Adófórum

Adózási és számviteli információk

Elveszett számla pótlása

Számlázás

Elveszett számla pótlása

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Ügyfelem 2008-ban kibocsátott számlájáról, mivel nem lett kiegyenlítve most derült ki, hogy útközben "elveszett".

A számla értékének EVA adója 2008-ban bevallva és megfizetve. A vevő most új számlát kér, hivatkozva arra, hogy ő az eredetit nem kapta meg. A teljesítést elismeri.

Jól gondolom, hogy az új számlát ki kell állítanom 2010. májusi dátummal, de a teljesítés marad 2008 évi ?

Köszönöm : K.Judit

 

 

 

Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Elveszett számla pótlása

HozzászólásSzerző: 3HInfo » csüt. máj. 13, 2010 7:44 am

Szia!

Ha új számlát állítasz ki akkor duplán fogsz adót fizetni. A régi számla tőpéldányát fénymásold le és írd rá, hogy eredetivel megegyező hiteles másolat és azt add oda az üzleti partnernek. A régi számlát -első példány hiányában- lestornózni sem tudod...

üdv

Tica

3HInfo
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Elveszett számla pótlása

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. máj. 13, 2010 7:57 am

Szia !

Az eredeti első pld. hiányában nem tudom lemásolni, mert a 2. pld-t nem fogadják el. Javítani úgy gondoltam, hogy a számlával megegyező okiraton sztornózom, és ezután állítok ki új számlát.  A teljesítés időpontja érdekes, mert akkor nálam nem lesz dupla, hiszen ezt már lekönyveltem 2008-ban és le is adóztam. A vevő új számlát kér 2010-es kiállításút.

KJ.

Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Elveszett számla pótlása

HozzászólásSzerző: Mzita » csüt. máj. 13, 2010 8:20 am

A másod példány fénymásolatára rá szokták írni "Eredetivel megegyező hiteles" másolat dátum aláírás ezt el szokták fogadni, én még nem hallottam ilyet hogy egy teljesen új számla kerül kiállításra! Mert ez megzavarja az áfát és a társasági adót is. Ha nem fogadja el a partner a másolatot akkor kekeckedik nem akar fizetni(szerintem).
Mzita
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Elveszett számla pótlása

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. máj. 13, 2010 8:27 am

Szia Judit!

Csak hangosan gondolkodom: A vevő szerintem nem igazán kérhet(ne) új számlát,  - 2010-es kiállításut. Több oldalról vérzik az igénye, mert gondolj csak a mérleg(ek) követelés-kötelezettség oldalára, de ha pótlékot szeretnél felszámítani arról az oldalra is, ha pereskedni szeretnél és igazolnod kellene, hogy mióta tartozik, arra az oldalra is + még biztos van jó néhány oldal - mondjuk az Ő mérlegebeszámolója, amelyből hiányzik ez a számla + egy esetleges 3 oszlop kérdése, stb.

Legvégül gondolj arra, hogy milyen időponthoz képest fizetted meg 30 napon túl az EVÁ-t.

P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Elveszett számla pótlása

HozzászólásSzerző: Bakosné » csüt. máj. 13, 2010 8:30 am

Ha ennyire ragaszkodik az eredeti számlához, akkor az eredetiszámlaszámot feltüntetve stornózd le a számlát, a stornózás okát is ráírva. És ugyanígy hivatkozásokkal az eredeti számlára és az elvesztés tényére küld el neki az új számlát. Így nem tudja mindkétszer lekönyvelni a számlát, ha esetleg mégsem veszett volna el. Nálad pedig nem lesz dupla számlázás.

Üdv. Márti

Bakosné
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Elveszett számla pótlása

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. máj. 13, 2010 8:34 am

http://www.adoforum.hu/szakmai_forum/tema/25077/kotelezo-e-hiteles-szamlamasolat-kiadasa?wa=UGYV1004

Volt ez mát téma, de nem tudom mit tegyek !!

Szerintem sem kaphat új számlát, csak az ügyfelem akar újat írni, de várakozó álláspontra intettem.

Akkor kapjon csak másolatot ? Zavaró, hogy a szt.tv. szerint nem 2010 évi ktg, de emiatt biztosan nem borít senki mérleget (169.000 Ft)

????????? KJ.

Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Elveszett számla pótlása

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. máj. 13, 2010 9:07 am

Judit!

Elolvastam a hivatkozott linket. Osztom Böbe véleményét és én változatlanul azt mondom, hogy a hitelesített másolat a megfelelő megoldás. Nem neked kell, mint kibocsátónak vizsgálni a mérlegedet, hanem a befogadónak.

Talán azért kér 2010-es számlát, hogy ő védve legyen (miért nincs kötelezttségként a könyveiben, esetleg a nagyságrend miatt újbóli közzétételre kötelezetté válik, stb. de ezt mind tudod.  Így védhetőbben nem kell hozzányúlnia az előző éve(ek) mérlegeihez, mert olyan szinezete lesz a dolognak hogy Ő ugyan nem vitatja a teljesítést, de ha Te nem számláztál akkor Ő mit tehetett volna? Most kapta a számlát- most fizet.

A számla azért (is) több példányos, ha elveszik ily módon lehet pótolni.

Ezzel együtt tudom, hogy amikor az ember hozzá szeretne jutni a pénzéhez -akkor kénytelen szabálytalanságot is elkövetni. Ezért én úgy gondolom, hogy leírnám a véleményemet és a döntést a vállalkozóra bíznám - végül is az Ő bringája, ő tudja, hogy mit vállal be.  Egy biztos, Neked magyarázkodnod kell ha véletlenül ellenőrzik a 2010-es EVÁ-dat. 

P.Zsuzsa

 

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Elveszett számla pótlása

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » csüt. máj. 13, 2010 9:11 am

Köszönöm a válaszokat !

Az Adó 2009/3 számából ugyanezt a választ értelmezem, mert kutatni kezdtem. Nem kap új számlát, csak hiteles másolatot ! Lehet, hogy akkor lekönyvelte, de elfelejtette kifizetni....

Most mérleg időszakban több megerősítés kell nekem, mert ez egy nehéz szakma.

Bemásolom a cikk egy részletét:

 

6. Az elveszett számlák pótlása

Előfordulhat, hogy az adóalany kibocsátott vagy befogadott számlái valamely ok miatt elvesznek vagy megsemmisülnek. Ilyen esetben kérdéses, hogy az eltűnt, megsemmisült bizonylat hogyan pótolható, illetve pótolható-e egyáltalán.

Az elveszett, megsemmisült bizonylatot, okiratot pótlólag, másodlagosan elő lehet állítani, és amennyiben ezen bizonylatok megfelelően hitelesítésre kerülnek, akkor azokat az adózást alátámasztó dokumentumként el kell fogadni az ellenkező bizonyításáig. Az okirati bizonyításról, illetve az elveszett, pótolt okiratok pótlásáról, a polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény 190-197. §-ai rendelkeznek. A hivatkozott jogszabály 196. § (2) bekezdése szerint a gazdálkodó szervezet által kiállított okiratról készült felvétel, továbbá bármilyen adathordozó útján készített okirat teljes bizonyító erővel bizonyítja, hogy tartalma megegyezik az eredeti okiratáéval, feltéve, hogy a gazdálkodó szervezet, amely a felvételt készítette vagy az okiratot kiállította, illetve őrzi, a felvétel vagy az okirat azonosságát szabályszerűen igazolta.

A hivatalos álláspont szerint szabályszerű igazoláson a gazdálkodó szervezet bizonylati rendjében szabályozott módon történő hitelesítési, aláírási rendnek megfelelő módon és személyek által történő aláírás, esetlegesen bélyegzőlenyomat alkalmazását kell érteni. A másolatnak tartalmaznia kell azt a megjegyzést is, mely szerint a másolt okirat az eredetivel mindenben megegyezik, hiszen ez a megjegyzés különbözteti meg az egyszerű aláírást a hitelesítéstől.

 

Üdv: K.Judit

 

Kardos.Judit
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:17 am

Elveszett számla pótlása

HozzászólásSzerző: zspotorke » csüt. máj. 13, 2010 9:32 am

Köszi!

Akkor jó! :))) Szerintem mindenkinek jól jött ez a megerősítés is.

 

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: Számlázás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: Google [Bot] valamint 34 vendég

cron