Adófórum

Adózási és számviteli információk

Munkábajárás-hosszúvárakozás

Juttatások, költségtérítések

Munkábajárás-hosszúvárakozás

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd jún. 15, 2010 1:35 pm

Szia!

A 3 műszakra nem tudnál hivatkozni? Vagy minden műszakhoz van "illeszkedő" tömegközlekedés? Mert ha legalább az egyiknél nem megoldott, akkor szvsz az már hivatkozási alap lehet. 

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Munkábajárás-hosszúvárakozás

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » kedd jún. 15, 2010 6:34 pm

Szia!

Szerintem a hosszú várakozási idő az az időmennyiség amikor a munkát befejezted és több időt kell várnod a tömegközlekedési eszközre (busz, vonat) mint amennyi ideig maga az utazás tart.

Azt írod 3 műszakba jársz, van tömegközlekedés és 80 perc az út. Kérdés mennyivel korábban kell elindulnod délutános vagy éjszakás műszakba hogy időbe odaérj a munkahelyedre, illetve mennyivel korábban érkezel a munkaidő kezdete előtt és várakoznod kell a munka megkezdésére, mert nincs olyan közlekedési eszköz ami a munkaidő kezdetéhez  közeli időpontba érkezik meg. Ugyanez a helyzet munkaidő befejtével. Mennyi ideig kell várnod a tömegközlekedési eszköz megérkezéséig hogy haza tudj utazni. A várakozásiidők meghaladják-e az utazással töltött időt?

Üdv. Olga

gyorkosolga
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

Munkábajárás-hosszúvárakozás

HozzászólásSzerző: radio100jozsi » csüt. jún. 17, 2010 10:17 am

Ez már volt itt kérdés, akkor ki is beszéltük, hogy nem változott semmi, sőt a Saldon volt egy állásfoglalás is.

Megtaláltam, ezt kell kinyomtatni, és odaadni a munkáltatónak, hogy ha ennyire fél, akkor fűzze le a személyi kartonodhoz.

http://www.saldo.hu/tagiopen.php?id=6605

 

 

radio100jozsi
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Munkábajárás-hosszúvárakozás

HozzászólásSzerző: violetta01 » pén. júl. 16, 2010 7:47 am

Szia Porcsi!

Nem sikerült idemásolnom a tájékoztatót. Az Apeh főlapján a Magánszemélyeknek írt tájékozatók között megtalálod a 06. 28-án a munkábajárással kacsolatos tájékoztatót. Én úgy olvastam ki, hogy a 9 Ft járha azt kéred.

Üdv. Ibi

Megvan, idemásolom, de ajánlom olvassad el az egészet.

A helyközi, távolsági utazás, azaz a munkába járás megvalósítható akár közösségi közlekedéssel, akár saját gépjárművel (illetve bármilyen más módon). Ezért az szja‑törvény 25. § (2) bekezdés b) pontja alapján 2010. május 1‑jétől is lehetőség van arra, hogy a munkavállaló a munkába járás költségtérítése címén kilométerenként 9 forint bevételnek nem minősülő (adómentes) költségtérítésben részesüljön akkor is, ha egyébként a munkába járás tömegközlekedés igénybevételével is megoldható lenne, de azt a magánszemély nem veszi igénybe.

A Korm. rendelet 4. §-a azokat az eseteket sorolja fel, amikor a munkáltató köteles a munkába járás költségtérítéseként a kilométerenkénti 9 forint fizetésére. (Ilyen eset például az, ha a munkavállaló lakóhelye vagy tartózkodási helye, valamint a munkavégzés helye között nincsen közösségi közlekedés.) A rendelkezés azonban nem zárja ki, hogy a munkáltató más – munkába járásnak minősülő – esetekben is alkalmazza az szja-törvény 25. § (2) bekezdés b) pontjának rendelkezését anélkül, hogy vizsgálná a munkahelyre való eljutás konkrét körülményeit. (A rendelkezés alkalmazása azonban semmiképpen sem jelentheti azt, hogy a munkáltató teljes mértékben figyelmen kívül hagyja a Korm. rendelet szerinti térítési kötelezettségét, illetve a munkavállaló közlekedési szokásait, azaz például annak ellenére, hogy a munkavállaló leadja a bérletét, csak a 9 forint/km-es térítést biztosít számára.)

violetta01
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:19 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 11 vendég

cron