Adófórum

Adózási és számviteli információk

Kinek adható az 5000Ft-os étkezési utalvány?

Juttatások, költségtérítések

Kinek adható az 5000Ft-os étkezési utalvány?

HozzászólásSzerző: kata1012 » csüt. márc. 01, 2007 8:35 pm

 

 

Az étkezési utalvány adómentességét a személyi jövedelemadóról szóló törvény 1 számu mellékletének 8.17. pontjában találod. Nem kizáró ok az üzemanyag megtakaritásból származó bevételed.

kata1012
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kinek adható az 5000Ft-os étkezési utalvány?

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. márc. 02, 2007 12:03 am

Én nem értek egyet azzal, hogy a külföldi napidíj mellett az étkezési utalvány is járna. A napidíj tulajdonképpen a távol töltött idő alatti étkezés és a kiküldetés során felmerült költségek fedezetéül szolgál   Ugyanarra a térítésre két jogcímen nem lehet adómentesen szert tenni. Ha a dolgozó táppénzen lenne egy hónapon belül feltételezzük 1o napot, akkor járna neki az egész havi utalvány (persze nem kötelező adni, de ha a cég döntése alapján ilyen juttatást biztosítanak a dolgozóknak, akkor azt minden dolgozóra kötelező alkalmazni). Viszont, ha a külföldi kiküldetés nem áll fenn egész hónapban, az itthon töltött időre jogos az étkezési utalvány igény, csak akkor nem 5ooo,-Ft-os értékben.
madora100
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:11 am

Kinek adható az 5000Ft-os étkezési utalvány?

HozzászólásSzerző: Catsmile » pén. márc. 02, 2007 1:42 am

Sziasztok!

A fentebb meghatározott juttatások a véleményem szerint nem zárják ki egymást, mivel mindegyiknek más és más a célja, és másként is vannak adóztatva.

Az üzemanyag megtakarítás teljes egészében adómentes (természetesen az adójogszabály által megállapított mértékben).

A napidíj bizonylat nélkül elismert költség, az adótörvény és a kapcsolódó kormányrendelet szerint megadott mértékben, vagyis a kapott összege 30 %-a, de maximum 25 EUR (ha nemzetközi közúti árufuvarozásról van szó). A két mérték közül mindig a kisebbik összeg adómentes, vagyis           

       a) ha a napidíj 50 EUR, akkor 25 EUR > 15 EUR (50 EUR 30%-a), akkor 15 EUR           

       b) ha a napidíj 100 EUR, akkor 25 EUR < 30 EUR (100 EUR 30%-a), akkor 25 EUR.

Az étkezési hozzájárulás meg egy adómentes juttatás, hidegétkezés esetén max. 5.000 Ft/hó összegben, amelyet nem csak az a munkaviszonyban álló kaphat, aki az adott cégnél dolgozik, hanem pl. olyan is, aki onnan ment nyugdíjba. Ez szerintem független a napidíjtól, ami annak a többlet költségeit fedezi, hogy a munkavállaló a külszolgálatban teljesíti a feladatait.

A kapcsolódó joszabályhelyek az alábbiak:

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény

    1.      üzemanyag megtakarítás: 25. § (2) bek.: " „25. § (2) A nem önálló tevékenységből származó jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni azt a bevételt, amelyet e törvény szerint a jövedelem kiszámításánál nem kell figyelembe venni, továbbá azt a bevételt,a)           amelyet a munkáltatótól az alkalmazottja, a társas vállalkozástól a társas vállalkozás tevékenységében személyesen közreműködő tagja, a munkáltató, a társas vállalkozás által üzemeltetett gépjármű vezetőjeként - az általa teljesített kilométer-távolság (futásteljesítmény) alapulvételével - üzemanyag-megtakarítás címén kap, azzal, hogy üzemanyag-megtakarításnak minősül az az összeg, amely nem több, mint a gépjármű által futott, útnyilvántartással (menetlevéllel, fuvarlevéllel) igazolt kilométer alapján a közúti gépjárművek, az egyes mezőgazdasági, erdészeti és halászati erőgépek üzemanyag- és kenőanyag-fogyasztásának igazolás nélkül elszámolható mértékéről szóló kormányrendelet szerinti - korrekciós tényezőkkel módosított - alapnorma, és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár figyelembevételével kiszámított összegnek a munkáltató által, a társas vállalkozás által számla (számlák) alapján elszámolt üzemanyag-mennyiség és az állami adóhatóság által közzétett üzemanyagár figyelembevételével meghatározott összeget meghaladó része, ideértve azt az esetet is, amikor a munkáltató, a társas vállalkozás a saját kezelésében lévő töltőállomáson biztosítja az alkalmazottjának, a tagjának az üzemanyag felvételét és az üzemanyag felhasználása során megtakarítás mutatkozik az előzőek szerint meghatározott normához képest;” 

2.       étkezési utalvány: 1. számú melléklet:  „8.17. a munkáltató által a munkavállaló részére (ideértve a Munka Törvénykönyvéről szóló törvény előírásai szerint a munkáltatóhoz kirendelt munkavállalót is) vagy étkezőhelyi vendéglátás, munkahelyi étkeztetés, közétkeztetés nyújtása (biztosítása) révén juttatott bevételnek (ideértve a kizárólag e szolgáltatások igénybevételére jogosító utalványt is) a havi 10 000 forintot meg nem haladó része, vagy a kizárólag fogyasztásra kész étel vásárlására jogosító utalvány (ideértve az étel-, ital-automatából történő vásárlásra jogosító elektronikus adathordozót is) formájában juttatott bevételnek a havi 5000 forintot meg nem haladó része; e rendelkezés alkalmazásában a munkavállalóval esik egy tekintet alá a szakképző iskolai tanuló, kötelező szakmai gyakorlatának ideje alatt a hallgató, valamint - ha volt munkáltatója (annak jogutódja) nyújtja részére e szolgáltatást - a nyugdíjban részesülő magánszemély is; a magánszemély egy adott hónapban csak egyféle (vagy a 10 000 forintig, vagy az 5000 forintig terjedő) kedvezményt vehet igénybe; a munkáltató által az e rendelkezésben meghatározott módon, a 69. § (1) bekezdésének c)-e) pontjában foglalt feltételek szerint juttatott bevételnek az adómentes természetbeni juttatás értékhatárát meghaladó része e törvény alkalmazásában adóköteles természetbeni juttatásnak minősül;”  

3.   napidíj: 27. § : „27. § A nem önálló tevékenységből származó bevételből a jövedelem megállapítása során levonható

a) a munkavállalói érdekképviseletet ellátó szervezet részére az adóévben levont (befizetett) tagdíj összege, ideértve az önálló tevékenység hiányában költségként el nem számolható kamarai tagdíj címén befizetett összeget is;

b) legfeljebb a költségtérítés címén kapott bevétel mértékéig a 3. számú melléklet rendelkezései szerint elismert költség;

c) a külszolgálat címén kapott összeg - figyelemmel az erre vonatkozó átmeneti rendelkezésekre is - 30 százaléka, de legfeljebb az erről szóló kormányrendelet szerint naponta számított igazolás nélkül elismert költség”                                               

TOVÁBBÁ_:            168/1995. (XII. 27.) Korm. Rendelet a külföldi kiküldetéshez kapcsolódó elismert költségekről:

„1. § A belföldi illetőségű (Szja tv. 3. § 2. pont) magánszemély a külszolgálat (Szja tv. 3. § 13. pont) címén kapott bevételével szemben - ha az nem tartozik a Szja tv. 83. § (4) bekezdésének hatálya alá - a Szja tv. 27. § c) pontjában említett igazolás nélkül elismert költségként az ott meghatározott bevételi hányadnak azon részét vonhatja le, amely nem haladja meg a külszolgálat tényleges időtartamára számított

    a) napi 15 eurónak megfelelő forintösszeget, ha a külszolgálat tényleges időtartama egybefüggően nem éri el a 90 napot;

    b) ha a külszolgálat tényleges időtartama egybefüggően több mint 90 nap, az első 90 napra napi 15 eurónak megfelelő forintösszeget, a 91. naptól kezdődően napi 15 eurónak megfelelő és a 2. §-ban meghatározott személyek után további napi és személyenkénti 3 eurónak megfelelő forintösszeget.

4/A. § (1) A nemzetközi közúti árufuvarozásban és személyszállításban gépkocsivezetőként és árukísérőként foglalkoztatott magánszemély az említett címen kapott bevételének jövedelemszámítására az 1. § és 3. §-ban foglalt rendelkezések helyett, választása szerint a (2) bekezdésben foglaltakat alkalmazhatja. 

(2) Az (1) bekezdésben említett magánszemély a külföldi kiküldetés (külszolgálat) címén kapott bevételéből igazolás nélkül elismert költségként napi 25 eurónak megfelelő forintösszeget vonhat le, feltéve, hogy ezen kívül kizárólag a gépjármű külföldön történő üzemeltetéséhez közvetlenül kapcsolódó és számlával, más bizonylattal igazolt költségeket számolja el. Ebben az esetben nem számít elismert költségnek a külföldi kiküldetéssel kapcsolatban felmerült szállás- és lakásbérleti díjra fordított összeg. Az előzőekben foglalt költségelszámolási korlátozások figyelembevétele mellett igazolás nélkül elismert költségként napi 25 eurónak megfelelő forintösszeget számolhat el az az önálló tevékenységet folytató magánszemély is, aki az adott utazással összefüggésben mástól külföldi kiküldetés címén bevételt nem kap, de az (1) bekezdésben említett tevékenységet végzi.

Catsmile
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Kinek adható az 5000Ft-os étkezési utalvány?

HozzászólásSzerző: volvo-fh » pén. márc. 02, 2007 6:30 am

Szia!

Köszi a gyors és pontos választ.Nagyon szuper!Azt szeretném még megkérdezni,hogy a25€-rós napidíj kifizetése az én beleegyezésem nélkül történhet-e forintban,mert viszont a személyes jellegű költségeimet nekem €-ba kell fizetni.Szerinted az adómentes napidíjból automatikusan levonható-e az üzemanyagtúlfogyasztás,mert cégemnél ez így működik. 

volvo-fh
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:14 am

Előző

Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 1 vendég