Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozás indítása alkalmazottal

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: mazsika60 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Egyéni vállalkozás szeretnék indítani 1 alkalmazottal aki napi 2 órában dolgozna.

Az egyéni vállalkozói igazolvány kérelmének menetét ismerem.

Az alkalmazottal vann gondjaim :)

Abban kérném a segítségeteket hogy mit kell kitöltettnem vele és mi az ami 1 alkalmazott alkalmazása esetében a törvény előír.

Gondolok itt munkaszerződésre, jelenléti ívre, stb. Vagy hol tudok ennek a dolgonak utána nézni, ahol kerek perec leírják, hogy ez kell, hogy meglegyen. Milyen nyomtatványokat kell vennem, stb.

Pl.: lesz egy könyvelőm ugye, akitől már ezt megkérdeztem, de pont ezen a fórumon olvastam, hogy üzemorvos is kell, amit Ő nem említett. Lehet, hogy rossz választás ez a könyvelő?:) Vagy neki ilyen dolgokat nem kell tudnia? De akkor ki tudja?

Előre is köszönöm a válaszokat!

mazsika60

HozzászólásSzerző: madora100 » szer. ápr. 21, 2010 2:32 pm

Szia!

A könyvelő választásod feltehetően jó volt, hiszen az alapvető információkat megkaptad. Az üzemegészségügyi, munkavédelemmel kapcsolatos feladatokat az arra szakosodott szervezetek végzik, az nem könyvelői munka keretébe tartozik. A könyvelői munka nem azonos a cég minden ügyének rendezésével. Ha a könyvelő elmondta, hogy az alkalmazott felvételéhez munkaszerződés kötése, munkaköri leírás készítése, a dolgozó részére a tájékoztató lap kiadása (nyomtatványboltban kapható) szabadságnyilvántartás vezetése, jelenléti ív vezetése, üzemegészségügyhöz történő bejelentése, ha nem Te vagy a munkavédelmi oktató, akkor a munkavédelemmel foglalkozó szervezethez történő bejelentése tartozik, akkor szinte mindent elmondott ahhoz, hogy az apeh felé az új felvételessel kapcsolatos bejelentést, bevallást meg tudja tenni. Ha nincs az új felvételesnek tb.kiskönyve, akkor azt is ki kell számára adnod. Amennyiben már volt munkahelye és a kiskönyvet nem hozta, akkor nyilatkoztatni kell a könyv hiányáról.

madora100

HozzászólásSzerző: mazsika60 » csüt. ápr. 22, 2010 10:50 am

Köszi a válaszod!

Nekem csak az a furcsa, hogy ez miért nincs valahova leírva egy helyre ahol én el tudom olvasni és mindent meg tudok csinálni, utána tudok nézni. Van a neten valahol ilyesmi?

Én szeretnék mindent betartani és mindent az előírásoknak megfelelően csinálni, mert nem akarom, hogy megbüntessenek.

Mi az a tájékoztató lap, amit említettél?

Én lehetek munkavédelmi oktató, bármi papír nélkül? Mondjuk azt mondom, hogy én vagyok a munkavédelmi oktató és én mondom el neki, hogy mit kell csinálnia. Az előző munkahelyemen kellett ilyet csinálom és mondjuk tapasztalatom is van benne.

Azt hiszem,h ogy nem lesz TB kiskönyve, akkor azt hogy kell íntéznem, hogy kiadjam neki. Hol kell ezeket íntézni?

A választ előr eis köszi!

mazsika60

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. ápr. 22, 2010 4:09 pm

1.) Ha nincs tb. kiskönyv, akkor az alábbi nyilatkozatot írasd alá a dolgozóval:

Nyilatkozat   Alulírott………………………………………………(név) ………………………………………………………(lakcím) munkavállaló (TAJ szám:……………… ) nyilatkozom, hogy nem rendelkezem Egészségbiztosítási igazolvánnyal.  Dátum: …………………………………                                                                             …………………………………..                                                                                          aláírás

A nyomtatványbolta vegyél tb.kiskönyvet és azt töltsd ki (csak a belépési rovatot kell a fólapon kívül kitölteni. Ha leszámol a dolgozó, akkor töltöd ki a megszűnés rovatot) Ez a könyv a munkáltatónál van mindaddig, míg a dolgozó le nem számol. Leszámoláskor aláiratsz a dolgozóval egy nyilatkozatot, hogy a tb. kiskönyvet átvette.

2.) Tájékoztató (ez a nyomtatvány szintén kapható a nyomtatványboltban), de küldök egy mintát

TÁJÉKOZTATÓ A Munka Törvénykönyvéről szóló 1992. évi XXII. tv. (továbbiakban Mt.) 76.§ (7) – (8) bekezdése, valamint a 76/B.§ (1) bekezdés alapján a munkaviszony alapvető szabályairól – a munkaszerződés megkötésekor szóban közölt tájékoztásnak megfelelően – a következők szerint tájékoztatom:  1./ a munkába lépés napjáról, A munkába lépés napja az első munkában töltött nap: 2009.szeptember 14. 2./ a bérfizetés napjáról, A bérfizetés napja legkésőbb a tárgyhót követő hónap 10.. napja. Ha ez a nap szombatra vagy vasárnapra esik, az azt megelőző pénteki nap. 3./ az irányadó munkarendről, Munkaszerződés, vagy a munkáltató egyedi utasítása szerint 4./ a munkabér egyéb elemeiről, A Munkavállalót a munkaszerződésben meghatározott személyi alapbéren felül a következő munkabér illeti meg:             - rendkívüli munkavégzés esetén             o a munkaidő-beosztás szerinti napi munkaidőt meghaladó, illetve a munkaidőkereten felül végzett munka esetében 50 %-os bérpótlék,             o a munkaidő-beosztás szerinti pihenőnapon (pihenőidőben) végzett munka esetében 100%-os bérpótlék,  5./ a rendes szabadság mértékének számítási módjáról és kiadásának szabályairól, A munkavállalót megillető rendes szabadság mértékét, illetve a kiadás szabályait az Mt. 130-136. §-ai tartalmazzák. 6./ a felmondási idő megállapításának szabályairól, A felmondási időre vonatkozó rendelkezéseket a Munka Törvénykönyvében foglaltak szabályozzák. 7./ arról, hogy a munkáltató kollektív szerződés hatálya alá tartozik vagy sem. Nincs Kollektív szerződés      

....................., 2009.szeptember 14.

3.) A dolgozó nyilvántartásba vétele (ebból 1 pld-t adjál ki a dolgozónak)  Munkáltatói igazolás a munkavállaló nyilvántartásba vételéről   

Foglalkoztatott neve: 

Lakcíme:

Születési hely, idő:

TAJ száma:           

Adóazonosító jele:

Anyja neve: 

Foglalkoztatás minősége: munkaviszony

Foglalkoztatás helye:

A munkáltató neve:

A munkáltató címe:  

A munkáltató adószáma:

.................................................                                          …………………………………..A munkavállaló aláírása                                                    A munkáltató cégszerű aláírása    Kelt: : ......................, 2009.szeptember 14.   

Igazolom, hogy az alábbi foglalkoztatottat  2009.szeptember 14 -én nyilvántartásba vettem.

madora100

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. ápr. 22, 2010 4:23 pm

A munkavédelmi oktatással kapcsolatosan én úgy tudom, hogy 1-9 főig nem kell szakképesítéssel rendelkezőnek lenni az aoktatónak. Figyelmedbe ajánlom az alábbi linket:

http://www.munkavedelem.biz/tanulmanyok/tudnivalok.html

madora100

HozzászólásSzerző: mazsika60 » pén. ápr. 30, 2010 7:41 am

Kedves madora100!

Köszönöm a sok segítséget.

Még lenne pár kérdésem ami nem tiszta nekem.

Én 36 órát meghaladóan váltottam ki a vállalkozói igazolványt. Dolgozom, ahol üzemorvos lát. A 2 órás munkaviszonyú alkalmazotnak kötelező az üzemorvos? Gondlom nekem nem.

2 órás munkaviszony után mennyi az éves szabadság? Gondlom mivel év közben kezdem el foglalkoztatni időarányos részt kell figyelembe venni.

Válaszod előre is köszönöm!

mazsika60

HozzászólásSzerző: emzéperix » pén. ápr. 30, 2010 7:59 am

Neked nem kell üzemorvos, viszont az alkalmazottnak kötelező, nem függ attól hány órában van foglalkoztatva.

Az éves szabadság pedig időarányosan jár ugyan úgy, mintha 8 órában lenne foglalkoztatva, ebben az esetben nem a napi 8 órára, hanem a napi 2 órára kapja a bért.

emzéperix

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. ápr. 30, 2010 8:54 am

Mazsika!

Emzéperix megadta a helyes választ a kérdésedre.

madora100

HozzászólásSzerző: mazsika60 » pén. ápr. 30, 2010 11:43 am

Köszönöm mind kettőtöknek a segítséget.

Remélem most már tudok mindent :)

mazsika60

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. ápr. 30, 2010 12:08 pm

Szívesen.
madora100

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók