Adófórum

Adózási és számviteli információk

EVA adóalap igazolás

Adatszolgáltatás

EVA adóalap igazolás

HozzászólásSzerző: mazsi5 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!  A segítségeteket kérném. Tudtok-e olyan nyomtatványról, hogy a bevételi nyilvántartásos EVA-s Bt. igazolást tudna kérni  APEH-tól arról, hogy az elmúlt x években évente mennyi volt a társaság EVA bevétele, vagy valami .. az egyik ügyfél valami pályázathoz akar ilyet, de én nem találok csak olyat, hogy magánszemély, ev.,-re vonatkozó  jövedelemigazolás kérés.

Előre is közsi!  Üdv.

mazsi5

EVA adóalap igazolás

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » kedd márc. 16, 2010 4:35 pm

Az adóbevallás nem jó? (Fordított áfával való elszámolás esetén az EU-s pályázati elszámolásban elfogadják '65-öst és a megfizetést igazoló bankkivonatot.)
aniko.varga2006

EVA adóalap igazolás

HozzászólásSzerző: szmolkal » szer. márc. 17, 2010 7:28 pm

Szia!

A saját tapasztalatomat írom. Két évvel ezelőtt bankkölcsönhöz kellett EVÁ-s cég tagja részére jövedelemigazolást kérni az APEH-tól. Semmi különös cifrázás nem kellett hozzá. Igaz már régen volt, de úgy emlékszem az APEH a 43-as alapján kiadta az igazolást. A banknak pedig volt egy saját szabályzata az elbíráláshoz. Abban meghatározta, hogy az adott évi EVÁ-s bevétel hány százalékát fogadják el jövedelemként (természetesen figyelembevéve a társaság tagjainak számát is).

Azóta már volt "szerencsém" más ügy intézéséhez is igazolást kérni, és a már bevált mintát követtem. Nem tudok arról, hogy lenne más lehetőség igazolás kikérésére, de hátha van másvalakinek is ilyen tapasztalata. 

szmolkal

EVA adóalap igazolás

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. márc. 17, 2010 10:29 pm

Sziasztok!  Mazsi!  Azt hittem kapóra jön  kérdésed.. nem rég hívott az egyik ügyfelem, hogy valami pályázathoz adjak neki elmúlt három évi beszámolót, mire közöltem vele, hogy az EVÁs bevételisnek nincs beszámolója, akkor adjak igazolást az utolsó három év EVA adóalapjáról, de hivatalosat..  Mondom neki, hogy az EVA bevallások már nála vannak az elfogadó nyugtával együtt, valamint a folyamatosan vezetett évenként összegzett EVA alap és EVA adó kimutatás szintén a rendelkezésére áll, nyilatkozza le az üzletvezető/képviselő, hogy adott években mennyi volt az EVA alap. Mire közli: hogy az nem elég..

Mondom neki, hogy kinyomtatom az adófolyószámláit azon rajta van a bevallott EVA adó, tehát el kell, hogy fogadják, ha megnézik az EVA bevallást, az abban szereplő EVA adót, az adófolyószámla meg igazolja, hogy az a bevallás ment be, mert annyi benne az EVA! 

Válasz:  Jó, akkor majd keres egy olyan könyvelőt, aki tud neki adni, vagy szerezni hivatalos igazolást.

Azon kívül, hogy vigye a francba, azért jól felhúztam magam és és elkezdtem keresni, nincs-e tényleg valami elektronikusan kérhető igazolás, de én is csak a magánszemélyek által kérhető jövedelem igazolást látom, meg azt a kérdésed kapcsán, hogy idáig mások sem tudnak ilyen igazolás féléről.. csak azt nem tudom, hogy akik kérik ezt a "hivatalos igazolást", azok miért nem tudnak erről semmit, hogy ilyen nincs, vagy legalább is még nem bukkantam rá.

Üdv.

melcsi62

EVA adóalap igazolás

HozzászólásSzerző: olahneedit » szer. márc. 17, 2010 11:23 pm

Sziasztok!

Mazsi! Melcsi! Nekem tetszik Szmolkal megjegyzése, ez lehet a megoldás a problámátokra. Kérni egy hivatalos '43-as másolatot az Apehtól, és ámen. Hogy pénzbe kerül? A bankot az nem érdekli.

Már csak azért sem, mert mifelénk sem fogadnak ám el a bankok csak úgy simán egy bevallás-másolatot. Nem hiszik el ugyanis, hogy valóban az van beadva. Nekik bizony minden évben, amikor lechekkolják a kedves ügyfelet, hivatalos több oldalas bevallás-másolat kell Apeh pöcséttel minden lapon. A köztartozás-mentes adózói adatbázisban sem hisznek, nekik hivatalos pöcsétes papír kell arról, hogy az adott napon nincs tartozása a T. ügyfélnek. Hogy másnap már esetleg több milliós tartozása van, az mellékes. Röhej, de ez van.

Bocs Mazsi, látom, hogy nektek pályázathoz kell, csak kicsit kiengedtem a gőzt.

Üdv: Edit

olahneedit

EVA adóalap igazolás

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » csüt. márc. 18, 2010 11:43 am

Legcélszerűbb lenne felhívni a közreműködő szervezetet vagy e-mail küldeni, minden egyes pályázati útmutatóban benne van, hogy hova lehet fordulni kérdésekkel. 4 nap alatt választ kötelesek adni írásban is. Ha nincs annyi idő, akkor be kell adni valamit, aztán majd hiánypótlásban bekérnek valami mást, de ott már precízebben körülírják, meg ott is lehet kérdezni, sőt egyezkedni is. Valamint figyelni kell arra, hogy több olyan pályázati kiírás van, ahol az evás cégeket eleve kizárják. 
aniko.varga2006

EVA adóalap igazolás

HozzászólásSzerző: mazsi5 » hétf. márc. 22, 2010 9:32 am

Köszönöm a véleményeket. Abban maradtunk, hogy bemegy az APEH-ba és kér (pecsétes) másolatokat, ami oldalanként x FT.. , mert ahogy Melcsi is utal rá.. nem fogadják el a kinyomtatott bevallást, hiába ott az elfogadó nyugta és adófolyószámlán is szerepel.

Üdv.

mazsi5

Vissza: Adatszolgáltatás