Adófórum

Adózási és számviteli információk

Társadalmi szervezet

TAO

Társadalmi szervezet

HozzászólásSzerző: polonkaizs21 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Lenne egy kérdésem.

Most vettem át egy egyesület könyvelését. A Tao tv-ből úgy olvastam, hogy, ha végez vállalkozási tevékenységet, akkor az után meg kell fizetnie a Tao-t, a 20%-kal csökkentett Tao alap után.

De mi van akkor, ha az alaptevékenység eredménye nagyobb veszteséget mutat, mint amennyi nyeresége van a vállalkozási tevékenységnek.

Akkor összességében veszteséges, így nem fizet Tao-t, vagy a vállalkozási tevékenység eredményét külön kell kezelni, így az után meg kell fizetno a Tao-t akkor is, ha a z alaptevékenysége veszteséges?

Kicsit belezavarodtam.

Kérlek segítsetek!

polonkaizs21
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:22 am

Társadalmi szervezet

HozzászólásSzerző: szedlacsek » vas. márc. 07, 2010 8:23 pm

Arányosítani kell a költségeket, amit nem tudsz egyértelműen egyikhez sem kötni. Így esetleg megúszhatod a TAO-t.
szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Társadalmi szervezet

HozzászólásSzerző: zspotorke » vas. márc. 07, 2010 9:15 pm

Szia!

Elsődleges feladat a költségek elkülönítése. Nyilván lesz olyan amit nem fogsz tudni egyértelműen elkülöníteni (közüzem, bér, járulék, irodaszer, könyvelés, stb.) Ezeket valamilyen arányban -pl.: bevétel- rá kell osztani a vállalkozás bevételére, illetve előfordulhat olyan költség/ráfordítás is, amely csak a vállalkozási tevékenység miatt merült fel - pld. iparűzési adó, eszközvásárlások..

El kell készíteni külön-külön az eredménykimutatást és az adókötelezettséget e szerint kell megállapítani.

P.Zsuzsa

zspotorke
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Társadalmi szervezet

HozzászólásSzerző: szedlacsek » hétf. márc. 08, 2010 5:29 am

Az egyesület vállalkozási – azaz nem cél szerinti – tevékenységéből befolyt bevétele társaságiadó-köteles – szögezte le a Legfelsőbb Bíróság (LB) a következő perben.


Az adóhatóság ellenőrzést végzett a felperes horgászegyesületnél. Adóhiányt tárt fel, emiatt annak kiegyenlítésére, valamint adóbírság és késedelmi pótlék megfizetésére kötelezte. A másodfokú adóhatóság megerősítette az elsőfokú határozatot. Megállapította, hogy az egyesületnek az adott időszakban bevétele keletkezett a nem tagjainak kiadott napi- és területi jegyekből, valamint a kifogott busa értékesítéséből, ám erről társaságiadó-bevallást nem nyújtott be.


Az egyesület a bíróságon kereste igazát. Előadta: csakis cél szerinti tevékenységet végzett, következésképpen társaságiadó-köteles bevétele sem keletkezett. Álláspontja szerint nem lehet különbséget tenni a saját és a más horgászegyesületi tag között. Mindkettő hobbihorgász, az országos szövetség valamely szervezeténél tag. A napi-, a területi jegy, valamint a tagdíj célja azonos: a horgászegyesület használatában, de állami tulajdonban lévő tavak, folyók rendeltetésszerű használatának és a halállomány védelmének biztosítása. Saját költségére halasítania kell, ezért szükséges a tagdíjon felül napi- és területi jegyet szedni. Az így befolyt bevétel nem jövedelemszerzés, hanem a költségek fedezetéül szolgál. Az egyesület szerint nem tekinthető vállalkozási célú tevékenységnek a horgászati szempontból értéktelen hal lehalászása és értékesítése. Az ugyanis az az alapszabályban megfogalmazott korszerű halgazdálkodás része.


Mivel a bíróság elutasította keresetét, az LB-től kért felülvizsgálatot. A legmagasabb ítélkező fórum kifejtette: a felperes alapszabálya kizárólag az egyesületére, a tagjaira vonatkozóan tartalmaz szabályokat. Ezért cél szerinti tevékenységnek csak a tagjainak értékesített napi- és területi jegyek eladása minősül, s az ebből származó bevétel nem adóköteles. Ám ha más egyesületek tagjainak ad el jegyeket, akkor már vállalkozik, és a bevétel után adóznia kell. Ugyancsak nem cél szerinti, hanem vállalkozási célú tevékenység a busa értékesítése is – mondta ki az LB, és helybenhagyta a jogerős ítéletet. KK

 

http://www.vg.hu/kozelet/jog/vallalkozott-az-egyesulet-308580

szedlacsek
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am


Vissza: TAO

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 11 vendég