Adófórum

Adózási és számviteli információk

egyszerűsített készp.szla.

Számlázás

HozzászólásSzerző: gariv » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretném megkérdeni, hogy az egyszerűsített készpénzfizetési számla kiállításakor az ÁFA mérték kitöltésénél felülre a 25%-ot, alulra pedig a 20%-ot kell írni. Eléggé nem egyértelmű a megfogalmazás

Felül: Értéke , amely .....% Áfát tartalmaz.

Alul: .... % ÁFÁ-t tartalmazó  számlaérték: 

Köszönöm: Évi

gariv

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. ápr. 07, 2010 12:11 pm

Szia! Szerintem akár alul, akár felül... az egyszerűsített számla lényege, hogy az összeg tartalmazza az ÁFÁ-t, tehát ha egyébként 25%-os ÁFA kulcs alá tartozó ügyletről van szó, akkor akár alul, akár felül tartalmazza az ÁFÁ-t, az 20%-ot tartalmaz.

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: valterjozsefne » szer. ápr. 07, 2010 3:08 pm

Szia! Képszpénz fizetési számlánál mindkét esetben (alul és felül is) 20%-ot kell jelölni, amennyiben a termék, vagy szolgáltatás 25%-os áfa kötelezettség alá tartozik. Úgy hallottam ezért már büntetett az Apeh, mert különböző mértéket jelöltek a kp. es számlán. Mária
valterjozsefne

HozzászólásSzerző: gariv » szer. ápr. 07, 2010 7:28 pm

Szia Mária!

Köszi a választ. Sajnos és is hallottam már ezt, de az az igazság, hogy annyi előadáson a számlázással kapcsolatban annyi információval tömnek minket, de alapvető fontos dolgokról nem adnak felvilágosítást. Igazából én is igy érzem, ahogy elolvasom a kétféle megfogalmazást, és arra jutok mindig,  hogy nem érzek köztük különbséget. Mi a fenének kell akkor kétszeresen ráírni?

Köszi a válaszodat. Megadom rá a pontot,  jó lenne ha többen is elolvasnák, mivel minden felesleges dologért, amit kitalálnak könnyű büntetni. Meg hátha még valakinek szintén valamiféle tapasztalata van és írna rá.

Évi

gariv

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. ápr. 07, 2010 7:45 pm

Szerintem az ÁFA tv. ebből a szempontból egyértelmű, még akkor is, ha én is hallottam már különböző vélekedéseket..

ADÓ MÉRTÉKE
82. § (1) Az adó mértéke az adó alapjának 25 százaléka.
(2) A 3. számú mellékletben felsorolt termékek esetében az adó mértéke az adó alapjának 5 százaléka.
(3) A 3/A. számú mellékletben felsorolt termékek, szolgáltatások esetében az adó mértéke az adó alapjának 18 százaléka.

83. § Ha a juttatott vagyoni előny pénzben kifejezett összegét úgy kell tekinteni, mint amely fizetendő adót is tartalmaz, annak megállapításához
a) a 82. § (1) bekezdésében említett adómérték esetében 20 százalékot,
b) a 82. § (2) bekezdésében említett adómérték esetében 4,76 százalékot,
c) a 82. § (3) bekezdésében említett adómérték esetében 15,25 százalékot
kell alkalmazni.

176.§.(2) A számla egyszerűsített adattartalma azt jelenti, hogy
a) az (1) bekezdés a) és b) pontjában említett esetben a 169. §-ban felsorolt adatok közül a h) pontban megjelölt helyett az ellenérték adót is tartalmazó összege, valamint az i) pontban megjelölt helyett az alkalmazott adómértéknek megfelelő, a 83. § szerint meghatározott százalékérték feltüntetése kötelező azzal, hogy egyúttal a j) pontban megjelölt adat nem tüntethető fel;

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. ápr. 07, 2010 8:16 pm

Sziasztok!

Szerintem is egyértelmű ez a "tartalmaz" dolog, de valahogy megdönthetetlenül tartja magát az Évi által felvetett beidegződés. Én magam is Melcsi ill. Mária véleményét osztom és mégis megőrülök, amikor el kell magyaráznom  a vásárlásaim során, hogy de ember, hát gondolkodjon már.. Neki azt mondták így kell, eddig senki nem szólt, nekem miért nem jó ha másnak jó -  ilyen és ehhez hasonló válaszokkal találkozik az ember. Bevallom én már feladtam a "harcot" mert mi magyarok valahogy amit egyszer "megtanultunk" azt a világért nem akarjuk megváltoztatni, szembe megyünk minden észérvvel. Az így szoktuk az nagy Úr!

Itt a fórumon is már sok kört futottunk ebben a témában, de a csúcs az volt, amikor valaki(k) 2 APEH-tól egymásnak ellentmondó, állásfoglalásnak ugyan nem minősülő "leiratot" bemásoltak. Na én itt adtam fel....

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. ápr. 07, 2010 8:51 pm

Szia!  Én már saját ügyfelemtől is rákérdeztem, hogy egyszerűsített számlánál, honnan a fenéből veszik, pld-ul: hogy felül ahol az van hogy egységár ami ...% ÁFÁ-t tartalmaz, az nem ugyanzt az ÁFA % mértéket tartalmazza, mint lent az összesennél, hogy ...% ÁFÁ-t tartalmaz, ... többen is közölték, hogy valami kiosz, vagy kisosz vagy milyen, meg voltak a kamara szervezésében is és az előadásokon ezt így magyarázzák,  hogy arra nagyon figyeljenek, hogy pld-ul felül 25%, alul 20%.  

Mikor a korábbi 2007-ig hatályos ÁFA tv-ben, amikor még egyszerűsített kp.fiz.számlának hivták ezeket a szla.tömböket, egyértelműen le volt írva, hogy az egyszerűsített kp számlán csak milyen ÁFA %-kokat lehet használni, tehát csak a visszaszámításhoz (ÁFA tartalom kiszámolásához) szükséges kulcsot.. 

Most egy kicsit másként van megfogalmazva a tv-ben, de erre nem mondható el az, - ami egyébként a törvényekre-, hogy ez ne lenne értelmezhető.

2007- decemberében pld-ul  ez volt a tv-i szöveg:

a 44.§-ban volt, ugyan éppen nem a 25%-os ÁFA kulcsra, de a lényege ugyanaz, hiszen az továbbra is fennáll, hogy az egyszerűsített számlában már ÁFÁ-t is tartalmazó összegek szerepelhetnek:

(2) Egyszerűsített számlában az adóval növelt ellenértéket a felszámított adómérték szerinti részletezésben is fel kell tüntetni, továbbá azt a felszámított adómértéknek megfelelő százalékértéket kell szerepeltetni, amely az adót is tartalmazó árból az áthárított adó összegének a meghatározásához szükséges. Ez a százalékérték:

a) 20 százalékos felszámított adómértéknél 16,67 százalék;
b)
c) 5 százalékos felszámított adómértéknél 4,76 százalék.

-----------------

Ennek ellenére számtalanszor kellett vitáznom 2008. előtt is, meg azóta is emiatt... de valóban már én is ott tartok, hogy közlöm velük, ha emiatt lesz problémájuk, csak a sajnálatomat fogom kifejezni és már én sem tépem a számat.

Üdv. 

melcsi62

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szer. ápr. 07, 2010 9:03 pm

Sziasztok!

Lehet hogy most hüyének néztek, és nem is ez a kérdés, de van olyan egyszerűsített kp számla is, amelynek a szövege:"az áthárított Áfa mértéke".  Szerintem itt nekem egyértelmű a 25%.

Mindezeknek akkor volt nagy jelentősége, amikor a 20% és a 25% is érvényben volt.

Napraforgó

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. ápr. 07, 2010 9:24 pm

Szia!  Eszembe nem jutna Téged annak nézni...Az viszont elég szomorú, hogy már "nyolcszázféle" előírás van arra, hogy így a számla meg, meg ellenőrizni az APEH portálon a számsortartományt,stb... és ezek szerint mindenféle "hülye" legyártathat és forgalomba hozathat olyan számlatömböket, amin ilyen megtévesztő szöveg van..  

Én azt szoktam mondani az ügyfeleimnek is:, hogy tök mindegy, hogy az egyszerűsített számla miként van összeállítva, ha abban olyan összegek szerepelnek és egyébként csak olyan összegek szerepelhetnek, ami az ÁFÁ-t már tartalmazza, mindenképpen az ÁFA tv. 83.§ szerinti százalékértékeket írják, mert a tv. így szól.. (arról meg nem tehetnek, hogy megengedett az, hogy a tv-nek ellentmondó, vagy éppen félreértelmezhető szöveggel nyomtatott és forgalmazott számlatömbök lehetnek kereskedelmi forgalomban)

Ezt az áthárított ÁFA mérték dolgot lehet értelmezni úgy is, hogy mivel már ÁFÁ-t is tartalmazó összegről szól a számla, akkor abban az áthárított ÁFA mértéke 20%., hiszen az ÁFA tv-ben is a 83.§ az az ÁFA mérték fő címszós szakaszban van..   Ugyanakkor egyértelműen megtévesztő, zavaró, mert ÁFA mértéknél az adott ügylet ÁFA kulcs besorolása szerinti 25%, 5%, 18%.. kulcsokra asszociál mindenki.. 

Üdv.

Mivel azt a % mértéket fel kell tüntetni előírás szerűen, ami a "visszaszámításhoz" kell (83.§ szerinti)., tehát 25%-os ÁFÁ-s ügylet esetébe az egyszerűsítettben a 20%-ot és, ha szószerint elemezzük a tv-i rendelkezést és megnézzük, hogy mi a 169 §.j) pontja, ami adat nem szerepelhet az egyszerűsített számlában, akkor úgy vélem nem tájékoztatom félre az ügyfeleimet, amikor azt mondom nekik, hogy egyszerűsített számla kitöltésénél minden esetben, akármilyen az a megfogalmazás 20% szerepelhet és nem szerepelhet rajta a 25% is.         beteszem mégegyszer, hogy együtt legyenek az értelmezéshez:

169. § A számla kötelező adattartalma a következő:
   j) az áthárított adó, kivéve, ha annak feltüntetését e törvény kizárja;

(2) A számla egyszerűsített adattartalma azt jelenti, hogy
a) az (1) bekezdés a) és b) pontjában említett esetben a 169. §-ban felsorolt adatok közül a h) pontban megjelölt helyett az ellenérték adót is tartalmazó összege, valamint az i) pontban megjelölt helyett az alkalmazott adómértéknek megfelelő, a 83. § szerint meghatározott százalékérték feltüntetése kötelező azzal, hogy egyúttal a j) pontban megjelölt adat nem tüntethető fel;

melcsi62

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. ápr. 08, 2010 5:26 pm

Szia Melcsi!

Igazad van, "szabály az szabály" ! Csak az jutott eszembe, vajon miért találták ki ezt a "visszaszámítási" módszert. Talán az Apeh ellenőr másként nem tudná leellenőrizni ????  Ugyanis még nem találkoztam egyetlen-egy olyan könyvelő-programmal sem, amelyikbe ezek a szorzók lennének feltüntetve! Beütöm a bruttót, majd megadom hogy "25"  vagy 5 vagy 12 vagy 18  (esetleg 20 ). Szép is lenne, ha úgy kellene választanom pl a 18 és a 20 között, hogy keressem a "visszaszorzóját".

Lassan már a "Pista bácsiknak" is lap-toppal kell járni a földeket, szerintem biztosan képes lenne kiszámolni a számlájának az áfa-tartalmát....

Biztos valamelyik pihentagy találmánya volt, és szép summát kapott, hogy megfogalmazza a törvényt...

Lényegében én úgy vettem észre, hogy a számlán való feltüntetési problémák akkor kerültek előtérbe, amikor tavaly év közben megszűnt a 20%, talán annak "kivédésére" kezdték ráírni a 25-öt, hogy tudassák NEM 20!

Üdv:Napraforgó

Napraforgó

Vissza: Számlázás