Adófórum

Adózási és számviteli információk

béren kívüli juttatások adókötelezettsége

Tb, munkaügy, bérterhek

béren kívüli juttatások adókötelezettsége

HozzászólásSzerző: katonaa@ks.hu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok.

Kicsit összezavarodtam... Az APEH honlapján a következő tájékoztatót nem tudom 100%-ig értelmezni:

Tájékoztató a béren kívüli juttatásokkal kapcsolatos adókötelezettség teljesítéséről
2010.02.10.

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 71. § (3) bekezdése alapján a béren kívüli juttatások után az adókötelezettséget a juttatás hónapjára kell megállapítani, és a kifizetésekkel, juttatásokkal összefüggő adó és járulékok bevallására, megfizetésére az adózás rendjéről szóló törvényben előírt módon és határidőre kell bevallani és megfizetni. Ennek megfelelően a munkáltatónak, a kifizetőnek a juttatások után megállapított adót a juttatás hónapjára kell a „08”-as bevallásban kötelezettségként bevallani és a juttatás hónapját követő hónap 12. napjáig kell megfizetni.

A juttatás hónapja az a hónap, amelyben a magánszemély a juttatás formájában kapott bevételt megszerzi. Ha a juttatás például meleg étkezési utalvány, helyi utazás bérlet formájában történik, akkor a szolgáltatás juttatója nem azonos a szolgáltatás nyújtójával. Ilyen esetben a bevétel megszerzésének időpontja – azaz a juttatás időpontja – a szolgáltatás igénybevételére való jogosultság megszerzésének a napja, vagyis az utalvány, bérlet stb. tényleges átvételének napja, ide értve a magánszemély javára történő birtokba vétel napját is, illetve az előzőek hiányában az a nap, amikor a bevétel tárgya rendelkezésre áll, tehát amikor az utalvány, bérlet stb. átvehető, függetlenül attól, hogy a jogosult azt csak később vette át.

Ha például a munkáltató, kifizető a január havi meleg étkezési utalványt január hónapban kiosztja, akkor a juttatás hónapja január, ezért a juttatást terhelő adót január havi kötelezettségként kell bevallani és február 12-éig kell megfizetni. Amennyiben a munkavállalók a január hónapra elszámolt bér kifizetésével egyidejűleg, tehát csak február hónapban jogosultak átvenni a január havi utalványokat, vagy ekkor térítik meg részükre a január havi utazási bérletet, akkor a juttatás időpontja február hónap, és ennek megfelelően február hónapra kell kötelezettségként bevallani, és március 12-éig kell megfizetni a juttatást terhelő adót.

Az ilyen béren kívüli juttatások költsége nem bérköltség, ezért elszámolására nem a bérekre vonatkozó számviteli szabályokat kell alkalmazni. Mivel a juttatások igénybevételének lehetőségét biztosító utalvány, bérlet stb. a juttató számára végleges vagyonvesztésként annak átadásakor jelenik meg, a juttatások költségének elszámolása a személyi jellegű egyéb kifizetések között a juttatás előzőekben ismertetett időpontjához igazodóan történik.

Kérdéseim: Ugye ezt az 54% adóköteles természetbeni juttatásokra is alkalmazni kell? Továbbá az zavar, hogy csak az adókötelezettségről beszél. Ugye ez az 54% adóköteles tételek járulékaira is igaz (hülyén hangzik a kérdés, tudom, de az APEH kapcsán a logikus gondolkodást el kell felejteni, a szövegből meg nekem nem egyértelmű az eljárás.

Előre is köszönöm, ha valaki segíteni tud.

Üdv: Ági

katonaa@ks.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

béren kívüli juttatások adókötelezettsége

HozzászólásSzerző: validitas » kedd ápr. 20, 2010 10:15 am

Szia Ági!

Így van, igaz az 54% SZJA-kötelesekre is, meg a járulékaira is - nem is tudnál másként vallani, SZJA-alapot egyik hónapban, a járulékát meg a másikban:-))) Az 54%-ost azért nem írta, mert azok olyan dolgok, amelyek egy hónapban merülnek fel, nem úgy, mint az étk.utalvány, meg bérlet, amit utólag is odaadhat/téríthet a munkáltató.

Szóval magyarul amikor kifizeted, kiosztod, megkapja, stb. annak a hónapnak a 1008-ában kell bevallani és költségként könyvelni. Azaz pl. a januári étk.utalványt ha csak február elején osztod ki, azt már a febr. havi 08-asban vallod be, és költségként februárban könyveled, nem januárra, mint pl. a munkabért. 

Üdv: Böbe

validitas
 
Hozzászólások: 3
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

béren kívüli juttatások adókötelezettsége

HozzászólásSzerző: kaloczy » kedd ápr. 20, 2010 10:16 am

Szia Ági!

Igen,  én is úgy értelmezem, ahogy Te, az 54 %-osra, meg a járulékra is ezt az elvet kell ráhúzni.

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

béren kívüli juttatások adókötelezettsége

HozzászólásSzerző: katonaa@ks.hu » kedd ápr. 20, 2010 10:20 am

x

katonaa@ks.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am

béren kívüli juttatások adókötelezettsége

HozzászólásSzerző: katonaa@ks.hu » kedd ápr. 20, 2010 10:20 am

Köszönöm a segítségeteket.

Üdv: Ági

katonaa@ks.hu
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:21 am


Vissza: Tb, munkaügy, bérterhek

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 3 vendég