Adófórum

Adózási és számviteli információk

Magáncélú telefonhasználat

TAO

HozzászólásSzerző: vanessa_52 » kedd szept. 19, 2006 7:59 am

Tisztelt Gyergyi István!

Ha 30 % kerül továbbszámlázásra (alapdíj+hívásdíj nettó), akkor az ÁFÁ-s számla. Ez lehet közvetített szolgáltatás (iparűzési adó). Viszont megvizsgálva az ÁFA vonzatot: levonható a 100 % ÁFA, de kiszámlázott összeg után 30%-a az ÁFÁ-nak fizetendő lesz, ergó Tv. betartva, mert levonható a 30 % maradt. Ezt is PM ov. mondta.

A "személyes" véleménye szerint hívásrészletező + napló (kit, száma, milyen okból) az elfogadható bizonyíték arra, hogy magán, vagy hivatalos hívás volt. Állásfoglalást fog közzétenni.

Azt én sem értettem, hogy 20 % továbbszámlázása miért nem közvetített szolgáltatás.

Cég szempontjából nézve a továbbszámlázás a célszerű, PM ov. szerint a dolgozó béréből is levonható, de ez abszolút gazdaságtalan.

SJ

vanessa_52

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » kedd szept. 19, 2006 8:46 am

Tudom! Gondoltam rá én is. Én a maximális ktg.-adó vonzatra akartam rávilágítani. Ahogy Te is írtad sok esetben ez jóval alacsonyabb is lehet. Ez szerintem szintén a továbbszámlázásos verziót támogatja!

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: sünci » hétf. okt. 02, 2006 9:21 am

Csak tájékoztatásul szeretném közölni azokkal, akik még nem látták, hogy az APEH honlapjára felkerült a PM és az APEH közös tájékoztatója a cégtelefonok magáncélú használatával összefüggő adókötelezettségekről. Ebben egész tűrhetően igyekeztek összeszedni a főbb problémákat, és iránymutatást adni rájuk. (persze ettől még maradhatnak homályos foltok, de a lényeget összefoglalták)
sünci

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » hétf. okt. 02, 2006 9:42 am

Na most ha elolvasom megint oda jutok, hogynem tudom eldönteni egyértelműen hogy az István által felvázolt szerződéskötés 30% átalány továbbszámlázása tételes kigyüjtés nélkül kivitelezhető e, mert itt a tovvábbszámlázásnál az üzleti jelleget is emlegetik a példában szálloda vendégeit hozza ugye ahol egyértelmű a közvetitett szolgáltatás..de vajon elfogadnak e egy ilyen szerződést a munkáltató és a munkvaállaló között?

Bartiiroda

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » hétf. okt. 02, 2006 9:51 am

István te mit gondolsz? 

"Ugyanakkor megfelelő lehet minden olyan módszer, amely a kifizető terhére számlázott díjjal egybevetve ellenőrzés esetén csak akkor kérdőjelezhető meg, ha az adóhatóság bizonyítja a módszer alkalmatlanságát vagy tartalmának valótlanságát."

kérdés hogy ebbe belefér az ominozus szerződés? üzleti jelleg e ha megvan egy ilyen szerződés a cég meg a telefonhasználó között?... mert azért az ugye más mint egy szállodánál a vendégek felé továbbszámlázás

Bartiiroda

HozzászólásSzerző: v.b.kati » hétf. okt. 02, 2006 10:18 am

Érdekesek az agyalások ,hogyan lehetne jogszerűen eljárni,én olyan előadáson amelyet a Karácsony Imréné tartott (Pü.min. Adó szaklap szerkesztője) A következőket mondta: 30% továbbszámlázás esetén 100% áfa levonható és nincs természetbeni juttatások szerinti adókötelezettség. Nekem ez szimpatikus megoldás de titeket olvasva teljesen elbizonytalanodok.

v.b.kati

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. okt. 02, 2006 10:42 am

Sziasztok!

Először azokat szeretném megnyugtatni, akik számára dilemmát jelent az üzletszerűség. Üzletszerű-e az, ha a munkavállalónak nyújtok olyan szolgáltatást, melynek keretében beszélhetnek a céges telefonon? Az ÁFA tv. 5.§ (1) mondja ki, hogy mi minősül gazdasági tevékenységnek. E szerint minden ellenérték fejében rendszeres jellegggel végzett bevételszerző tevékenység gazdasági tevékenységnek minősül. Mivel ez így a törvény szemszögéből egyet jelent az üzletivel, így túl van tárgyalva az üzleti rész.

A tájékoztatóból kiderül, hogy ha a munkavállalónak továbbszámlázzuk a díjnak legalább a 20%-át, akkor a véleményezett magáncélú használatot kilőjjük. Ekkor átalányt biztos, hogy nem kell fizetni, de természetesen vizsgálhatják, hogy a magáncélú használat nem magasabb-e ennél. Ezt ÁFA szempontjából is vizsgálhatják. Ugyanis a magáncélú használatra eső részt nem lehet levonni. Ha tehát a 30%-on felüli a magáncélú használat, akkor nem lehetne 70%-ot sem levonni.

Természetesen még mindig beleköthetnek abba, hogy nincs részletes számla, hívás napló meg egyéb nyilvántartások.

Tessék! Lehet vizsgálódni. Azért mert nincs ilyen nyilvántatásom nem követtem el mulasztást, mert a tájékoztatóban előírt nyilvántartások vezetését törvény vagy rendelet nem írja elő. A 20%-os véleményezett magáncélú használatot kifizettettem a foglalkoztatottakkal. Egyedül az lehet a gond, hogy nem tudom igazolni a számlában szereplő teljesítéseket. Ezt tényleg nem fogom tudni. De nem is kell, ha olyan szolgáltatást nyújtok és úgy írom a szerződést, hogy a számla végösszegének 30%-át kell kifizetnie a telefont használó munkavállalónak. A tájékoztató szerint még meg is egyezhetnek a munkavállalók, hogy ki mekkora részt fizet ki, ha egy telefont többen használnak. Azért ebbe én nem mennék bele, ha lehet minden telefont hozzá rendelnék egy személyhez. Ha a munkavállaló elfogadja a feltételeket, papíron, akkor minden rendben!

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: Bartiiroda » hétf. okt. 02, 2006 11:35 am

Köszi, én ennek megfelelően fogok eljárni!

üdv: Barti 

Bartiiroda

HozzászólásSzerző: meddu » kedd aug. 03, 2010 7:36 am

Sziasztok!

Szeretném megközelíteni a kérdést a másik irányból!

Ha egy munka vállaló csak céges ügyet rendez a céges mobilon, akkor is levonható a 20% a fizetéséből?

Magán célú beszélgetésre nem használja!

Válaszokat előre is köszönöm szépen!

Üdv:Ervin
meddu

HozzászólásSzerző: zspotorke » kedd aug. 03, 2010 8:12 am

Szia Ervin!

Bár a kérdés és a válaszok is már 4 éve hangzottak el - de kérdésedből is látszik, hogy a téma örökzöld. Amit a fórumtársak 4 éve írtak az alapjaiban nem változott, de ezzel együtt olyan nincs és nem is volt, hogy "levonható a fizetéséből a 20%". A fizetésből annyi vonható le, amennyi a magáncélú beszélgetés dija. (tételes elkülönítéssel kell alátámasztani) ha nincs ilyen, akkor legalább 20% után meg kell fizetni a természetbeni juttattás adott jogviszonyhoz tapadó terheit.

Ha a társaság azt állítja és ezt hitelt érdemlően alá is tudja támasztani, hogy nincs magáncélú beszélgetés - akkor nincs miről beszélni.

P.Zsuzsa

zspotorke

ElőzőKövetkező

Vissza: TAO