Kedves Fórumozók!
Szeptemberben munkanélküli lettem, az év hátralevő részére álláskeresési támogatást(ex munkanélküli segély) kaptam. A munkaügyi központ el is küldte az adóbevalláshoz szükséges kimutatást - ők 18%-os adókulccsal számoltak és adójóváírást is figyelembe vettek. A volt munkáltatóm pontosan állapította meg és vonta le az adóelőleget a bérem és a végkielégítés után is, azok után további szja fizetési kötelezettségem nem keletkezett. A meglepetés akkor ért, amikor a 0953-ba beírtam az álláskeresési támogatást, amit lazán hozzáadott a program az adóalapomhoz és szépen le is adózott 36%-al és így szép kerek szja fizetési kötelezettségem keletkezett. Adójóváírás nincs, mivel volt pofám bruttó 250ezret keresni. Ellenben továbbra is munkanélküli vagyok. A hatóság azt javasolta, hogy kérhetek részletfizetési kedvezményt. Meg felkophat az állam is - ezt már nem ők mondták :-( Kérdésem: rendben van-e az, hogy a munkanélküli segély, bocsánat az álláskeresési támogatás 36%-os kulccsal adózik? Vagy esetleg van rá lehetőség, hogy kedvezményesebb kulccsal adózzon?
Előre is köszönöm a válaszokat. Erik