Adófórum

Adózási és számviteli információk

Bérbeadás, kölcsönzés

Egyéni vállalkozók

Bérbeadás, kölcsönzés

HozzászólásSzerző: 494 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kérem szépen segítségeteket: A vállalkozó különféle eszközök (szivattyú, agregátor, fűnyíró, kerékpár stb...) kölcsönzésével szeretne foglalkozni. Kis és nagyértékű eszközökről van szó. A bérbeadónál készletre/aktiválásra kerülnek ezek az eszközök. Mi számvitelileg a tennivaló, ha ezeket az eszközöket mondjuk egy hónap bérlés után megvásárolja a bérbevevő? Amikor kölcsönzésre kerül az eszköz, a bérleti díjat pénztárgépbe is kell ütni, vagy csak számlát kell írni? Köszönöm!
494
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Bérbeadás, kölcsönzés

HozzászólásSzerző: Bakosné » csüt. jún. 17, 2010 4:25 am

Szia!

Ha a tevékenység üzlethelyiségben folyik, ahol a pénztárgép használata kötelező, akkor igen, be kell ütni a pénztárgépbe, és a nyugta megy a számla tőpéldánya mellé.

Ha eladod az eszközt, az eladásig számolsz bérleti dijat, az eladás időpontjára pedig a tárgyi eszköz eladási árát kell kiszámlázni, ez egyéb bevétel, mellyel szemben kivezeted a tárgyi eszköz nettó értékét.

Az écs-t is az eladás időpontjáig számolod el.

Márti

Bakosné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Bérbeadás, kölcsönzés

HozzászólásSzerző: takacsviki » csüt. jún. 17, 2010 4:32 am

Szia!

Van nálunk egy hasonló profilu vállalkozás. Nála úgy oldottuk meg, hogy a vállalkozás indításakor vásárolt eszközöket a tárgyi eszközök között aktiváltuk, leírását úgy meghatározva, amilyen időszakra elvileg bérbe kívánja adni (pl 2 év, 50%), maradványértéket is ennek megfelelően kalkuláltuk. A kisértékűeket egyösszegben elírtuk az aktiváláskor. Az eszközök üzemeltetésével, javításával kapcsolatos minden kiadást pedig költségként számoljuk el. Ha egy bérlő meg kívánja vásárolni a bérelt eszközt, akkor "sima" tárgyi eszköz értékesítésként könyveljük, azaz a kiadott számla szerinti nettó értéket (áfa nélküli számlaérték) az egyéb bevételek között szerepeltetjük. Az eszközt ki kell vezetni a tárgyi eszközök közül úgy, hogy az értékesítésig elszámoljuk az értékcsökkenést, madj az egyéb ráfordításokkal szemben kivezetjük a befektetett eszközök közül. (a ráfordítások között a nettó érték jelenik meg) Egyéni vállalkozónál is a nettó értéket veheted figyelembe ráfordításként az eredmény meghatározásakor.

A bevételt pénztárgépbe üti, mert anno amikor nyitott, a "hatóság" azt a tájékoztatást adta, hogy telephelyhez kötött a tevékenysége, kell a pénztárgép! (külön gyűjtőt használ a bérbeadásnak, és külön az egyéb értékesítésnek)

Üdv: Viki

 

 

takacsviki
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:18 am

Bérbeadás, kölcsönzés

HozzászólásSzerző: 494 » csüt. jún. 17, 2010 7:01 am

Nagyon szépen köszönöm, nagyon sokat segítettetek!
494
 
Hozzászólások: 6
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Egyéni vállalkozók

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 78 vendég

cron