Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVA negyedéves befizetés

EVA

EVA negyedéves befizetés

HozzászólásSzerző: adonegyed » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Üdvözletem!  Egy előzetes információt szeretnék a negyed éves bevallásról még a hétvégére, mert nem érem el könyvelőm kedd- szerdáig (jó egyeseknek ilyenkor nyaralni: ) ...:(  ) és kissé zaklatott vagyok emiatt. Üzletviteli tanácsadást folytatok főállásban, idén lettem evás, minimálbéren vagyok bejelentve, negyedévente egyszer állítok ki számlát a munkámról . Mostani aktuális első negyedéves számlakiállításom után milyen tételeket kell befizetnem pontosan 12.ig?

- egyrészt fizetem a havi költségeimet a minimálbér után, ez stimmel ahogy eddig

- kifizetek 30% -t a számla éréke után , ez is stimmel ha jól vettem ki

- milyen egyéb tételeket kellene befizetnem még?

előre is köszönöm a segítséget!

adonegyed

EVA negyedéves befizetés

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » pén. ápr. 02, 2010 6:32 pm

Szia adónegyed!

Ha jól értem a "főállású" az azt jelenti, hogy "főállású" egyéni vállalkozó vagy és nem heti 36 órát meghaladó munkaviszony/főállás mellett vagy eva-s egyéni vállalkozó.

Tehát ha főállású egyéni vállalkozó vagy akkor április 12-ig a minimálbér után kell befizetni a kötelezettségeidet/járulékokat vigyázz eva-s egyéni vállalkozóként nincs szja fizetési kötelezettséged és a bevételnek azaz a számládnak áfá-val együttes összegének  a 30%-át eva-ként.

Mást nem kell fizetni.

Üdv. Olga 

gyorkosolga

EVA negyedéves befizetés

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. ápr. 02, 2010 6:49 pm

Szia!  Ezek szerint főfoglalkozású evás egyéni vállalkozó vagy...  az, hogy csak a minimálbér után fizetsz járulékot havonta...   (tehát nem a tevékenységre jellemző kereset....) az a Te dolgod. És a februári alapján akkor tudod, hogy mennyi, az annyi amit  04.12-ig be kell fizetni járulékként..

1058-as bevallást 04.12-ig  2010. március hónapra vonatkozóan.

2010.04.12-ig meg kell fizetni az EVA bevétel utáni EVA adót, ami az EVA adóalap 30%-a.  Az, hogy nálad az EVA adóalap megegyezik-e az I.n.évben kiadott és befolyt bevétel összegével és nincs-e esetleg olyan bevétel, ami kapcsoltból származik, nincs-e olyan kiadott számlád, ami még nem folyt be és a számla keltétől sem telt el 30 nap..   azt a kérdésből nem derül ki..  De ha esetleg többet fizetsz be, abból bajod nem lehet...

Az sem derül a ki a kérdésből, hogy esetleg van-e más foglalkoztatott, vagy valami olyan, amit a 1008-on kell vallani  és fizetni 04.12-ig..

De szerintem még korán szólod le a könyvelődet, mert éppen húsvétkor, vagy húsvét előtt egy-két nappal esetleg elutazott valahová..   kedden-szerdán még csak 6-7-e.  Tehát 04.12-ig még bőven van idő (még min.10 nap), akár az EVA megállapítására, ha egyébként a szükséges bizonylatokat rendelkezésére bocsátottad és bocsátod még esetleg a március végit is, akkor  8-a és 12-e között feltételezhetően időben fogja veled közölni, hogy mennyi az annyi és időben elküldi a vonatkozó bevallásokat is..          Ha egyetlen egy db bevételt eredményező számlát állítottál ki és más olyanod sincs ami eva bevételt jelentene, ha ez a bevétel befolyt március 31-ig, vagy ha nem folyt be, de a számlát március 02-előtt állítottad ki, akkor igen ennek a számlának a 30%-a az EVA adó, amit 04.12-ig be kel fizetni.. erről nem kell adni év közben bevallást.

Üdv.

melcsi62

EVA negyedéves befizetés

HozzászólásSzerző: adonegyed » pén. ápr. 02, 2010 7:32 pm

köszönöm válaszokat

gyorkosolga:igen, főállású egyéni vállalkozó, egyedül alkalmazott nélkül

melcsi62:  dehogy szólom le könyvelőmet, csak most kell előre terveznem pénzügyeimet , hogy mit mikor fizetek, mennyit , kinek:)

nincs más bevételem mint ez az egy egyszerűsített készpénzfizetési számla, és kiadást sem tudok csökkenteni (tanulok még tandíjas iskolában) , szóval csak ezután vannak fizetéseim állam fele.

adonegyed

EVA negyedéves befizetés

HozzászólásSzerző: melcsi62 » pén. ápr. 02, 2010 7:57 pm

Ami most 04.12-ig határidős - igen ezek. Üdv.
melcsi62

Vissza: EVA