Szevasztok !
Azt szeretném tudni, hogy ha egy EV lemondja a mobil telefon előfizetést és helyette a feltöltőkártyát választja, jár-e ez valami változással, vagy ugyan úgy 70-30% és semmi más.
Köszönettel: Bubos
Szevasztok !
Azt szeretném tudni, hogy ha egy EV lemondja a mobil telefon előfizetést és helyette a feltöltőkártyát választja, jár-e ez valami változással, vagy ugyan úgy 70-30% és semmi más.
Köszönettel: Bubos
Szia
Az APEH honlapjáról másoltam át az alábbiakat:A cégtelefon magáncélú használata miatt adófizetésre kötelezett ... Az egyéni vállalkozó (akkor is, ha eva-alany) kifizetői minőségében kötelezett a cégtelefon magáncélú használata miatti adó fizetésére, azaz akkor, ha a tevékenységében - akár más (cég, intézmény stb.) nevében - közreműködő magánszemély számára telefonhasználatot biztosít. Az "önfoglalkoztató" egyéni vállalkozót ilyen adókötelezettség nem terheli, mivel önmagával szemben nem kifizető, és esetében a törvény a telefonszolgáltatás magáncélú használatát vagy annak lehetőségét nem határozza meg adóztatható körülményként (Szja törvény 16.§ (4) bekezdés). |
| Amennyiben a kifizető a cégtelefon használatát telefonkártya (feltöltő-kártya) révén biztosítja, szintén a kártyával igénybe vehető szolgáltatás SZJ száma (besorol) szerint kell az adókötelezettséget meghatározni. Margó |
Lehet, hogy nem voltam elég pontos. Az egyéni vállalkozónak nincs alkalmazottja, a saját telefonján szeretne áttérni a feltöltő-kártyára. ( otthon van vezetékes készülék a magánbeszélgetésekre )
Bubos
A telefonkártyát szerintem nem lehet elszámolni, tekintettel arra, hogy az nem ellenőrizhető. Egyáltalán maga a telefonköltséggel kapcsolatban nagyon megoszlanak a vélemények az elszámolhatóságot illetően.
sz.ili! Ezzel a telefon témával már sokat foglalkoztunk, sok véleménnyel. Az én véleményem szerint, ahány apeh-os ellenőr vagy tanácsadó, annyiféle törvény. Szinte minden hivatal mást mond. Én egy apeh-os előadáson tettem föl ezt a kérdést, a válaszuk ez volt: Feltőltőkártya nem költségelhető, mert ellenőrízhetetlen, a vezetékes és előfizetéses mobil igen, részletes számlával. Az elszámolását nem így mondták ahogy te, hogy az áfa 70, 30 arányban. Ők azt így írják elő: bruttó számla 30% benem számítható, oda is könyvelve, 70% lesz a költségelhető , ebből számítva bruttó||áfa. Ez csak egy. vállalkozó. nincs alkalmazott. Tehát nálunk így fogadja el az ellenőző szerv.
Szia István!
Ezt tudon én is, de az APEH honlapon megjeleni iránymutatásból ez egyáltalán nem jön le nekem. Egyrészt azért, mert a természetbeni vizsgálatnál azt írja, hogy ha nem különíti el tételesen, akkor 20% az alap. Ennek kiszámításához nem kell részletes számla, az ÁFA meg nem feltételez magáncélt és nem az adózónak kell bizonyítani ebben az esetben.
Egyébként én sem számolok el kártyát, de ez megint egy olyan terület, ahol jókat lehetne vitatkozni érvelni és ellenérvelni.
Üdv: P.Zsuzsa
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 15 vendég