Adófórum

Adózási és számviteli információk

adóvisszaigénylés visszatartása

SzJA

adóvisszaigénylés visszatartása

HozzászólásSzerző: madandy78 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

A következő problémában szeretnék segítséget kérni. A 2009. évi adóbevallásom alapján visszajár 3700 Ft adó túlfizetés és 100.000 Ft adókedvezmény az egészségpénztári számlámra. A folyószámlámra meg is kaptam a 3700-at, de az egészségpénztári számlámra a mai napig nem kaptam meg. Az adóbevallásomat 2010. febr. 22-én adtam be, ma végre megkaptam a kódomat az APEH ügyfélszolgálati kontakt rendszerébe, ahol hosszas keresgélés után tájékoztattak, hogy mivel köztartozásom van, nekem kapom vissza a 100.000-t. Rájöttem, hogy a lakásvásárlási illetékünkre gondol, amire 24 havi részletfizetési kedvezményt kaptunk és jövő szeptemberben van az utolsó részlet esedékessége. Nekem sántít ez a dolog így, mert egyrészt hivatalos papírom van arról, hogy részletekben fizetem meg az illetéket, mindig időben fizetek és az aktuális adófolyószámlámon sincs tartozás feltüntetve. Másrészt akkor azt a 3700-at miért nem tartották vissza. Harmadrészt pedig, erről senki nem tájékoztatott, egy levelet nem kaptam, ha én nem járok utána, ki sem derül, mi az oka a nem fizetésnek.

Az ügyintéző hölgy szerint csak akkor kaphatom meg a pénzem, ha az illeték visszafizetésre került és akkor is csak külön kérelemre.

Ez valóban így van, az illeték részletfizetése esetén sem lehet visszakapni a visszajárót??

Nem találtam erről semmit a neten és szeretnék reklamálni, de jó volna tudnom, hogy jogosan kérhetem-e a pénzem, vagy valóban az apehnak van igaza?

Előre is köszönöm, ha tud valaki segíteni.

Andi

madandy78
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

adóvisszaigénylés visszatartása

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd ápr. 27, 2010 9:52 am

Andi!

Az egészségpénztári számlával kapcsolatban milyen pénzt vársz vissza? Ott már évek óta nem visszautalnak, hanem - rendelkezés alapján - jóváírják az egészségpénztári számládra.

És ezt nem szokták már ilyenkor, hanem valamikor augusztus-szeptember környékén.

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

adóvisszaigénylés visszatartása

HozzászólásSzerző: madandy78 » kedd ápr. 27, 2010 9:55 am

Zsuzsa, akkor rosszul fogalmaztam. Az egészségpénztári számlára várom vissza, de oda nem utalja az APEH. És ezt is max. egy hónappal a bevallás benyújtása után vissza kellett volna kapnom. (a kollégáim már mind visszakapták...)

madandy78
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

adóvisszaigénylés visszatartása

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd ápr. 27, 2010 9:59 am

Akkor ne aggódj, azt nem szokták elsietni :-((( Arra nem vonatkozik a 30 napos határidő.... És szerintem még példa nem volt arra, hogy azt 30 napon belül átvezették volna.

Egyébként ha tényleg gond lenne, akkor szerintem Határozatban utasították volna el az igényedet. Amit telefonban mondanak, az sokszor nem mérvadó....

 Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

adóvisszaigénylés visszatartása

HozzászólásSzerző: madandy78 » kedd ápr. 27, 2010 10:03 am

Hát az ügyintéző már úgy hívott vissza, hogy a rendszer szerint el van utasítva az kiutalásom. Ezért is szeretném tudni, hogy az részletfizetésre engedélyezett illeték alapján tényleg visszatarthatják-e ezt a pénzt.
madandy78
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

adóvisszaigénylés visszatartása

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd ápr. 27, 2010 10:33 am

Hú, ezt kapásból nem tudom. Utána nézek majd.

 

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

adóvisszaigénylés visszatartása

HozzászólásSzerző: validitas » kedd ápr. 27, 2010 10:43 am

Szia!

Nem tarthatják vissza, ha kaptál részletfizetésre engedélyt, és nincs elmaradt befizetés, akkor nincs hátralék, mert az egyes részleteket a fizetési ütemezésnek megfelelő határidőkre írják elő a folyószámládon. 

Ha a folyószámlát megnézed, ott láthatod is. Ha nem így van, akkor valamit elszúrtak a folyószámlán. Meg tudod nézni?

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

adóvisszaigénylés visszatartása

HozzászólásSzerző: madandy78 » kedd ápr. 27, 2010 10:47 am

Megnéztem a folyószámlámon és nekem is ez volt a gyanús, hogy ott minden rendben, az ütemezésnek megfelelően fizetek, sőt most többletem is van, tartozásról szó sincs.

Mit tudok tenni?

madandy78
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

adóvisszaigénylés visszatartása

HozzászólásSzerző: validitas » kedd ápr. 27, 2010 11:13 am

Vagy felhívod az ügyintéző urat, hogy ugyan már nézzék meg az SZJA tv. 44/A.§ (2)bekezdését, ill. nézzék meg a folyószámlát, hogy nincs rajta tartozás. Vagy ugyanezt írásban közlöd. A folyószámlád mai állapot szerinti vagy egy korábbi folyószámla?

Ha korábbi, azt is nézd meg, hogyan áll most, meg azt is, hogy nincs-e véletlenül késedelmi pótlék tartozásod.

(2) Az önkéntes kölcsönös pénztári nyilatkozatban a magánszemély által meghatározott összeg(ek) átutalását az adóhatóság - ha a magánszemélynek nincs az állami adóhatóságnál nyilvántartott adótartozása, és az adóbevallása alapján fizetendő adóját megfizette, az adózás rendjéről szóló törvénynek a visszatérítendő jövedelemadóra vonatkozó rendelkezései szerint, egyébként a magánszemély kérelmére az adótartozás, illetőleg az adóbevallás, adóhatósági adómegállapítás szerinti adó megfizetését követő 30 napon belül - a (6) bekezdésben említett esetet kivéve, a magánszemély által megjelölt olyan, önkéntes kölcsönös biztosító pénztár pénzforgalmi számlájára teljesíti, amelynél (jogelődjénél) a pénztár igazolása szerint történt az adóévben a rendelkezési jogosultságot megalapozó befizetés, jóváírás, lekötés, illetve rendelkezési jogosultságot megalapozó szolgáltatás igénybevétele. Több ilyen pénztár esetén is csak egy jelölhető meg. A pénztár végelszámolása, felszámolása, tevékenységének felfüggesztésének esetén, az előbbi rendelkezésektől eltérően, az adóhatóság értesítése alapján a magánszemély a teljesítést kérheti - nyilatkozata szerint - ha van más önkéntes kölcsönös pénztárban fennálló tagsága, ezen pénztár pénzforgalmi számlájára, ennek hiányában a saját pénzforgalmi számlájára (lakcímére). Amennyiben a megjelölt pénztárnak a magánszemély a teljesítéskor már nem tagja, a befolyt összeget a pénztár a magánszemély


Szóval ha megbizonyosodtál róla, hogy valóban nincs adótartozás (az illeték kérdéses, hogy egyáltalán adótartozásnak minősül-e, a tv. nem köztartozásról beszél!),, akkor írásban kérd a kiutalását, és kérd a késedelmi pótlékot is. Bár írásban hosszadalmasabb az ügyintézés, de nem biztos, hogy telefonon el tudsz érni eredményt - azért megpróbálhatod.

Még az lehet a probléma, hogy a részletfizetést később kaptad meg, mint ahogyan a bevallást benyújtottad, azaz akkor még valóban lehetett adótartozásod, ha a részletfizetésről szóló határozat későbbi,mint a bevallásod.  Bár a kérdésből úgy látom, hogy a bevallást megelőzően már megkaptátok a fizetési könnyítést, tehát ez sem áll fenn. 

Az adózás rendjéről szóló tv. szerint:

4. adótartozás: az esedékességkor meg nem fizetett adó és a jogosulatlanul igénybe vett költségvetési támogatás; az adóhatóságnál nyilvántartott adótartozás összegét - nettó módon számítva - csökkenteni kell az ugyanazon adóhatóságnál nyilvántartott túlfizetés összegével az adóigazolás kiállítása iránti eljárásban vagy ha jogszabály valamely, az adózó által érvényesíthető kedvezmény igénybevételét adóhatóságnál nyilvántartott adótartozás hiányához köti,
  
Ebbe én nem értem bele az illetéket, hacsak az illetékekről szóló tv. ki nem jelenti, hogy az illeték is adónak minősül.

Ezekkel az érvekkel felszerelkezve remélem, sikert érsz el - szurkolok.

Üdv: Böbe

 

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

adóvisszaigénylés visszatartása

HozzászólásSzerző: madandy78 » kedd ápr. 27, 2010 11:25 am

Köszi Böbe a részletes választ.

Sajnos pont az előbb beszéltem ismét egy ügyintézővel és hiába van megállapodásom az illeték részletfizetésre, mindannyian azt szajkózzák, hogy addig nem kaphatom vissza a pénzt, amíg az illeték részletfizetése le nem telik. 2008 óta van ez így. megpróbálom átbogarászni az illetéktörvényt, hátha attól okosabb leszek.

madandy78
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:25 am

Következő

Vissza: SzJA

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 0 vendég

cron