Adófórum

Adózási és számviteli információk

Növénytermesztési idénymunka ?

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: FRUZSIBT » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A segítségeteket szeretném kérni, a növénytermesztési idénymunkával kapcsolatos bejelentésekkel kapcsolatban. Van a 10EKB nyomtatvány, amit jul12-ig kell beadni, illetve a közteherelőleget is eddig kell fizetni. Kérdésem, hogy a közteherelőleget mi alapján számoljuk ki?  Tudom, hogy  van a 88/2010.(III.26.)Korm.r. mellékletében a terület után a fajlagos munkaidő szükséglet. De az őstermelő saját maga is dolgozik, tehát nem akar a teljes munkaidőre alkalmazni  idénymunkásokat.
A 10EKB-ra csak a területet kéri.
Minden hót követő 12-ig kell a 1041E nyomtatványon az előző havi ledolgozott óraszámot, és név szerinti dolgozókat bejelenteni?
Ha  valaki foglalkozott már e témával, megtenné hogy segít!?
Üdv. Fruzsi

FRUZSIBT

HozzászólásSzerző: Kiskovács » pén. jún. 11, 2010 4:51 am

Szia Fruzsi! A 10EKB-n csak akkor jelented őket, ha vállalod, hogy az egész idényre engedélyezett órák után előre befizeted a 30 %-os közterhet, de ez nem kötelező. Én ugyanúgy tárgyhót követő 12-ig a 1041E-n jelentem le a dolgozót és a ledolgozott óráját. A 1008-on a 16-os oldalon jelented le ezzel párhuzamosan a napokat, órákat, a kifizetett bttó bért /ami ez esetben egyenlő a nettóval, mert nem vonsz semmit/ és a 30 % közterhet. A 1008-A. 107-es, 108-as sorába összesíted és a megfelelő számlára utalod a 30 %-ot.

Tekintettel arra, hogy az általad is idézett jogszabály növénytermesztési idénymunkánál egyszerűsített foglalkoztatás keretében meghatározott terület-alapú órákat ír, én /mi/ úgy gondolkodunk, hogy azt a foglalkoztatottak által felhasználható óráknak tekintjük, az őstermelő ezen felül dolgozhat, amennyi belefér az idejébe. Azon kívül, nálam fóliások vannak, ahol egy növénytermesztési idénymunka kb. 4-5 hónap, ez = egy növénytermesztési idény. Tehát hogy egy naptári évben két idényt dolgoz végig, akkor az engedélyezett területalapú órákat kétszer használhatjuk fel. Gondolom én. Üdv. Margó

Kiskovács

HozzászólásSzerző: Kiskovács » pén. jún. 11, 2010 5:03 am

Bocs. Még valami. Tekintettel arra, hogy semmi járulékot, jöv. adó és egyebeket ezektől az emberektől nem kell vonni, ez náluk nem jelent biztosításban töltött időt, tehát az általad kiadott u.n. kiléptetős papirokon a 2-es sorban "Munkaviszonyból származó nem rendszeres jöv." szerepelteted az összeget, de nem adod ki róla az "Igazolvány a bizt. jogviszonyról ..." kiskönyvet, ill. az OEP-féle tömbben a zöld nyomtatványt. Margó
Kiskovács

HozzászólásSzerző: FRUZSIBT » pén. jún. 11, 2010 5:20 am

Szia! Akkor a 10EKB nyomtatvány beadása nem kötelező?
 Illetve ha beadjuk , akkor van lehetőség arra, hogy most egyösszegben a 30 %-os közteher 12 %-át fizesse be, a különbözetet majd köv.év jan. 12-ig?
Mível ez a 12 %-os előleg befizetés érdekelné az őstermelőt, ezért gondoltuk a 10EKB beadását. De nem tudjuk milyen óraszám után számoljunk.?
Üdv. Fruzsi

FRUZSIBT

HozzászólásSzerző: Kiskovács » pén. jún. 11, 2010 5:42 am

A 10EKB csak akkor kötelező, ha az őstermelő vállalja, hogy az ő tevékenységében x terület után felhasználható órákra az egész idényben kifizetendő bér 30 %-át előre elutalja az APEH-nak. Én erről az őstermelőt lebeszélném, mert: Miért használná az állam az ő pénzét előre, tegye addig takarékba és az őneki kamatozik. Másrészt ki tudja, hogy hoz az idő/járás/ és bármi más ami miatt esetleg nem fogja tudni az engedélyezett óraszámot felhasználni, és a pénze az APEH-nál van. Margó
Kiskovács

Vissza: Adatszolgáltatás