Adófórum

Adózási és számviteli információk

Jövedelemadó ingatlan után

SzJA

HozzászólásSzerző: eva.konyves » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Jó napot kívánok!

5 éven belül megosztásból keletkezett telkemet szeretném értékesíteni. Hogy kell utána adózni? Tudom, hogy 25 % az adó, ezt hogy kell befizetni? 

Az így szerzett jövedelem hogy fog szerepelni a következő évi adóbevallásomban?

A munkabérem alapján a 18 %-os sávba esek, és nem szeretnék átkerülni a magasabb jövedelemsávba.

Egy ingatlan bérbeadása után keletkezett jövedelem hogy fog szerepelni a következő évi adóbevallásomban, ha egyébként a forrásadóval csökkentett havi bérleti díjat kapom?

A közüzemet át kell íratni a bérlő nevére? Elég-e az, ha ő fizeti be a rezsiköltséget, hogy nekem a rezsi ne legyen jövedelem?

Köszönettel,

eva.konyves

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. ápr. 10, 2010 12:07 pm

Szia Éva!

Az ingatlanértékesítés után az adókötelezettséget a személyi jövedelemadó bevallásban (tehát ha idén értékesíted majd a 1053-ban) kell bevallani és a bevallás benyújtására előírt határnapig (2011.05.20)kell megfizetni -ha van- az adót. Egyébként a nem lakás céljára szolgáló ingatlanok esetében a figyelési időszak maradt a 15 év.

Az ingatlanbérbaadás jövedelme választásod szerint vagy összevonandó jövedelem vagy különadózó. Az, hogy Te mennyit kapsz kézhez a bevallás szempontjából érdektelen, mert mindig a bruttó kötelezettséget kell bevallani - de ezzel egyidőben fel kell tüntetni a kifizető által levont adót ill. EHO-t, ha keletkezik ilyen kötelezettséged (évi 1 MFt feletti bérleti dijjövedelem esetében beszélünk erről.) Ezekről az adatokról a kifizetőnek igazolást kell átadnia részedre.

A bérlő akkor tudja a rezsit befizetni helyetted - ha az Ő nevére szól a számla ill. a csekk.  Különben nem tudja elszámolni a bérbevevő a költségei között. (mármint ha a bérbevevő egyben kifizető is)  Ez csak akkor tud megtörténni, ha az átírás megtörtént. Egyéb esetekben vagy nem tud fizetni (hivatalasan) vagy ki kell számláznod a közüzemi dijat is. Ez esetben pedig egy költséget fogsz leadózni, ha különadózó jövedelemként kezeled a bérleti dijbevételt.

Üdv: P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: eva.konyves » szomb. ápr. 10, 2010 2:13 pm

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm az igazán gyors választ. A 15 év rendben van. Ha (sikeres eladás esetén) 2011.05.20-ig megfizetem az adót, akkor ez különadózó jövedelem, és a munkabérjövedelmemhez nem adódik hozzá, ha jól értem. Tehát a munkabér után nekem járó adójóváírást nem befolyásolja? (Nem kell összevonni a bérjövedelmemmel?)

Ha az ingatlanbérbeadás magánszemélynek történik, és különadózó szeretnék maradni, akkor szintén nem összevonandó? (Várhatóan évi 1 M alatti) Befolyásolja-e mindez a munkahelyi bérszámfejtést, ill. adójóváírást (vagy nem jóváírást)?

Ha magánszemély a bérlő, és nem számol el költséget, akkor megoldható-e, hogy az én nevemen lévő közüzemi szolgáltatást ő fizeti ki? Az átírás szerintem egy kicsit kockázatos.

Köszönöm előre is, bár kicsit nehéz így mindent megérteni és a sok információból kiszűrni a biztosan helytállót.

Üdv.: K. Éva

eva.konyves

HozzászólásSzerző: zspotorke » szomb. ápr. 10, 2010 6:12 pm

Szia!

Sajnos attól, hogy az ingatlanbérbeadás nem összevonandó jövedelemként (adótábla szerint) adózik, attól még az összjövedelem része. Ha pedig az összjövedelem része, akkor hatást gyakorol az adójóváírásra is.

Ha magánszemélynek adsz bérbe, akkor magadnak kell n.évente megfizetni az adót az általad választott módszer szerint. (ha különadózó, akkor 25%-ot) és majd a saját nyilvántartásod alapján bevallani.

A bérlő magánszemély hivatalosan (és törvényesen) nem adhatná fel a Te nevedre szóló csekket. :)))

Az ingatlanértékesítésből származó jövedelemnek nincs hatása az adójóváírásra ill. a munkabéredre.

P..Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: eva.konyves » szomb. ápr. 10, 2010 7:00 pm

Kedves Zsuzsa!

Köszönöm a válaszokat, így már sokkal érthetőbb.

Üdvözlettel,

K. Éva

eva.konyves

Vissza: SzJA