankkal, hogy hitelre is adok árut, (áruvásárlási hitel, amikor én megkapom a banktól és a vevő a banknak tartozik) és nem arra, ha banki átutalásra adok el.

Majd utánanézek a pénztárgép használati útmutatójában...

Üdv. Rozi

nmrozika
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am

Pénztárgép vagy készpénzes számla

HozzászólásSzerző: nador5 » szer. júl. 28, 2010 11:16 am

kösz
nador5
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:26 am

Előző

Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 23 vendég