Adófórum

Adózási és számviteli információk

pénztárgép bevételek

Számlázás

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: ketge » kedd ápr. 27, 2010 8:55 am

Megvan a jegyzőkönyv, ez rosszabb mint amit az előbb írtam.

Az áll benne "a kiíratás késedelmesen történt meg 2010.01.23-án a jogszabályban előírt 2010.01.15 -ig helyett." 

alatta ".............. más adózó esetén 500 000 Ft mulasztási bírság szabható ki"

Felhívtam a hivatalt elsőre azt mondta az úr " lövésem sincs" 1 óra múlva visszahívott. A közleményben hivatkoz   PM rendeletben az áll, hogy az érvényes határidőt az APEH közlemény útján teszi közzé. ( én nem találom benne). Mivel 2009. évre nem volt meghatározva időpont ilyen esetben az " ésszerű határidő" amit tartani kell. Az ésszerű határidő az APEH szerint az első bevallás benyújtásának időpontja.

Feltételezem áfa bevallás, még ha havi bevalló akkor is korai a 01.15., ez a cég éves áfás.

A másik megállapítás, 2008 évi szervízzel kiíratott zárás nem lett bevezetve a gépkönyvbe, ez is 500.000 Ft-ig birságolható

ketge

ketge

pénztárgép bevételek

HozzászólásSzerző: validitas » kedd ápr. 27, 2010 10:34 am

Szia Ketge!

Az Apeh közlemény itt van,

http://www.apeh.hu/adoinfo/penztargep/kozl_az_egyszerusitett_szla_es_nyugtaadasrol.html

de én nem találtam benne határidőt. A jegyzőkönyvhöz észrevételt tehetsz, amit a határozathozatal során kötelesek figyelembe venni. Csatold az APEH közleményét, amely nem ír határidőt. Ha meg nincs határidő, arra is hivatkozhatsz, hogy a korábbi években mindig február utolsó napja volt (kivéve tavaly, amikor márc.2.,febr.28. vasárnap). Ezért ésszerű határidőnek - igazodva az évek alatt folytatott gyakorlathoz - a februári határidőt tekintetted. 

Ráadásul előbb megtörtént az adómemória kiíratása, ami teljes mértékben a vállalkozástól elvárható kellő gondosságot igazolja.

Ebben már az sincs benne, hogy a gépkönyvbe be kéne vezetni, a tavalyiban azonban még benne volt, csak nem tudom, hogy az APEH mire  fel követeli a gépnaplóba való beírást, mert a korm.rendelet azt nem írja, nem kéri! Úgyhogy szerintem nem bírságolhatnak miatta, mert nincs jogszabályi alapja!

A tavalyi közlemény:

APEH közlemény
a számla, egyszerűsített számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról szóló, többször módosított 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 7. § (5) bekezdésének végrehajtásáról

A számla, egyszerűsített számla és a nyugta adóigazgatási azonosításáról szóló, többször módosított 24/1995. (XI. 22.) PM rendelet 7. § (5) bekezdésének harmadik mondata szerint Év végén a pénztárgép adómemóriájának teljes kiíratását - a bevétellel való egyeztetés érdekében - el kell végezni és azt az ellenőrzés céljára megőrizni.

A hivatkozott rendeletben foglaltak végrehajtását az adóhatóság ellenőrizheti és mulasztás esetén a hatályos jogszabályoknak megfelelően jár el.

Az,hogy ők közleményben mit álmodnak meg, egy dolog, de a kiemelt mondat szerint nincs joguk bírságolni, mert a hivatkozott rendeletben nincs benne a gépnaplóba való beírás! Az ideiből ki is maradt, gondolom éppen ezért.  A jegyzőkönyvre tett észrevételben ezt mindenképpen meg kellene írni.

Oszt "mennyenek" a fenébe!

Üdv: Böbe

validitas

Előző

Vissza: Számlázás