Adófórum

Adózási és számviteli információk

Társaság ingatlan értékesítése

TAO

Társaság ingatlan értékesítése

HozzászólásSzerző: krisztina0304@freemail.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Társaság saját beruházású, nagyértékű (nem lakó) ingatlanját kívánja értékesíteni. Az ingatlan eladás ÁFÁ-s. A bevételből kívánja rendezni az ingatlanra felvett beruházási hitele egy részét. Jól gondolom, hogy csak az után a bevétel után kell tao-t és külön adót fizetni, amelyet nem a hitelvisszafizetésére fordított? Mi van az építkezéskor igénybe vett tagi kölcsön visszafizetésével TAO szempontból? Az ÉCS bevétel növelő? A bevételből nem fognak osztalékot kivenni, mivel azt mind adósság (szállítói, hitel, tagi kölcsön) visszafizetésére fordítják.  

SOS.

előre is köszönöm 

 

 

krisztina0304@freemail.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Társaság ingatlan értékesítése

HozzászólásSzerző: Kiskovács » szer. máj. 05, 2010 10:45 am

Szia Kriszti! Nem akarlak bántani, de a leírtak alapján nagyon bízom benne, hogy a társaságnak van könyvelője és ez esetben ő részletesen felvilágosít, hogyan fognak alakulni a számaitok, amikor a bevétel befolyt. Ha nincs könyvelőtök, nagyon gyorsan keressetek egyet, mert amit Te leírtál, abból azt olvasom ki, hogy mind a számviteli törvény, mind a TAO törvény ismeretében vannak hiányosságok, és ha valahol valamit "elkönyvelsz", sokba kerülhet. Olyan alapvető ismeret-hiány mutatkozik, hogy azt szerintem ezen a honlapon egy-két mondatban nem lehet tisztázni. Bocs, ha valaki mégis "fel tud világosítani", akkor nem szóltam egy szót sem. Margó
Kiskovács
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Társaság ingatlan értékesítése

HozzászólásSzerző: krisztina0304@freemail.hu » szer. máj. 05, 2010 10:52 am

Szia!

A számviteli területhez nem sok közöm van. Könyvelőnk jelenleg nem elérhető. Informálódni akartam csak amig ő megérkezik külföldről.

 

 

 

krisztina0304@freemail.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Társaság ingatlan értékesítése

HozzászólásSzerző: Kiskovács » szer. máj. 05, 2010 11:11 am

No jó, hát legyen! A befolyt bevétel 25 %-a /visszafelé számolva 20/ ÁFA, a maradék az TAO és különadó alapját növeli. Ezzel szemben az eladott ingatlan bekerülési értékéből a korábbi években költségként még el nem számolt rész ÉCS címén a költségeket növeli /nem a bevételt/ Vagyis adózni gyakorlatilag ez esetben az ÁFÁ-val csökkentett eladási ár és az ÉCS címén elszámolt költség különbözete után kell. Ha a kettő különbözete pozitív, de van előző évekről hozott veszteség, akkor ezt a pozitívumot azzal még lehet csökkenteni, és csak a fennmaradó rész után adózni. Ha a kettő különbözete negatív /több az écs, mint a bevétel/ akkor ezt a veszteséget lehet továbbvinni, ha ehhez az egyéb feltételek is fennállnak.

Ha a befolyt bevételből hitelt, tagi kölcsönt, szállítói számlákat fizettek ki, akkor a társaság kötelezettségei csökkennek, ezeknek a kifizetéseknek az adózás előtti eredmény nagyságára nincs kihatásuk, ezek sajnos nem fogják csökkenteni az adó-alapot. Üdv. Margó

Kiskovács
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Társaság ingatlan értékesítése

HozzászólásSzerző: timsina1 » szer. máj. 05, 2010 11:15 am

Szia! Valóban a könyvelővel kell beszélni, de addig is:

A nettó ( áfa nélküli) eladási ár teljes összege a bevétel. Azt, hogy a befolyt vételárat hitel törlesztésre fordítjátok, az csak egy "pénzügyi" tranzakció, semmi köze az eredményhez és az adófizetéshez. Ugyancsak nincs köze az eredményhez sem a tagi hitel visszafizetésének, sem az egyéb tartozások kifizetésének.

A bevételből ( a nettó eladási árból) az ingatlan nettó értékét ( bruttó érték - elszámolt écs) lahet levonni. Ezt az eredményt még módosítja a társaság működése során felmerült bevétel és kiadás. Ami ezek utám marad eredmény, az után kell társasági adót fizetni. Különadó 2010.01.01-től nincs, az az adónem megszünt.

erika

timsina1
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 6 vendég