Adófórum

Adózási és számviteli információk

Változás bejelentő (őstermelő)

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: boborgabor » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok, kérnénk szíves segítségeteket:

Főállású mezőgazdasági őstermelő betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt, megvan a megfelelő szolgálati ideje, és kérte nyugdíjának megállapítását az illetékes szervtől. Rendben is van minden, csak az igénye elbírálásához még a következő okmány benyújtását kérik: "Változás bejelentő lap."

Személyesen bent voltam ma de sajnos nem tudtak a TB-nél egyértelmű felvilágosítást adni a nyomtatványról. Kérdésünk az lenne, hogy ha egy főállású őstermelő, "főállású nyugdíjas" lesz, melyik nyomtatványon kell ezt a változást bejelenteni?

Én (kizárásos alapon) az alábbiak valamelyikére gondolok: 10T101 vagy 10T1041 vagy 10T1041 E vagy egyik sem ezek közül, akkor melyik lehet? Sajnos ezeknél az APEh honlapon nem találtam kitöltési útmutatót, az APEH-ot meg nem tudom utólérni. Köszönjük

boborgabor

HozzászólásSzerző: Napraforgó » hétf. máj. 03, 2010 12:30 pm

Szia!

Az őstermelő nyugdíjazás ügymenetéhez nem tudok hozzászólni, viszont a 10T101en a "munkavégzés jellege" rovatban a "nyugdíj mellett" kódot kell választani a változásbejelentőn. Üdv.

Napraforgó

HozzászólásSzerző: tothkornelia69 » hétf. máj. 03, 2010 1:29 pm

Sziasztok!

A kitöltési útmutatóhoz hozzájutsz, ha megnyitod az ÁNYK-ban a megfelelő nyomtatványt.

A 10T101-et biztosan be kell adni (gondolom nem ev, csak őstermelő)-B01 lap.

Azt írja a 1041 kitöltésije:

Felhívjuk szíves figyelmét, hogy a munkáltatón és a kifizetõn túl az egyéni vállalkozó, a biztosított õstermelõ és a Tbj. 56/A. §-a szerinti személy saját maga vonatkozásában, mint önfoglalkoztató is, kötelezett a bejelentésre/változásbejelentésre.

Ha jól tudom az ev-nél sem kell beadni a 1041-et ha főállásúból kieges lesz, szerintem az őstermelőnél sem, mert nincs is lehetőség ezt a fajta változást jelezni a 1041-en.

üdv

tothkornelia69

HozzászólásSzerző: violetta01 » hétf. máj. 03, 2010 2:53 pm

Szia Nelli!

Szerintem az ev.-nak be kell adni a 1041-t mert a bizt jogviszonykódok:

1341 ev.

1342 ev. mviszony mellett

1343 ev. kieg.

De az őstermelőre én is csak a 1460-as kódot találom, és e szerint nem különbözteti meg a főallású őstermelőt és a nyugdíjast.

Üdv. Ibi

violetta01

Vissza: Adatszolgáltatás