Köszi. Csak a 3-ra reagálnék:
Akkor meg hogy van képe sírni, hogy ő éhenhal??
És a témaindító kérdéseimre is tudsz válaszolni? :)
Köszi. Csak a 3-ra reagálnék:
Akkor meg hogy van képe sírni, hogy ő éhenhal??
És a témaindító kérdéseimre is tudsz válaszolni? :)
Kedves szedlacsek!
Mindíg az sír akinek van. Engem is megnevettetnek a válaszaid. Maradj mindíg ilyen. Üdvözlettel:Ilona
Megpróbálok!
Az Art a 145 §-től szabályozza a végrehajtási eljárást, a végrehajtási intézkedést és biztositási intézkedést.
1-2) A végrehajtási eljárás meginditása 150 § Az adóhatóság az adótartozás megfizetésére az adózót felhivhatja, eredménytelen felhivás esetén a végrehajtást meginditja.
FIGYELJÜNK A MEGFOGALMAZÁSRA: felhivhatja
meginditja.
Tehát mérlegelési lehetősége van az adóhatóságnak a végrehajtás meginditására, ezen belül is a bankszámla elleni inkasszó benyujtásra.
Nem azt irja elő a törvény Hogy
- köteles felhivni
- köteles végrehajtást meginditani
- köteles inkasszót kibocsátani.
Pl Mikor lehetne köteles: tartozás keletkezése esetén, esetleg x időn tuli lejárt adótartozásra, esetleg x forintot meghaladó adótartozás esetén. Ilyen preciz megfogalmazás nincs a törvényben. Adóhatóságnak nincs kötelessége, csak joga. Végrehajtási jogát tetszése szerint gyakorolja, ebben semmi - még törvény - sem korlátozza.
Az adóhatóság de jure, jogszabályszerüen járt el a MALÉV esetében. Az hogy de facto nem helyes az eljárás, mások azaz mi helytelenitjük az nem számit.
Szóval az intézkedés a MALÉV tartozása esetén CSAK ETIKÁTLAN, DE JOGSZERÜ.
Kedves tanult kollégám.
Ugyanez a helyzet a MALÉV adótartozás elengedése esetén, benn van az Art-ban az elengedés lehetősége 134 §. Most nem idézem részletesen
3) Adóhatóság a pótlék és birság tartozást kivételes méltányosságból mérsékelheti, elengedheti különösen akkor, ha a .... a jogi személy gazdálkodási tevékenységét ellehetetlenitené. Az adóhatóság a mérséklést az adótartozás egy részének, vagy egészének megfizetéséhez kötheti.
Nos ez esetben részvénnyel fizet, amit a hitelező adóhatóság elfogad.
3) Felajánlhatod, de mindig kettőn áll a vásár. Nem köteles elfogadni!! Erre törvény nem kötelezi.
Az adóhatóság kötelezettségei - ha vannak - mellől mindig hiányzik az objektiv határidő. Véleményem szerint szándékosan. Vagy egyszerüen a kötelezettség olyan homályosan van megfogalmazva, hogy a helyzettől függüen lehet bele magyarázni: mint a Delphi jóslatok.
Ibis rebidis nunguam per bella peribis
Kösz ezt az alapos utánjárást. Én csak egy részére reagálnék most:
"Adóhatóság a pótlék és birság tartozást kivételes méltányosságból mérsékelheti, elengedheti különösen "
A MALÉV esetében azonban nem pótlékról és bírságról van szó, hanem egyértelműen adóról és járulékról...
És én jó egy éve egyetlen pozitívan elbírált elengedési vagy részletfizetési kérelemmel nem találkoztam a praxisomban.... Igaz, a MALÉV nem volt az ügyfelem....
Ujság cikkekből idéztél. Azok nem szoktak pontosan fogalmazni.(Ujságiró nem közgazdász, nem könyvelő) Esetleg tévedett az ujságiró a megfogalmazásnál. Vagy mivel információt kapott, igy adtak neki információt. Nem az ujságiró a könyvelője a MALÉV-nak, sőt mégcsak az Adóhatóságnál sem dolgozik.
Én találkoztam elengedéssel, járuléktartozás törléssel, megszünt egyéni vállalkozó esetében, éveken keresztül nem tudták behajtani a járulékot. Majd öt év után kapott egy levelet, hogy törölték a járuléktartozását , de törölték azt a két év szolgálati idejét, mert nem volt járulék fizetéssel fedezve, igy töröltek neki nyugdijszolgálati időt.
Egyébként nem vagyok prókátora senkinek. Nem haragszom az Adóhivatalra sem.
Csak a tényhelyzetet elemeztem a jogszabályok tükrében.
Járhattunk volna rosszabbul is, a ha más korban élünk, régen, amikor nem adót kellett fizetni, hanem akinek fegyvere volt egyszerüen elvette. És fegyvere a nemeseknek földesuraknak volt, meg pallósjoga is. Aki ellenszegült leütötték a fejét. Modern vivmány az adófizetés. Amikor is a parasztok megegyeztek az urakkal, hogy inkáb adót fizetnek, az urak pedig megfogadták, hogy tartózkodnak az önkénytől. Amit aztán több kevesebb sikerrel be is tartottak.
http://apeh.hu/data/cms41845/Nem_magansz_180napos2009_12_31WEB.pdf
162. és 163. sorszám. December 31-én.
Hogy árnyaltabb legyen a kép:
http://adozona.hu/aktualis/20100305_oszko_apeh.aspx
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 26 vendég