Adófórum

Adózási és számviteli információk

meleg étkezési kérdés

Juttatások, költségtérítések

meleg étkezési kérdés

HozzászólásSzerző: nagyeva1980 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók

Munkavállalói oldalról a Kérdésem : a munkáltató megteheti-e, hogy ha eddig Pl . 140.000 FT nettó bért adott a dolgozónak, és 2010-től úgy adja a fizetését, hogy 125.000 nettó bér,  || 15.000 meleg étkezési utalvány?

Tdunátok hivatkozást is írni, hogy miért igen, ill. miért nem ?

Vic

nagyeva1980
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

meleg étkezési kérdés

HozzászólásSzerző: kaloczy » szer. márc. 17, 2010 9:30 am

Szia!

A bért, mégpedig a bruttó bért, a munkaszerződésed tartalmazza. Ezt mindketten aláírtátok, Te is és a munkáltatód is. Ettől eltérni csak akkor lehet, ha írásban módosítjátok a munkaszerződést, és mindketten aláírjátok. 

Ha pedig a munkaszerződés egy dolog, amit meg ténylegesen kapsz, az egy másik dolog, akkor bizony megteheti. Mert az ilyen megállapodás nem törvényes. És így erre vonatkozóan semmi előírás nincs, ergó azt csinál, amit akar.

Zsuzsa

kaloczy
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

meleg étkezési kérdés

HozzászólásSzerző: nagyeva1980 » szer. márc. 17, 2010 1:44 pm

Van javaslatotok arra, hogy melyik juttatás  éri meg legjobban a munkáltató szempontjából és a munkavállaló szempontjából is ? ( tehát hogy mindenki jól járjon ???)

Vic

nagyeva1980
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

meleg étkezési kérdés

HozzászólásSzerző: nagyeva1980 » szer. márc. 17, 2010 1:48 pm

Még egy kérdésem merült fel a juttatással kapcsolatban: a cégnek kell hogy legyen cafetéria szabályzata ilyen juttatásokra, hogy kinek mi jár.....stb? ebbe a dolgozó belenézhet ?

Vic

nagyeva1980
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:15 am

meleg étkezési kérdés

HozzászólásSzerző: Mazurka » pén. márc. 19, 2010 10:14 am

Szia, amennyiben csak melegétkezési ad, az csak egyféle természetbeni juttatás, tehát nem cafeteria, nem kell rá szabályzat. Amennyiben több típusú természetbeni juttatásból állít össze juttatási csomagot a munkáltató, esetleg a mvállalóknak választási lehetőséget is ad az egyes termékek között, akkor az már cafeteria, tehát belső cafeteria-szabályzatra van szükség, a juttatás mértéke, időpontja, részesítettek köre stb.  meghatározására. A munkavállalónak ebbe betekintési joga nincs, (max., ha szívességből megmutatják) azért mert:

A munkavallalók tájékoztatása a MT. szerint kötelezően kiadandó tájékoztatóban van, ahol köteles feltüntetni - egyebek között - a munkabér elemeit, illetve a szociális és a béren kívüli juttatásokat. Te ott vagy tájékoztatva. Ha ott ez nincs feltüntetve, akkor eddig csak szívességből kaptad, tehát bármikor megvonhatja.

A szigorítás kapcsán sok jó ötlet nincs arra, mi éri meg. Az internetutalvány mindenképp, hisz az korlátlanul adómentes, a dolgozó pedig teljes összegében beválthatja, v. kérheti kp-ben számla alapján. Azon kívül még mindig a 25%-os adókörbe tartozó természetbeniek a legkedvezőbbek (üdülési, melegétel, iskolakezdési, v. különböző pénztárakba történő utalás.)

: Mazur

Mazurka
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

meleg étkezési kérdés

HozzászólásSzerző: e2d4 » pén. márc. 19, 2010 10:27 am

T. nagyeva1980 !

Figyelemmel arra, hogy az alapkérdésre teljeskörű választ nem olvastam, megpróbálok segíteni:

1. Munkaszerződést, valamelyik fél hárányára kizárólag közös megegyezéssel lehet! Ez lehet teljesen új munkaszerződés megszerkesztése és mindkét fél által történő aláírása, amelyben a felek a közös megegyezés szándékát kinyilvánítják. (szabályosan másképpen nem lehet élő munkaszerződést módosítani, tehát nem elégséges egy besorolási bérváltozási értesítő)

2. A nettó bérben történő megállapodás, ugyan a kisebb cégeknél valamiféle gyakorlat, de egyértelműen kijelenthető, hogy ez nem jogszerű és nem szabályos. Figyelemmel arra, hogy a bruttó munkabér összege képezi a TB (táppénz) és majdan a nyugdíj-ellátások alapját (pl:annak mnyptári része is abból megy annak aki magánnyugdíjptári tag = a magánszámlájára!), nem kérdéses, hogy az ilyen megállapodás, mégha oly' gyakori is szabálytalan. (További kérdés lehet még, ha évközi adóváltozás van, akkor változik ilyenkor mindig a bruttó is?)

3. A meleg étkezési utalványra vonatkozóan "Mazurka" válasza helyes és teljeskörű, így javasolom annak figyelembevételét.

Üdvözlettel: a Sakkos

e2d4
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:16 am


Vissza: Juttatások, költségtérítések

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég

cron