Adófórum

Adózási és számviteli információk

adószámmal rendelkező magánszemély

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: nádazó » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!Rengeteg kört futottam kezdő egyéni vállalkozás inditásának ügyintézésében.De sajnos hiába hosszú sok éves szakmai gyakorlatom,szakmai bizonyitványal nem rendelkezem.Alkalmazni egyenlöre pedig nem szeretnék senkit,mivel örűlnék ha a saját járulékaimat ki tudnám fizetni.Arra gondoltam hogy adószámmal rendelkező magánszemélyként végeznék nádtetőjavitási munkát,mert sajnos egyszerűsitett foglalkoztatás keretein belül sem végezhetem magánszemélyeknél.Szerintetek alkalmazható ez a megoldás?
nádazó

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. márc. 04, 2010 8:08 pm

Ezek szerint nem jött össze a másik elképzelésed.  Adószámos magánszenmélyként ez a tevékenység nem végezhető, nem fogsz rá adószámot kapni.
madora100

HozzászólásSzerző: nádazó » pén. márc. 05, 2010 2:43 pm

Hát ez egy kabaré,mindenfélekép Tetőfedő szakmai papir kellene vállalkozás elinditásához.Az ács sem jó,csak is tetőfedő,mondta okmányirodában a hölgy.Aki nagyon rendes volt,nagyon segiteni akkart volna nekem.Egyedűl az árokásáshoz nem szügséges szakmai végzetség,ez sem rokon szakma.Munkaügyi központban minden megfelelne a pályázatomhoz,nem ellenörzik igaz a képesitésem,de ez csak idő kérdése.(egyébként itt meg csodálták referencia munkáimat ,mert ezek fotoit be vittem hogy lássák  nem a papir hanem munkája teszi a mestert.De a hivatalos utat követni kell,nincs mese.)Az alkalmi munkaválalás ebben a hónapban megszünik,utána magánszemélynél csak a mindennapi szügséglethez szügséges munkát lehet végezni.(takaritás,stb)Hát komolyan mondom nem tudom mit csináljak.Az apeh ügyfélszolgálatánál egymást cáfolták hogy végezhetek-e ilyen tevékenységet egyszerüsitett foglalkoztatás keretein belül.Hivatalos kiadványban nem.Söt még azt mondta az egyik apehos telefonos hölgy helyezkedjek el munkaviszonyba és kész.Még ha akarnék sem tudnék,hisz olyan munkanélküliség van itt a környékünkön.Most alakitsak egy Bt,tegyem föl a nagy nehezen össze szedet ingoságomat,ingatlanomat.Ha beüt a krakk visznek mindent.Szorgalmas,lelkiismeretes,törvény tisztelő embernek tartom magam,ha szerzek egy bizonyitványt én biztos lebukom.Hát ez a helyzet,egésznap ezen gondolkodom mitévő legyek.Tutsz-e nekem javasolni valamit még "madora100"?
nádazó

HozzászólásSzerző: loncika » pén. márc. 05, 2010 3:06 pm

vissza kell ülni az iskola padba és megszerezni a szükséges képesitést.....

esetleg a területileg illetékes munkaügyi központ tud adni felvilágositást ilyen képzésekről, támogatott -e vagy sem, OKJ-s képzés van-e, esetleg valamelyik szakképző iskolában lehetne keresni felnött képzésre módot.... más ötletem nincs

loncika

HozzászólásSzerző: madora100 » pén. márc. 05, 2010 4:09 pm

Szia!

Nem akarlak nagyon elkeseríteni, de a BT sem lenne jobb számodra. Ugyanis a beltag számára ott is korlátlan a felelősségÉn 2 megoldást javasolnék: Először is menjél be a lakóhelyed, vagy annak körzetében működő Kereskedelmi és Iparkamarához. Ők többek között azért is vannak, hogy segítséget nyújtsanak a vállalkozóknak, vagy a kezdésben a segítseget nyújtsanak.  Hátha van olyan tanfolyami lehetőségük, amelyet nagyon rövid idő alatt be lehet fejezni és az a képesítés megfelelő lehetne. A másik javaslatom: jelentsd be a az egyéni vállalkozás indítását, vállalva a kockázatokat. Természetesen az adójogszabályokat betartva, az adófizetési kötelezettségednek és a nyilvántartási kötelezettségednek eleget téve, a konkrét tevékenység be nem jelentése miatt tudnak elmarasztalni (ha akarnak). Van még egy harmadol éehetőség is egyenlőre: az alkalmi munkaváll. könyvet nem fogják ápr.1-től megszüntetni, ahogyan hallottam. Várhatóan csak 2011-től fogják bevezetni az új módit. Addig dolgozzál ennek keretein belül, s közben pedig végezzél el a Kamara közreműködésével egy gyorstalpaló tanfolyamot.

madora100

HozzászólásSzerző: nádazó » pén. márc. 05, 2010 6:45 pm

Köszi hogy irtál,segitőkész embernek tartalak.2005-ben fölvetettem a munkaügyiben már az iskola kérdését,mert a virágkötő és bolti eladón kivűl sosem volt egy normális tanfolyam.A munkaügyis hölgy azt mondta hogy üljek le a net elé,és keressek egy olyan akreditált kébzést amit valamenyire ök is tudnak támogatni.A nádtető.lap.hu oldalain megtaláltam mesterségünk oktatása cimszó alatt szakma pontos megnevezését,és a teljes vizsgaanyagot,(mit kell tudni egy nádtetőfedőnek)letöltötem.Itt iskolák cimeit is megtudtam amelyek közül 90%-ban már nem inditanak ilyen kébzést.Egy iskola lett volna persze nagyon messze,ahol 10 fő jelentkezése esetén indult volna el ez a dolog.De hát a mai fiatalok nem kapkodnak azon hogy ilyen nehéz,de egyben látványos és szép szakmát elsajátitsanak.A proféta beszéljen belőled az AM könyvel kapcsolatban,bár ezt a törvényt elfogadták,de szerintem nincs ez normálisan kidolgozva.Jövő héten felveszem a kapcslatot a kamarával és majd utána többet tudunk.Egyébként úgy eltudom inditani az egyéni vállalkozást hogy nem jelölök meg tevékenységi kört?És ha elmarasztalnak ez szerinted jár bénz birsággal?Még egyszer köszi a segitséged hasznos tanácsot adtál!
nádazó

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. márc. 05, 2010 6:49 pm

Én még nem találkoztam olyannal, hogy a tev. kört ellenőrizte volna valaki is... 
szedlacsek

HozzászólásSzerző: nádazó » pén. márc. 05, 2010 7:29 pm

Itt most nem a tevékenységi kör ellenörzésétöl tartok,hanem a szakmai bizonyitványétol!
nádazó

HozzászólásSzerző: szedlacsek » pén. márc. 05, 2010 7:35 pm

Válassz ki valami olyan tevékenységet, amihez van papírod, vagy nem kell. Utána a nádazást már elég, ha csak az APEH-hez bejelented.
szedlacsek

HozzászólásSzerző: nádazó » pén. márc. 05, 2010 7:43 pm

Csak az a baj hogy gépiforgácsoló esztergályos az eredeti szakmám!Még köszönö visszonyban sem nagyon vannak egymással.Ráadásúl a tetőfedőre már az épitési norma könyv is vonatkozik.
nádazó

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás