Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozás megszűntetése

Egyéni vállalkozók

Egyéni vállalkozás megszűntetése

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. márc. 08, 2007 12:19 pm

Az áruval azért nem lehet ugyanez a helyzet, mert az a forgási sebességet, szav. időt stb figyelembe véve már az Áfásan beszerzett nem lehet a tulajdonában, a tárgyi eszköz meg ugyanaz.

A motorhiba csak egy ötlet volt, a kútfejbe lehetnek még hasonló jó ötletek ezt csak azért emlitettem, Máriával egyettértve a lényeg azon van hogy meg lehessen védeni.

Üdv. 

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Egyéni vállalkozás megszűntetése

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. márc. 08, 2007 1:04 pm

Sziasztok! Nézzétek meg az APEH honlapon információk-ÁFA 2006.02.20-i állásfoglalást. Sajnos nem tudom hogy kell bemásolni. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Egyéni vállalkozás megszűntetése

HozzászólásSzerző: garbo50 » csüt. márc. 08, 2007 2:09 pm

Hát egy kissé elbizonytalanodtam, ami az értékesítést illeti, de az áfa bevallások kitöltési utmutatójában is van utalás arra, hogy az alanyi mentesség időszakában történő megszünés kapcsán mit kell szerepeltetni a bevallásban és ott is szerepel a kivont tárgyi eszköz, hivatkozva az ÁFA tv. 7§ - ára.

Az értékesítés kapcsán lehet hogy ÁFA mentesen tudja eladni, mivel alanyi mentes ebben az időpontban, de ha csak kivonja meg kell fizetni az ÁFA- t, itt kell mérlegelni hogyan jár jobban .

Üdv.

A másolás : kijelölöd a másolni kívánt szöveget ( egérgomb lenyomva tartása ) , majd ctrl c ( ez a másolás) ctrl v (ez a beillesztés) 

garbo50
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Egyéni vállalkozás megszűntetése

HozzászólásSzerző: adotanacs » csüt. márc. 08, 2007 2:18 pm

Köszi Garbo, majd megpróbálok másolni legközelebb. Az ÁFA kitölt. ut. arra utalhat, ha megszünik a vállalkozás, akkor kell utólag bevallani, mert a másik eset nem váll-ból történő kivonás. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Egyéni vállalkozás megszűntetése

HozzászólásSzerző: iluci » csüt. márc. 08, 2007 9:40 pm

Sziasztok ! Itt bénázom és nem tudom már a többszöri válaszom megírását  elküldeni.Remélem most sikerülni fog. Igen jól gondoltátok, hogy nagyobb értékű tárgyi eszközökre vonatkozik a kérdésem. A válaszaitokat, ha jól értelmeztem az ÁFÁt akkor is meg kell fizetnem, ha értékesítem és akkor is ha nem. A Szja-t csak értékesítés esetén ? Az eszközök nagy része leamortizált. Például egy kisebb traktort 1992-től használok, az éves értékcsökk.leírása 20 % volt. Ez esetben hogyan tudok egy olyan piaci értéket meghatározni ami majd az Apeh is elfogad ? Jó ötleteket adtatok a motor meghibásodásra, selejtezésre. Selejtezést amióta működik a vállalkozás nem csináltam. Ehhez kérném még a szakmai segítségeteket, hogy hogyan bonyolítsam, írásbafoglalása,van formanyomtatvány,mit kell ehhez csatolni stb.?? Üdv.

 

iluci
 
Hozzászólások: 1
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

Egyéni vállalkozás megszűntetése

HozzászólásSzerző: adotanacs » pén. márc. 09, 2007 5:59 am

Szia! Biztos nem jól értetted a válaszom, ÁFÁ-t akkor nem kell megfizetni, ha vállalkozói korodban eladod, akkor bevétel lesz, ha nem adod el, akkor lép be a piaci értékre az ÁFA. A selejtezésre van formanyomtatvány. A piaci értéket pedig szervizzel állapittasd meg, akár eladod, akár megtartod. A független fél által megállapitott értékbe nem lehet belekötni. Üdv. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Egyéni vállalkozás megszűntetése

HozzászólásSzerző: Csigabiga » szomb. márc. 10, 2007 2:39 pm

Sziasztok, épp nekem is van egy ilyen esetem. Korábban áfa körös alanyi mentessé vált ez évtől, és rövidesen megszünteti a vállalkozását. Kérdést intéztem az apehnak az ügyfélszolgálaton keresztül, hogy meg kell e fizetni az áfát a dec.31-ei leltárkészlet értékesítése után, illetve ha a megszűnés előtt a tárgyi eszközt értékesíti.

Tisztelt Ügyfelünk!

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (Áfa törvény) 7.§ (1) bekezdés b) pontja szerint valóban adófizetési kötelezettsége keletkezik az adóalanynak, ha  a terméket olyan gazdasági tevékenység folytatásához használja fel, ami nem ad jogot adólevonásra (adott esetben alanyi adómentessége során értékesíti), feltéve, hogy a beszerzése során elozetesen felszámított adót az adóalany általános áfa alanyiságának idoszakában már elozetesen levonta. Ebben az esetben áfa fizetési kötelezettsége az adott termékre akkor keletkezik, amikor azt alanyi adómentességének idoszakában értékesíti. Az így keletkezo általános forgalmi adó kötelezettségének bevallásakor az áfabevallásban a 07651. sz. nyomtatványt kell megjelölni.

Az általános forgalmi adóról szóló 1992. évi LXXIV. törvény (áfa-törvény) 39. § (1) bekezdése szerint a tárgyi eszköz tekintetében az adóalany a rendeltetésszeru használatbavétel évét követo 4 évben, illetve - ha a tárgyi eszköz ingatlan - 9 évben köteles a levonható és a le nem vonható elozetesen felszámított adó összegét utólag módosítani, amennyiben a rendeltetésszeru használatbavétel évére vonatkozó végleges felhasználási arányhoz képest a tárgyi eszköz adólevonásra jogosító és adólevonásra nem jogosító termékértékesítéshez és szolgáltatásnyújtáshoz történo felhasználásának aránya a tárgyévben 10 százalékpontot meghaladóan változik. Továbbá az adóalanynak az adólevonási jog keletkezése évére vonatkozó végleges felhasználási aránynak megfelelo megosztást, valamint az (1) bekezdés szerinti utólagos módosítást az adott év utolsó adóbevallási idoszakában kell elvégeznie a 3. számú melléklet II. részében rögzített szabályok alkalmazásával. A tárgyi eszközök tekintetében tehát így kell eljárni az alanyi adómentességre történo áttérés esetén.

Ha ezt követoen az adóalany értékesíti ezen tárgyi eszközöket az adólevonási jog annyiban módosul, amennyiben az értékesítésre a beszerzést követo 60 (120) hónapon belül kerül sor. Ha a rendeltetésszeru használatbavétel hónapjától számított 60 hónapon, illetve - ha a tárgyi eszköz ingatlan - 120 hónapon belül a tárgyi eszközt - ideértve a személygépkocsit is - értékesítik, az adóalany az értékesítés hónapjára, valamint a jelzett idoszak hátralevo hónapjaira idoarányosan eso elozetesen felszámított adó összegét
a) véglegesen levonhatja, amennyiben a tárgyi eszköz értékesítése miatt az adóalanyt adófizetés terheli, vagy terhelné akkor, ha azt belföldön teljesítené;
b) véglegesen nem vonhatja le, amennyiben a tárgyi eszköz értékesítése miatt az adóalanyt adófizetés nem terheli, vagy nem terhelné akkor sem, ha azt belföldön teljesítené.

Tisztelettel: Adó-és Ellenorzési Hivatal 

 Szerintetek ez azt jelenti, hogy a dec.31-ei leltárkészlet értékesítése után is meg kell fizetni az áfát? Mert a tárgyi eszköz része nagyjából érthető.

Jó, hogy nem tudom értelmezni:(

Szilvi

Csigabiga
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Egyéni vállalkozás megszűntetése

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. márc. 10, 2007 3:31 pm

Szia Csigabiga! Amit Te kaptál állásfoglalás teljesen ellentéte az APEH honlapon 2006.02.20-i állásfoglalásnak. Légy szives olvasd el és segits értelmezni. Én már kaptam az APEH-től ÁFA vonatkozásában irásbeli állásfoglalást, annak alapján visszaigényeltük, kiutalás előtti ellenőrzésre bekérték, majd visszavonták a kiadott állásfoglalásukat azzal, hogy tévedtek. Még jó hogy megkértem irásban, mert szóban is azt mondták, csak én nem hittem el. 

Ha valaki alanyi mentes lesz, /most ne abból induljunk ki, hogy megszünik/ miért kellene az ÁFÁ-t visszafizetni? A honlapon lévő állásfoglalás is ezt erősiti meg. Üdv Ani

adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Egyéni vállalkozás megszűntetése

HozzászólásSzerző: kohnmari » szomb. márc. 10, 2007 3:57 pm

Sziasztok!

Szerintem teljesen logikus az az állásfoglalás, amit Szilvi kapott. Gondoljatok bele, hogy egy vállalkozó elhatározza, hogy következő évtől alanyi mentességet választ (persze, ha lehetősége van rá), előző évben igen nagy leltárkészletet halmoz fel, levonja az ÁFÁ-t, s következő évben ÁFA nélkül értékesíti, egyből nyer 20 %-ot. Üdv.

kohnmari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Egyéni vállalkozás megszűntetése

HozzászólásSzerző: adotanacs » szomb. márc. 10, 2007 4:26 pm

Szia Kohmari! Légyszives nézd meg amit irtam. Ha valaki alanyi mentes lesz, ahogy az APEH irja állásfoglalásában, az ÁFÁ-val nem csinálunk semmit, mivel nem történik vállalkozásból kivonás. Ani
adotanacs
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

ElőzőKövetkező

Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 112 vendég

cron