Adófórum

Adózási és számviteli információk

0929 bevallási időszak kezdete

TAO

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!  Jogelőd nélkül alakult Kft-nél, ha az előtársasági időszak nem külön beszámolási időszak, a társasági adóbevallás bevallási időszak kezdő napja szerintetek mi:

társ.szerződés ellenjegyzés: 2009. 10. 03.

adószámot kapott: 2009.10.22.

bejegyzés:             2009.10.23.

0929-en x-elve, hogy előtársasági időszakot is tartalmaz...

Üdv.

mazsi5

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. máj. 22, 2010 7:59 pm

Szia!  Ha a kitöltési útmutatót nézem, akkor  2009.10.03-tól  2009.12.31-ig a bevallási időszak.

A kitöltési útmutató 9.oldal alja, 10-es oldal teteje

"- az előtársasági időszakot is tartalmazó első üzleti év a naptári év szerint működő adózónál.

(Nem kell az előtársasági időszakról külön beszámolót készíteni, ha ezen időszak

alatt a vállalkozási tevékenységet nem kezdte meg az adózó és a bejegyzésre az

üzleti év naptári évének mérlegforduló napjáig (december 31-éig) sor kerül13.

Például

a létesítő okirat ellenjegyzésének, illetve közokiratba foglalásának napja 2009. november

3., mérlegfordulónap 2009. december 31. és a cégbírósági bejegyzésre 2009.

november 25-én sor került, ez esetben az első üzleti év időszaka 2009. november 3. –

2009. december 31-éig tart. "  .............

-----------------------------------------------------------

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: mazsi5 » szomb. máj. 22, 2010 8:52 pm

Szia!  Elküldtem a tao. bevallást  és az a helyzet, hogy én is a közokiratbafoglalás/ellenjegyzés napját tettem kezdő napnak .. és most jött (szombaton) a "felszólítás hiánypótlásra", hogy  

hibakód: " a004  Még nem élő az adózó adószáma"   , hogy a fene enné meg ezt a k..va bürokratikus rendszert.. küldtek másféloldalt, egy büdös szót nem írtak arról mi a bajuk.. csak, hogy a javításhoz kell a személyes közreműködés, stb.. meg a Contakt center, meg 8 munkanapon belül..

Nem az lenne a logikus, hogy ha a gazd.társaság társasági adókötelezettsége a társasági szerződése közokiratba foglalása, ellenjegyzése napjától kezdődik, hogy akkor az ellenjegyzés napja a kezdő nap...,

Tavaly mikor a 09Ny-es bement a 0908-ra, hogy dec.31-ig.., de időszaknak a társ.szerz.ellenjegyzés napjától volt írva 12.31-ig, akkor is ugyan ez a hibaüzenet jött, hogy az adózónak még nem él az adószáma..  olvastam utána napokat mi a fene lehet, de azt még megemésztettem... és beadtam a bejegyzés napjától kezdődően, természetesen magát a 0908A-at nullásan..

De most már tényleg nem tudom, hogy mit akarnak: az adószám kiadás napját, vagy a bejegyzés napját kezdő napnak.., ( ráadásul ezzel a hülye hibaüzenet szövegezéssel.. még nem él az adószáma, annak, aki az APEH-től kapott adószámon adja be az adóbevallást, akkor mi nem élő??.... )   de az meg nem igaz, hiszen az alapítással kapcsolatban az adószám kiadását megelőzően is volt könyvelt tétel.

Amit össze kell keresgélni,  hogy a jogelőd nélkül alakultnak, akkor melyik bevallást tekintve mi a kezdő napja.... az egyszerűen hihetetlen,      de abban, hogy ha a beszámoló a társ.szerződés ellenjegyzés napjától 12.31-ig, akkor arra mérget mertem volna venni, hogy a társasági adóbevallási időszak is az, ami a beszámoló időszaka.., ezek szerint még sem, vagy valami..

Üdv.
mazsi5

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. máj. 23, 2010 5:25 pm

Szia!

Sokan kjárták ezt az "iskolát".  Sajnos egyetlen adózási bevallás sem adható be az adószám  meglétét megelőző időszakra. Hogy miért arról lehetne vitatkozni, mert emlékeimben például ott él egy uniós "állásfoglalás" azokra az esetekre amikor a T. Hivatal elfelejtette, azt az aprócska tényt, hogy a cégalapítási költségek közül az ügyvédi költség például ÁFÁ-s és ha az ügyvéd a tényleges teljesítés napjára adta az okiratszerkesztésért kért munkadij számláját akkor azt az ÁFÁ-t nem lehetett levonni. Aztán felhomályosították őket.

Tudod néha (elég gyakran) van az embernek olyan érzése, hogy az a közös ló amin ülnünk kéne kétirányba van hajtva. Szegény megzavarodik - mert nem látja a célt. Ez is biztos azért van - hogy hátha nem találod el (logikát már rég nem keres senki )

Azt speciel nem értem, ha nem fogadják el csak adószámtól az intervallumot akkor miért írták bele a kitöltésibe azt amit alkalmaztál? Nem tudják a törvényt? vagy zavaró tényezőnek? vagy hogy egy papírt min. "öccör" keljen kézbevenni?

Nem tudni, de ők sem tudják csak azt, hogy az első nap az adószám "birtokbavétele" . A társasági szerződés kelte/ellenjegyzése marad a számvitelnek.

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: madora100 » vas. máj. 23, 2010 8:57 pm

Ez valóban ellentmondásos kérdés, sokaknak okozott már bosszúságot. De azt is be kell látni, hogy adófolyószámlára nem lehet az adószám megléte előtti időponttal adatot felvinni. Mert addig nincs adóalany, amíg nincs adószám.
madora100

HozzászólásSzerző: NErika » hétf. máj. 24, 2010 9:51 am

Hú!!!!

Köszönöm a kérdést és a választ is . Bizony én is bele futottam volna ebbe a hibába, de korrigáltam még a beküldés előtt.. Bevallom mióta nem kézzel töltöm ki a nyomtatványokat (Áfa 53-as 29-es) és nincs is nyomtatott verzió, hozzá kitöltési útmutató, sokkal felületesebb vagyok. Ahol bizonytalan vagyok rákeresek, de az egészet nem futom át, pedíg jó lenne.

Még egyszer KÖSZÖNÖM a mások figyelmességét. 

NErika

HozzászólásSzerző: kovacs.attilane » hétf. máj. 24, 2010 10:01 am

Bocsánat, hogy idetolakszom, de a kérdést olvasva, reméltem, talán megoldjátok az én problémámat is.

0829-est önellenőriztem. Adószám VÉGE székhelyváltozás miatt 2008   októberben megváltozott. Akkor is és most is a 2008 dec 31-én élő adószámmal adtam be a 29-est. Akkor el is fogadták, fel is van könyvelve. Most, amikor észrevettem benne egy hibát, készítettem másolatot, abban javítottam és elküldtem. 

Hibaüzenet: e001 nincs előzmény bevallás

a004 Még nem élő az adózó adószáma

No mondok magamnak majd én kitolok veletek! Beküldtem mind a két adószámmal. Visszajött két hibaüzenet. Az egyik az előbbi, a másik:

F009 javító bizonylat formai hibás Javító és javított bizonylat beadója  nem azonos.

Több tippem nincs

Ildi

kovacs.attilane

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. máj. 24, 2010 4:58 pm

Sziasztok!  Az rendben van, hogy az ÁFA bevallást az adószám kiadásától kezdődően adtam be, a többi már nem egészen..

Tegyük fel, hogy valaki az alapítás dátumát követő huszon nap múlva kapja az adószámot, másnap bejegyzik..

Ha lenne előtársasági beszámolója, akkor előtársasági bevallást is adnia kellene, akkor azt úgy adná be, hogy  a bevallás időszaka az egy nap?

Holnap tuti, hogy az első  dolgom lesz, hogy felhívom a T. osztályvezetőt, beolvasom neki a társasági adótörvényből, hogy mikortól tao. adóalany valaki, valamint a saját kitöltési útmutatójukat .. hihetetlen, hogy tiszta hülyét csinálnak a vállalkozásokból, meg a könyvelőkből..   Nekem már régen nem volt kezdő, újonnan alakult cégem, ezért  igyekeztem utána nézni, hogy a milyen fajta bevallásnak mikortól kell szólni, stb.  Soha nem késtem még bevalással és hiánypótlásra sem emlékszem a többi ügyfél, munkalyi cég esetében.. de ez az egy, ami tavaly kezdett  már a második ilyen hiánypótlás, és a 0901-est is beadtam (éves bevallóként indult) január 26-án .., mint éves bevalló, s ami az előtársasági időszakot is tartalmazza..  felkönyvelve: késett bevallás, szerintük a 02.25-ig beadandó éves bevallás bevallási határideje január 20-a volt..

Ez már tényleg mindennek a megcsúfolása, hogy majd azért írjak egy valótlan bevallási időszakot a bevallásra, mert valahol valami hülye azt kitalálta, akkor miért nincs benne a törvényben, hogy attól, hogy a társasági adóalap az az alakulástól kezdődően tartalmazza a költségeket, a beszámolónak a mérleg és bővített eredménykimutatás része az alapítástól kezdődően tartalmazza az adatokat és annak az időszaknak az SZTV szerinti adózás előtti eredményét, stb.. és nem az adószám megkapásától számított időtől kezdődően, attól a bevallási időszak kezdete legkorábban az adószám megkapásának napja.. vagy valami, hogy a bevallási időszak az nem az az időszak, amilyen időszakra az a tetves bevallás valójában vonatkozik. 

A saját kreálmányukban,  a kitöltési utasításban is az van, hogy a létesítő okirat ellenjegyzése a bevallási időszak kezdő napja..  Nem tudom, hogy az elktr. bevalláshoz írt megjegyzés megjelenik-e az APEH-nál valahol, de ha a végén  az adószám megadás napjától kezdődően kell a  bevallási időszakot szerepeltetni, az biztos, hogy be írom a megjegyzésbe, hogy valótlan bevallási időszak, mert az APEH csak így fogadja el, a valós bevallási időszak: 09.10.03.-2009-.12.31. De, ha náluk nem jelenik meg, akkor csak a magam bosszantására.

Köszönöm, hogy reagáltatok, már azt hittem, hogy ez egyedül nekem problémás és azonkívül, hogy a kedves ügyfél mit gondol a hiánypótlásos felszólítás kapcsán, már kezdtem úgy érezni, hogy tényleg velem van a baj.

Ha valaki adószámmal adja be a bevallását, akkor arról szerintem már nincs szó, hogy az adófolyószámlára úgy kellene nekik valamit felrögzíteni, hogy nincs a cégnek adószáma, a bevallást a bevallási határidőre rögzítik fel kötelezettségként, vagy éppen kötelezettség csökkenésként, ha valaki a bevallási határidő előtt adja be a bevallását. Adószám nélkül nem igazán tud a cég elektronikusan bevallást küldeni, ha meg van adószáma, akkor az valószínűleg élő adószám..  

Nem néztem meg, de ha egy cég mondjuk 2009.december 20-án alakult volna, adószámot meg csak 2010. január 04-én kapott volna, akkor az úgy adhatná be a bevallásait, hogy 2010.január 04-től 2009.dec.31-ig a bevallási időszak?

Na nem hergelem magam tovább, majd holnap hátha jön a megvilágosodás.

Üdv.

mazsi5

HozzászólásSzerző: NErika » hétf. máj. 24, 2010 5:17 pm

Hát nekem a hibakód jött a tegnap ellőtt TAO ra

még nem élő az adózó adószáma  megjegyzéssel.

2009-07-07 alakulás, ügyvédi ellenjegyzés 2009-07-16 adószám  és cégbejegyzés

A kitöltési útmutató szerint töltöttem, (előtársaság jelölve)  tény hogy az alakuláskor nem volt még adószáma. Majd holnap telefonálok. Lehet hogy ők sem olvasták a kitöltési útmutatót illetve nem erre programozták az ellenőrzést . Lekértem a törzsadatot ott 07-16-tól  él a cég.Még jó hogy a saját cégem így nem izgat, de egy ügyféllel már ideges lennék.

NErika

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. máj. 24, 2010 5:25 pm

Sziasztok!  Mazsi szerintem se hagyd magad, egyrészt a saját kitöltési utasításuk, mársészt a társasági adó tv. alapján:

A társasági adókötelezettség
5.§. (2) A belföldi illetőségű adózó társasági adókötelezettsége a társasági szerződése közokiratba foglalásának, ellenjegyzésének napján kezdődik, ha vállalkozási tevékenységét a cégnyilvántartásba történő bejegyzése előtt megkezdheti, az első jognyilatkozat megtételének napján, ha belföldi illetősége az üzletvezetés helyére tekintettel keletkezik, más esetben azon a napon, amelyen az alapítását szabályozó jogszabály szerint létrejön. Az adózó adókötelezettsége azon a napon szűnik meg, amelyen a megszűnését szabályozó jogszabály szerint megszűnik, vagy amely napot követő napon bármely egyéb okból kikerül a társasági adó hatálya alól (ideértve a cégbejegyzés iránti kérelem elutasítását vagy a cégbejegyzési eljárás megszüntetését is).

A 0901-est tekintve szerintem, ha előtársaságot is betakar, akkor az is a társ.szerz.ellenjegyzés napjától.. és véleményem szerint is, mivel nem volt soron kívüli bevallásadási kötelezettség, a határidő 2010.02.25.

Azon kívül, hogy valóban nem normális az ilyen 1-másfél oldalas hiánypótló értesítés, amiben csak az nem szerepel, hogy egyébként mi a gondjuk, és akkor arról már nem is beszélve, hogy mi a fenéért kérik a bevallásokra az ügyintéző nevét, telefonszámát.  Jó ideje már annak, hogy bevallásokat készítek, de még soha nem hívtak fel telefonon az általuk gondolt hiba miatt..

Üdv.

melcsi62

Következő

Vissza: TAO