Adófórum

Adózási és számviteli információk

Székhely közüzemi díjainak elszámolása

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Szerencses73 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Szeretnék választ kapni arra a kérdésemre, h. a saját tulajdonú, székhelyemként bejelentett lakásom közüzemi díjait milyen mértékben tudom elszámolni a vállalkozás költségeként?

Más. Saját tulajdonú autóm használatát teljes mértékben el tudom számolni? Ezután van járulékfizetési kötelezettségem?

Még egy kérdés: EHO és SZJA fizetési kötelezettség csak a vállalkozói kivétemet terheli, ugye? A vállalkozásom egyelőre egyáltalán nem nyereséges. A minimálbér után bevallom és befizetem a nyugdíjbiztosítási járulékot, az egészségbiztosítási járulékot, munkaerőpiaci járulékot, a magánnyugdíj pt.-i tagdíjat (ha jól számoltam ez a minimálbér 44 %-a, igaz?).

Igen, főállású egyéni vállalkozó vagyok.

Előre is köszönöm a választ!

Üdvözlettel - Szerencsés Kriszta

Szerencses73

HozzászólásSzerző: Napraforgó » kedd márc. 02, 2010 2:28 pm

Szia!

1/ Közüzemi díjakat (ha a lakás nem csak székhely), amennyiben ott  működik a vállalkozás, m2 arányosan el lehet számolni az "üzletre".

2/ Személygépkocsira, amennyiben fizeted negyedévente a cégautó adót, annyi költséget számolhatsz el, amennyit útnyilvántartással le tudsz fedezni.

3./ Ha nem "veszed ki a minimálbért", akkor nem terheli Szja és Eho. 

Napraforgó

HozzászólásSzerző: melcsi62 » kedd márc. 02, 2010 2:37 pm

Szia!

Olyan arányban, megfelő mutatók/arányszámok alapján.. amilyen mértékben az az adott költség a vállalkozás miatt merül fel, ill.amit az SZJA tv. megenged:

SZJA tv. 11.sz. mellékletéből:

I. Jellemzően előforduló költségek

Költségként elszámolható kiadások különösen a következők:

12. az üzlet, a műhely, a gazdasági épület, az iroda bérleti díja, a fűtés, a világítás és a technológiai energia költsége, a telefon, rádiótelefon, telefax, cb-rádió, telex (ha a lakás és a telephely műszakilag nem elkülönített, akkor a tevékenységgel arányosan lehet e kiadásokat figyelembe venni az adott költségre jellemző mértékegységek - például nap, m2, m3 - alapulvételével), továbbá az internet használat díja (ha a lakás és a telephely műszakilag nem elkülönített, az internet használati díjának 50 százaléka);

13. a telefon, a rádiótelefon, a telefax, a cb-rádió, a telex telephelyre történő beszerelése esetén a készülék ára és a beszerelés díja, azzal, hogy a telefon árának és beszerelési díjának 50 százaléka számolható el költségként abban az esetben, ha az egyéni vállalkozó lakása és telephelye műszakilag nem elkülönített;

---------------

A vállalkozói kivétednél nem tudom pontosan mire gondolsz az EHO-val kapcsolatban.., mert a vállalkozói kivéted az mindenképpen TB-s, ha a váll.kivéted kevesebb, mint a legminimálisabb  TB járulékalap (minimálbér), akkor a min.bér után minimum meg kell fizetni a járulékokat, ha a vállalkozói kivét több, akkor az a min. TB.jár alap. A vállakozói kivét 127%-a után SZJA előleget is kell (levonni) fizetni.

Nem derül ki a kérdésedből, hogy kezdő ev. vagy-e.., mert ha nem, akkor nem biztos, hogy kevesebb vállalkozói kivét esetén csak a minimálbérrel minden el van boronálva.. gondolok is a tevékenységre jellemző keresetre, aminek jelentősége lehet az un. kivét-kiegészítés szempontjából .. Ha járulékozás vonatkozásában kevesebb kivét esetén maradsz is a minimálbér utáni járulékozásnál..

A főfogl.ev. TB járulék (levonásos és költségként elszámolható) összesen: igen, 44%.

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » kedd márc. 02, 2010 2:57 pm

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: Szerencses73 » kedd márc. 02, 2010 3:12 pm

Sziasztok!

Nagyon szépen köszönöm a gyors választ!

További szép napot!

Kriszta

Szerencses73

HozzászólásSzerző: Szerencses73 » kedd márc. 02, 2010 3:25 pm

Igen, idén jan. 26-án indult a vállalkozásom és egyelőre szinte csak kiadásom van.

Eszembe jutott még valami. Megpályáztam az Állami Foglalkoztatási Szolgálat tartósan munkanélküliek vállalkozóvá válási támogatását. Megnyertem. 4 hónapos időtartamra elnyertem a minimálbér összegét, mint támogatást. Az lenne ezzel kapcsolatban a kérdésem, kell ezután bármilyen adót fizetnem? Ugye, nem?

Üdv - Kriszta

Szerencses73

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szer. márc. 03, 2010 6:27 pm

Szia!

Én úgy gondolom, hogy "kivét" kell hogy legyen a minimálbér, ennek járulékait meg kell fizetni, majd a támogatást a "kivéted" és járulékianak rendezése után kapod meg. (legalábbis régebben így volt).

A támogatást pedig egyéb bevételként kell kezelni. Így ez év végén az adóalapod része lesz. Üdv.

Napraforgó

HozzászólásSzerző: Szerencses73 » csüt. márc. 04, 2010 12:28 pm

Szia Napraforgó!

Megkérdeztem a munkaügyi központot. A járulékok befizetésétől függetlenül utalják a támogatást (különben be sem tudnám fizetni a járulékaimat :oP - sajnos). Kivétem pedig első évben semmiképpen nem lesz. Költségszámláim vannak a bevételem (max. 40.000,- Ft pl. ebben a hónapban) teljes értékének megfelelően.

Üdv - Kriszta

Szerencses73

Vissza: Egyéni vállalkozók