Adófórum

Adózási és számviteli információk

őstermelő-helyi adó

Számlázás

őstermelő-helyi adó

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

 

Szerintetek

őstermelőnél

gázolaj-támogatás az iparűzési adónak alapja-e?

Szerintem az nem nettó árbevétel és nem is az őstermelői tevékenységből származó bevétel. Az SZJA trv-ben az utóbbi a meghatározás a 600 eFt tekintetében.

Helyi adós kollegina szerint be kéne számítanom. (naná). Kollégák véleménye megoszlik. Nemrégiben hasonló problémám volt tárgyi eszköz értékesítés bevételével. Mondjuk az egyéni vállalkozó volt, de szerintem ez is az is ugyanúgy egyéb bevétel lenne kettősben. Akkor meg mért hoznák hátrányos helyzetbe az őstermelőt vagy egyéni vállalkozót ?

Ildi

kovacs.attilane
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

őstermelő-helyi adó

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » hétf. jún. 14, 2010 8:04 pm

Szia Ildi!

1990. évi C. törvénya helyi adókról

Az adó alapja

39. § (1) Állandó jelleggel végzett iparűzési tevékenység esetén az adó alapja a nettó árbevétel, csökkentve az eladott áruk beszerzési értékével, a közvetített szolgáltatások értékével, az anyagköltséggel, továbbá az alapkutatás, alkalmazott kutatás, kísérleti fejlesztés adóévben elszámolt közvetlen költségével. Mentes az adóalapnak az a része, amely a külföldön létesített telephelyen végzett tevékenységből származik. 

Fentiek alapján a gázolaj-támogatás nem tartozik bele az iparűzési adó alapjába. NEM ÁRBEVÉTEL!

 

Üdv. Olga

 

gyorkosolga
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:12 am

őstermelő-helyi adó

HozzászólásSzerző: kohnmari » kedd jún. 15, 2010 5:23 am

Szerintem nem ilyen egyértelmű. A Htv.52.§ 22. pontjának i) alpontja szerint: nettó árbevétel az Szja-tv. hatálya alá tartozó vállalkozók esetében a tevékenységükkel (termékeladás, szolgáltatás) összefüggésben kapott áfa nélküli készpénz, jóváírás, természetben kapott juttatás, vagy bármilyen vagyoni érték, növelve az árkiegészítéssel és csökkentve a fogyasztási adóval, továbbá az adóhatósággal elszámolt regisztrációs adó összegével, feltéve ha a regisztrációs adó összege a termék ellenértéke részeként került kimutatásra.

kohnmari
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

őstermelő-helyi adó

HozzászólásSzerző: Bakosné » kedd jún. 15, 2010 6:30 am

Szerintem ha a kettősnél nem alapja az iparűzési adónak, akkor az őstermelőt miért sújtaná még ezzel is? Ez nem lehet a törvényhozó szándéka, hogy hátrányos helyzetbe hozza azt, akit amúgy kedvezményekkel kényeztet.

Én nem venném adóalapnak.

Márti

Bakosné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

őstermelő-helyi adó

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd jún. 15, 2010 7:50 am

Sziasztok, szia Márti!

Egyetértenék Veled, mert ez diszkrimináció lennne, de tényleg nem ilyen egyértelmű ez a dolog. Egyrészt kiemeli hogy mit tekint bevételnek az Szv. tv. alá tartozóknál -ebből következik, hogy a nem oda tartozóknál mást (is) ért(het) alatta. Éppen nem oly régen és már többedszerre jártunk utána, hogy az EV-nél odaértik a tárgyi eszköz értékesítést is - pedig az sem árbevétel. Én sem értek egyet vele - de az adózás nem az egyetértésről szól még akkor sem, ha teljesen logikátlan és diszkriminatív a törvény. De az Ev-nél például elismeri anyagköltségként az utnyilvántartás szerinti üzemanyagot számla hiányában - hogy egy ellenoldalt is mondjak. Nekem ez is érdekes....

A lényeg: logikát nem keresve a törvényt kell megnézni minden esetben..

P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 64 vendég

cron