Sziasztok! Az rendben van, hogy az ÁFA bevallást az adószám kiadásától kezdődően adtam be, a többi már nem egészen..
Tegyük fel, hogy valaki az alapítás dátumát követő huszon nap múlva kapja az adószámot, másnap bejegyzik..
Ha lenne előtársasági beszámolója, akkor előtársasági bevallást is adnia kellene, akkor azt úgy adná be, hogy a bevallás időszaka az egy nap?
Holnap tuti, hogy az első dolgom lesz, hogy felhívom a T. osztályvezetőt, beolvasom neki a társasági adótörvényből, hogy mikortól tao. adóalany valaki, valamint a saját kitöltési útmutatójukat .. hihetetlen, hogy tiszta hülyét csinálnak a vállalkozásokból, meg a könyvelőkből.. Nekem már régen nem volt kezdő, újonnan alakult cégem, ezért igyekeztem utána nézni, hogy a milyen fajta bevallásnak mikortól kell szólni, stb. Soha nem késtem még bevalással és hiánypótlásra sem emlékszem a többi ügyfél, munkalyi cég esetében.. de ez az egy, ami tavaly kezdett már a második ilyen hiánypótlás, és a 0901-est is beadtam (éves bevallóként indult) január 26-án .., mint éves bevalló, s ami az előtársasági időszakot is tartalmazza.. felkönyvelve: késett bevallás, szerintük a 02.25-ig beadandó éves bevallás bevallási határideje január 20-a volt..
Ez már tényleg mindennek a megcsúfolása, hogy majd azért írjak egy valótlan bevallási időszakot a bevallásra, mert valahol valami hülye azt kitalálta, akkor miért nincs benne a törvényben, hogy attól, hogy a társasági adóalap az az alakulástól kezdődően tartalmazza a költségeket, a beszámolónak a mérleg és bővített eredménykimutatás része az alapítástól kezdődően tartalmazza az adatokat és annak az időszaknak az SZTV szerinti adózás előtti eredményét, stb.. és nem az adószám megkapásától számított időtől kezdődően, attól a bevallási időszak kezdete legkorábban az adószám megkapásának napja.. vagy valami, hogy a bevallási időszak az nem az az időszak, amilyen időszakra az a tetves bevallás valójában vonatkozik.
A saját kreálmányukban, a kitöltési utasításban is az van, hogy a létesítő okirat ellenjegyzése a bevallási időszak kezdő napja.. Nem tudom, hogy az elktr. bevalláshoz írt megjegyzés megjelenik-e az APEH-nál valahol, de ha a végén az adószám megadás napjától kezdődően kell a bevallási időszakot szerepeltetni, az biztos, hogy be írom a megjegyzésbe, hogy valótlan bevallási időszak, mert az APEH csak így fogadja el, a valós bevallási időszak: 09.10.03.-2009-.12.31. De, ha náluk nem jelenik meg, akkor csak a magam bosszantására.
Köszönöm, hogy reagáltatok, már azt hittem, hogy ez egyedül nekem problémás és azonkívül, hogy a kedves ügyfél mit gondol a hiánypótlásos felszólítás kapcsán, már kezdtem úgy érezni, hogy tényleg velem van a baj.
Ha valaki adószámmal adja be a bevallását, akkor arról szerintem már nincs szó, hogy az adófolyószámlára úgy kellene nekik valamit felrögzíteni, hogy nincs a cégnek adószáma, a bevallást a bevallási határidőre rögzítik fel kötelezettségként, vagy éppen kötelezettség csökkenésként, ha valaki a bevallási határidő előtt adja be a bevallását. Adószám nélkül nem igazán tud a cég elektronikusan bevallást küldeni, ha meg van adószáma, akkor az valószínűleg élő adószám..
Nem néztem meg, de ha egy cég mondjuk 2009.december 20-án alakult volna, adószámot meg csak 2010. január 04-én kapott volna, akkor az úgy adhatná be a bevallásait, hogy 2010.január 04-től 2009.dec.31-ig a bevallási időszak?
Na nem hergelem magam tovább, majd holnap hátha jön a megvilágosodás.
Üdv.