Sziasztok! A segítségeteket szeretném kérni pár kérdésben. Férjemnek váltunk ki egyéni vállalkozóit, 40 órás munkaviszonya mellett. (Tevékenységek: egyéb kategóriába sorolt gazdasági, számítástechnikai szolgáltatás, nyelvoktatás). Én szeretném intézni a könyvelését. Sokmindent elolvastam és felfogtam már, de még mindig vannak fehér foltok. Legyetek szívesek, erősítsetek meg, illetve tanácsoljatok az alábbi kérdésekben.
Indulással kapcsolatos kérdések:
1. 1. miután bejelentkezik egyéni vállalkozónak, ugye a 10T180-at nem kell beadni, ha már magánszemélyként eddig is elektronikusan végezte az adóbevallását?
2. 2. OEP felé be kell-e még jelentkezni?
3. 3. KSH felé: adatlap - kinek kell ilyet beadni?
4. 4. Helyi adó hatálya alá bejelentkezés a székhely szerinti Önkormányzat felé: jól látom, hogy most ezt is az APEH intézi? Akkor az Önkormányzatnál már nem is kell jelentkezni? APEH-hez milyen nyomtatványon kell bejelentkezni? Vagy nem kell előre bejelentkezni?
Bevallások:
5. Az adónaptár kérdésére, hogy „Milyen gyakorisággal kell Önnek az államháztartással szembeni egyes adókötelezettségekről bevallást benyújtania?” mi a válasz? Mitől függ? Nagyon kevés jövedelemre számítunk eleinte…
Milyen bevallást kell beadni és milyen gyakran (alkalmazott egyelőre nem lesz, alanyi áfamentes lesz és semmi egyéb nincs):
6. Csak a1058-t? Havonta vagy negyedévente? (Nem lesz kivét.)
7. Az első (töredék) hónapnál az egész hónapot kell ráírni vagy csak amióta megvan a vállalkozás?
8. Mit jelent az, hogy nullásan adom be: mindenhova 0-t írok, vagy nem írok be semmit?
9. Ha az NY-est adom be, írhatok-e rá hosszabb időszakot (pl év végéig), vagy azt is mindig havonta/negyedévente be kell adni?
10. Kértünk közösségi adószámot. Ebből következik-e valamilyen bevallási kötelezettség? Nem szereztünk be közösségen belül új közlekedési eszközt vagy jövedéki terméket, csak esetleg néha számlázunk szolgáltatást.
11. Miért hozza ki az adónaptár az 1001-est? Nem látok rajta semmit, ami vonatkozna ránk. (az autóra csak az 500km-t szeretnénk elszámolni, azt úgy tudom, nem kell vallani). Ha be kell nyújtani, akkor milyen gyakran?
Hát jó sokat kérdeztem… előre is köszönöm a segítséget!