Adófórum

Adózási és számviteli információk

ideglenes iparüzési adó

Adatszolgáltatás

ideglenes iparüzési adó

HozzászólásSzerző: majorma » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Szeretném a segítségeteket kérni az alábbi kérdésemre: egyéni vállakozó festést végez különböző településeken.Ha egy évben csak 30 nap alatt van az egy településen végzett munka kell -e ideglenes iparűzési adó bevallást, illetve bejelentkezést készíteni vagy csak ha meghaladja a 30 napot.
majorma

ideglenes iparüzési adó

HozzászólásSzerző: violetta01 » szer. ápr. 21, 2010 8:40 am

Szia!

Csak ha 30 és 180 nap között van az egy településen végzett munka. 181. naptól telephelynek minősül.

Helyi adókról szóló 1990.évi C. tv. 37. §

Üdv Ibi

violetta01

ideglenes iparüzési adó

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. ápr. 21, 2010 10:18 am

Szia!  ez engem is érdekelne.  Bízzunk benne, hátha valakine van biztos információja a kérdésedre vonatkozóan.  DE nekem sem egyértelmű. mert ha nem kell bejelentkezni már az első napon akkor kérdéses, hogy mivel támasztandó alá (milyen nyilvántartás, dokumentum) hogy hány nap volt az a nap az adott településen. 

Ha meg be kell jelenteni az első napon, (tehát nem kell nézni, hogy hanyadik napnál tart már)  akkor kérdéses, hogy valamikor, vagy mikor kell-e adni nullás ipa bevallást arra a településre vonatkozóan ideiglenest hivatozva, ahol a teljes adóévben is 30 napot el nem érően folytatott építőipari tevékenységet.

Nem tudok segíteni, de hátha valaki tőlem hozzértőbb is ránéz a kérdésedre. Üdv.

melcsi62

ideglenes iparüzési adó

HozzászólásSzerző: violetta01 » szer. ápr. 21, 2010 11:52 am

Sziasztok!

Az alábi részt a 36-os információs füzetből ollóztam.

Ideiglenes jellegű az iparűzési tevékenység, ha az önkormányzat illetékességi területénaz ott székhellyel, telephellyel nem rendelkező vállalkozóa) piaci és vásározó kiskereskedelmet (piacokon, vásárokon folytatott kicsinybeni,közvetlenül a végső fogyasztónak történő értékesítést) folytat,b) építőipari tevékenységet folytat, illetőleg természeti erőforrást tár fel vagykutat, feltéve, hogy a folyamatosan vagy megszakításokkal végzett tevékenységidőtartama adóéven belül a 30 napot meghaladja, de nem éri el a 181 napot. Haa tevékenység folytatásának időtartama a 180 napot meghaladja, akkor atevékenység végzésének helye telephelynek minősül,c) bármely – az a) és b) pontba nem sorolható – tevékenysége, ha annak folytatásábólközvetlenül bevételre tesz szert, feltéve ha egyetlen önkormányzat illetékességiterületén sem rendelkezik székhellyel, telephellyel.45Az adókötelezettség az iparűzési tevékenység megkezdésének napjával keletkezik és atevékenység megszüntetésének napjával szűnik meg 46.Az adókötelezettség keletkezését az adóköteles tevékenység megkezdése előtt, delegkésőbb a tevékenység megkezdésének napján köteles az adózó az APEH-nakbejelenteni.47Az adót a tevékenység végzésének naptári napjai alapján kell megállapítani. Mindenmegkezdett nap egy napnak számít.48AdómértékAz adó mértékét az adott települési önkormányzat rendeletben határozza meg, annakfelső határaaz a) pont szerinti tevékenység-végzés után naptári naponként legfeljebb 1000forint,a b) és c) pont szerinti tevékenység-végzés után naptári naponként legfeljebb 5000forint.Az önkormányzat rendeletében jogosult adókedvezmény szabályozására.BevallásAz ideiglenes jelleggel végzett iparűzési tevékenység után fizetendő iparűzési adóróla tevékenység befejezésének napjánkell bevallást tenni az erre rendszeresített nyomtatványon, s ezen időpontig kell az

adót megfizetni.

Tehát szerintem az első napon be kell jelenteni és a 28-ik napon nullás bevallást illetve a 45-ik napon a megfelelő adót tartalmazó bevallást kell beadni ill. befizetni, amit majd levonhat a telephelyre kiszámolt éves adóból.

Ami bennem menetközben felmerült az az hogy ha mondjuk egy településen dolgozik 20napot márciusban és 25 napot októberben akkor hogy vallja. Mert önállóan ugye nincs fizetési kötelezettség, de a 45 nap után már igen, és azt írja hogy ha éven belül meghaladja a 30 napot, tehát nem kell folyamatosnak lenni a 30 napnak.

Üdv. Ibi

violetta01

ideglenes iparüzési adó

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. ápr. 21, 2010 3:04 pm

Szia Ibi! Ha a helyi adós tv-t nézzük, akkor ott akkor van adóköteles ideiglenes iparűzés, ha az adott "településen" adóéven belül több mint 30 napot ténykedett építőipari tevékenységgel..

Ami a dilemma oka, - én is olvastam az információs füzetet, meg az adott bejelentés, bevallás kitöltési útmutatóját is -  , amit Te is betettél, annak az értelmezésével van a gond:

"Az adókötelezettség keletkezését az adóköteles tevékenység megkezdése előtt, de legkésőbb a tevékenység megkezdésének napján köteles az adózó az APEH-nakbejelenteni"     

----------Mikor van az adóköteles tevékenység megkezdése..  már az első napon, amikor először teszi be a lábát - mondjuk járdát javítani valakinél, vagy éppen egy szobát kifesteni - építőip.szolgáltatást végezni arra a településre, ahol egyébként nincs se székhelye, se állandó telephelye,    vagy ha ugyanazon településre már 31-ik alkalommal   (alkalom= nap) megy dolgozni a vállalkozó, hiszen csak a 31-ik napja az ami ideiglenes iparűzési adóköteles? 

Azt a 28-ik napon való nullás bevallást nem igazán értem.  Üdv.

melcsi62

ideglenes iparüzési adó

HozzászólásSzerző: violetta01 » csüt. ápr. 22, 2010 7:34 am

Szia Melcsi!

Aludtam rá egyet és ma már máskép látom. Tehát úgy gondolom, hogy a 31-ik napon kell jelenteni. A kitöltésit mégegyszer olvasva ugye azt írja, hogy az adatlap az adóköteles tevékenység bejelenmtésére szolgál, az pedig a 31-ik napon keletkezik. Amit Te másoltál be az is arról ír, hogy az adóköteles tevékenység megkezdése napján..... Szóval szerintem az adóköteles napon van a lényeg, ez ugye a piaci árusnál az első nap, az ép. ipari tevékenységet végzőnél pedig a 31-ik nap.

Üdv Ibi

violetta01

ideglenes iparüzési adó

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. ápr. 23, 2010 12:51 pm

Szia!  Hát igen-igen, de akkor meg ott a kérdés, hogy vajon mivel kell igazolni, illetve kell-e, hogy mondjuk az én vállalkozóm ottani napja csak a 20-ik, vagy, hogy amit ott volt az évesen nem tett ki 30 napot még akkor sem, ha ezt a 30 napot úgy számolom, hogy ha megkezdi a munkát 01-én  és 10-én adja át/fejezi be, miközben ténylegesen két napot dolgozott ott, de attól még 10 napnak számolom.. magánszemélyekkel általában kisebb kőműves,stb. építőipari tevékenységbe tartozó munkánál nem írnak szerződést és teljesítés igazolást, hogy mikortól kezdődik a munka és mikor lett átadva..

Üdv.

melcsi62

ideglenes iparüzési adó

HozzászólásSzerző: violetta01 » pén. ápr. 23, 2010 3:08 pm

Szia Melcsi!

Nálunk sajnos sok a megválaszolatlan kérdés, csak a jog alkotók gondolják hogy ez egyszerű. Szerinted ők hogyan tudják megállapítani hogy egy köműves hány napot dolgozott a településen? Lehet hogy a 32. napon végzett a munkával  de csak 20 napot dolgozott ott mert pld. esett az eső, nem volt anyag, várni kellett a következő munkával kötés, száradás stb. miatt.

Amúgy az ideiglenes tevékenységnek igen húzós a napi IPA adója hiszen napi 5000 Ft-ban van maximálva. 

violetta01

ideglenes iparüzési adó

HozzászólásSzerző: majorma » szomb. ápr. 24, 2010 5:15 pm

köszi, hogy ennyit foglalkoztok a témával ezért lenne még egy kérdésem: mi van akkor ha egy vállalkozó vezetéket épit ( telefon internet kábeltévé ugy tudom ez is épitőipari tevékenység) és nem a székhelyén végzi ezt a tevékenyéget hanem egy másik településen éven át és csak ott. Telephelyet kellene létesitenie !
majorma

ideglenes iparüzési adó

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. ápr. 24, 2010 7:53 pm

Szia! Szerintem igen, nála ez már telephely, tehát az állandó az állandó ipa.  És valamely megosztást  (személyi jellegű költségek arányában, vagy tárgyieszközök, összetett) fogja alkalmazni, mint egyidejűleg  több telephellyel rendelkezőadózó.  Üdv.
melcsi62

Vissza: Adatszolgáltatás