Adófórum

Adózási és számviteli információk

Különadó: véglegesen átvett pénzeszköz

TAO

HozzászólásSzerző: Őstatu » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Fennállt egy hitelállomány egy társaság felé. A társaság ezt még 2009-ben írásban elengedte. A különadóban csökkentő tételként figyelembe vehető ez az elengedés, mint véglegesen átvett pénzeszköz? Ha igen, hogy kell könyvelni?

Köszönöm!

Őstatu

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. márc. 24, 2010 3:19 pm

Szia!  Szerintem az elengedett kötelezettség az nem azonos a különadó alap korekciós tételeknél csökkentőként szereplő véglegesen átvett pénzeszközzel , sem pedig a visszafiz.köt.nélkül kapott támogatással..

de meg is talátam az "írást"

2007/70. Adózási kérdés az elengedett kötelezettség, az elengedett követelés a különadó alapját nem módosítja

[az államháztartás egyensúlyát javító különadóról és járadékról szóló 2006. évi LIX. törvény (a továbbiakban: Kjtv.) 3. § (2) bekezdés c) pont, (3) bekezdés c) pont]

A Kjtv. 3. § (2) bekezdés c) pontja szerint a különadó alapjának meghatározása során növeli az adózás előtti eredményt az ellenérték nélkül átvállalt kötelezettségnek az adóévi adózás előtti eredmény terhére elszámolt összege, illetve a 3. § (3) bekezdés c) pontja alapján csökkentő tétel az ellenérték nélkül átvállalt tartozásnak az adóévi adózás előtti eredmény javára elszámolt összege.

A Kjtv. az adózás előtti eredményt módosító tételei között nem nevesíti azokat a jogcímeket, amelyek a társasági adóról és az osztalékadóról szóló 1996. évi LXXXI. törvény 7. § (1) bekezdés ly) pontjában - elengedett kötelezettség -, illetve a 8. § (1) bekezdés h) pontjában - elengedett követelés - szerepelnek. Erre figyelemmel a hitelező által elengedett kötelezettség rendkívüli bevételként elszámolt összege - függetlenül attól, hogy a kötelezettséget az eredeti jogosult engedte el, vagy az adózóval szemben kimutatott követelést az eredeti jogosult például engedményezte - nem csökkenti, illetve a behajthatatlannak nem minősülő elengedett követelés rendkívüli ráfordításként elszámolt összege nem növeli a különadó alapját.

(PM Jövedelemadók főosztálya 8771/2007. - APEH Ügyfélkapcsolati és tájékoztatási főosztály 1228244951/2007.; AEÉ 2007/7.)

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: Őstatu » szer. márc. 24, 2010 3:51 pm

Mi akkor a véglegesen átvett pénzeszköz?
Őstatu

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. márc. 24, 2010 4:40 pm

Szia!  Te írtad, hogy "hitel elengedés"..  már nyilvántartott tartozást azért nem fog rajtad behajtani, mert elengedte valamilyen oknál fogva.. de ez szerintem sem az, mintha már a tartozásomat kifizettem volna és abból fizetene nekem vissza (ellenszolgáltatás nélkül) valamennyit  az a valaki, vagy eleve úgy utalna nekem pénzt, hogy az nem visszafizetendő, tehát nem kölcsön,stb..  neked eredetileg kölcsönt, ahogy Te hívod hitelt nyújtottak...   A számv.tv. is megkülönbözeteti a visszafizetési kötelezettség nélkül kapott támogatást, -átvett pénzeszközt,  és a hietelező által elengedett tartozást,     mint ahogy megkülönbözteti a visszafizetési kötelezettség nélkül nyújtott támogatást, véglegesen átadott pénzeszközt  és az elengedett követelést...  

Itt pedig valóban, ahogy abban a tájékoztatóban is szerepel a különadós tv. nem nevesíti sem növelő, sem csökkentő résznél az elengedett követelést, vagy elngedett tartozást.. és csak azok lehetnek csökkentő növelő tételek, amit a tv. meghatározott és nem kiterjesztő értelmezésben, hogy pld-u ha hitelt kaptam, amiből valamennyit elengednek, akkor az felfogható úgy mintha visszafizetési kötelezettség nélkül támogatásként, vagy visszafiz.köt.nélküli véglegesen átvett pénzeszköz lett volna..

De nyilván úgy jársz el, ahogy gondolod. Te tartozás eengedésről írsz én pedig abban igyekeztem a segítségedre lenni, berakva ezt az "állásfoglalást is".. Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: Őstatu » szer. márc. 24, 2010 9:48 pm

Jól tetted, köszönöm. Nem azért írtam, mert kételkedtem, hiszen egyértelmű az állásfoglalás, hanem mert tényleg kíváncsi vagyok.
Őstatu

Vissza: TAO