Adófórum

Adózási és számviteli információk

Gépkocsi költségtérítés

SzJA

Gépkocsi költségtérítés

HozzászólásSzerző: hally1@freemail.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kft alkalmazottai 1 autóval járnak be a munkahelyre. Kérdésem arra írányulna, ki és milyen összegü költségtérítést kaphat adómentesen? Milyen bizonylat alapján?

Az szja törvény 25.§. (2) bekezdése szerint: ...a munkában töltött napokra a munkahely és a lakó- vagy tartózkodási hely között közforgalmi úton mért oda-vissza távolság figyelembevételével kilométerenként 9 Ft értékben...

Az akié az autó, vezet egy útnyilvántartást, és megkapja a km-ként a 9 Ft-ot.

És a 3 másik utas?

Vagy mind a négyen megkapják a km X 9 Ft költségtérítést? És mi a bizonylat?

Hol találom ezt meg pontosan leírva?

hally1@freemail.hu

Gépkocsi költségtérítés

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szomb. jan. 09, 2010 4:06 pm

1 fő kaphatja. Kössetek egy megállapodást vele. Amiben legyen benne a távolság, rendszám. De vigyázz! Csak a ledolgozott napokra jár. Ha szabin van, vagy beteg, akkor nem lehet kifizetni. A bérlapra is felteheted, vagy írtok róla egy sima átvételi elismervényt.
szedlacsek

Gépkocsi költségtérítés

HozzászólásSzerző: derpa » szomb. jan. 09, 2010 4:33 pm

Én ezt találtam:

A rendelkezés alapján lehet ezt a költségtérítést olyan munkavállalónak is fizetni, aki a munkahelyére nem saját gépjárművel jár be (pl. csatlakozik a munkatársához, ismerőséhez). A térítés ezekben az esetekben is csak akkor nem számít bevételnek, ha a munkáltató tömegközlekedésre szóló bérletet, jegyet ugyanazon időszakra az adott munkáltatónak nem térít meg.

Hogyan dokumentáljuk a munkábajárás költségtérítését?

1./ A munkavállaló és a munkaadó között a munkaszerződés írásba foglalása kötelező! Tehát, legegyszerűbb, ha az érintett munkavállaló munkaszerződésében rögzítjük a költségtérítés feltételeit.

2./ Valahova, ahol a további juttatásokról szól a szerződés, illesszük be ezt a mondatrészt (vagy, ha szükséges, akkor munkaszerződés-módosítást kell végrehajtani, ahol csak ezt a részt kell bevenni, mint változás):

„Felek megállapodnak, hogy Munkaadó munkábajárási költségtérítést fizet Munkavállalónak, 2008. ………. hó első napjától kezdődően az Szja-törvény 25. §-a alapján.

A költségtérítés mértéke: munkanaponként 9,- Ft/km.

A távolság meghatározása: Felek a távolságot az Interneten fellelhető útvonaltervező programok egyikével határozzák meg. Az útvonaltervező program által kinyomtatott, lakóhelytől a munkavégzés helyszínéig, és vissza,  meghatározott kilométer-meghatározás a munkaszerződés mellékletét képezi, egyben felek az elszámolás alapjául kölcsönösen ezt a dokumentumot alkalmazzák.

Fizetett költségtérítés = munkanapok száma x meghatározott (oda-vissza) kilométer x 9,- Ft.

A munkanapok számának alapbizonylataként felek a jelenléti ívet határozzák meg.

derpa

Gépkocsi költségtérítés

HozzászólásSzerző: hally1@freemail.hu » szomb. jan. 09, 2010 5:19 pm

Ezt hol találtad?

hally1@freemail.hu

Gépkocsi költségtérítés

HozzászólásSzerző: derpa » vas. jan. 10, 2010 8:10 am

2008-ban egy építőipari cégnek csináltam az adminisztrációját, és akkor mentettem le valahonnan ezt a részt. Nálunk is sokan jártak dolgozni egy autóval és ezt az elszámolást alkalmaztuk. Akkor telefonon érdeklődtem a helyi /veszprém/ APEH irodában, és ők is elfogadhatónak találták.

üdv Laci 

derpa

Gépkocsi költségtérítés

HozzászólásSzerző: violetta01 » hétf. jan. 11, 2010 7:36 am

Sziasztok!

Mindegyik dolgozó megkaphatja a 9 Ft-ot kilóméterenként, és nem kell hozzá gépkocsi. Akár kerékpárral is járhat akkor is kaphat 9 Ft-ot. De csak a munkábanm töltött napokra.

Üdv. Ibi

violetta01

Gépkocsi költségtérítés

HozzászólásSzerző: violtrue » szomb. ápr. 24, 2010 4:14 pm

Szia!

Azt szeretném megtudni, hogy ezt : " A rendelkezés alapján lehet ezt a költségtérítést olyan munkavállalónak is fizetni, aki a munkahelyére nem saját gépjárművel jár be (pl. csatlakozik a munkatársához, ismerőséhez). A térítés ezekben az esetekben is csak akkor nem számít bevételnek, ha a munkáltató tömegközlekedésre szóló bérletet, jegyet ugyanazon időszakra az adott munkáltatónak nem térít meg. " az idézett szövegrészt melyik törvényben, vagy rendeletben találom meg?  Csak mert én is olvastam pár fórumon , de sem az erre vonatkozó  Kormányrendeletben, sem az Szja 25. § -ban nem találtam ezt a részt. Hivatkozni szeretnék rá, és ezért lenne szükségem a pontos megtalálási helyére!

Esetleg, ha bárki tudna válaszolni az alábbi kérdésemre, az nagyon jó lenne:

Egy állami cégnél dolgozom, ahol saját gk-ra (esetleg házastárs nevén lévő autó után) adják a 9 Ft/km-t . Viszont a szervizelés alatt álló autó után nem fizetnek arra az időszakra. Azt szeretném megtudni, hogy ha én ismerőssel, az Ő  autójával jártam akkor dolgozni,abban az esetben járhat nekem 9 Ft/km? Természetesen semmilyen más költségtérítést ez időszakra nem kaptam.

Válaszokat előre is köszönöm!

violtrue

Gépkocsi költségtérítés

HozzászólásSzerző: violtrue » hétf. ápr. 26, 2010 5:48 am

Szia!

Azután szeretnék érdeklődni, hogy meg tudnád-e adni a rendelet, vagy szabályozó számát, ami alapján állítod ezt: "Mindegyik dolgozó megkaphatja a 9 Ft-ot kilóméterenként, és nem kell hozzá gépkocsi. Akár kerékpárral is járhat akkor is kaphat 9 Ft-ot."  Csak mert szeretnék hivatkozni rá a munkahelyen, de én sem a Korm.rendeletben, sem a Szja-ban nem találtam meg azt a bizonyos pár soros mondatot, ami szerint munkatárshoz csapódva is igényelhető a 9 Ft/km. (" A rendelkezés alapján lehet ezt a költségtérítést olyan munkavállalónak is fizetni, aki a munkahelyére nem saját gépjárművel jár be (pl. csatlakozik a munkatársához, ismerőséhez). A térítés ezekben az esetekben is csak akkor nem számít bevételnek, ha a munkáltató tömegközlekedésre szóló bérletet, jegyet ugyanazon időszakra az adott munkáltatónak nem térít meg. ")

Hálás lennék. További szép napot!

Viola

violtrue

Gépkocsi költségtérítés

HozzászólásSzerző: kaloczy » hétf. ápr. 26, 2010 6:44 am

Viola!

Ez asszem sajnos a "fordított bizonyítás" esete :-((( 

Ha valamihez kikötés van, pl hogy csak saját gépkocsira jár, akkor azt beleírják a törvénybe. 

Itt viszont semmi korlátozás nincs erre vonatkozóan, tehát ami nincs tiltva, az mehet. 

Zsuzsa

kaloczy

Gépkocsi költségtérítés

HozzászólásSzerző: emzéperix » hétf. ápr. 26, 2010 7:31 am

A 2. pont a kulcsmondat. „AZONOS KÖLTSÉGTÉRÍTÉS JÁR” 

Csatlakozom az 5.bejegyzéshez.Tehát: amennyiben nem számol el menetjegyet, bérletet, akkor JÁR a 9,- Ft/km akkor is, ha gyalog, vagy kerékpárral jár. (A 2. pont a) b) c) fenállása esetén)  

Munkába járással kapcsolatos utazási költségtérítésről 78/1993. (v.12. Korm. Rendeletből: 3. § (1) A munkáltató köteles a munkavállalónak megtéríteni a munkába járást szolgáló bérlettel vagy teljes árú menetjeggyel való elszámolás ellenében azok díjánaka) 86%-át, ha országos közforgalmú vasút 2. kocsiosztályon;b) 80%-át, ha elővárosi vasúton, valamint helyközi díjszabással közlekedő helyi és távolsági autóbuszonutazik.(2) A munkavállaló részére a munkába járáshoz a magánszemélyek jövedelemadójáról szóló törvényben foglalt, a saját gépjárművel történő munkába járás költségtérítése címén elszámolható összeggel AZONOS költségtérítés jár, haa) a munkavállaló állandó vagy ideiglenes lakóhelye és munkahelye között nem közlekedik tömegközlekedési eszköz;b) a munkavállaló munkarendje miatt tömegközlekedési eszközt nem vagy csak hosszú várakozással tudna igénybe venni;c) a munkavállaló mozgáskorlátozottsága miatt nem képes tömegközlekedési eszközzel közlekedni.
emzéperix

Következő

Vissza: SzJA