Szia emzéperix rendes vagy, hogy ilyen részletesen válaszolsz nekem, és megkeresed az ide való válaszokat.
Tehát 2008. januárban vásárolt az egyéni vállalkozó pénzügyi lízinggel az SE Eszközfinanszírozási Zrt-től egy autóbuszt 14 M + áfa Ft összegben.
Az autóbusz egyenlőre nem lett üzembehelyzeve ( most keresem, hogy 2008-ban ez megtörtént-e, vagy csak 2009-.ben).
Most nem tudom, hogy milyen forrásból hallottam ( adófórum, mérlegképes továbbképzés, stb.) mert ez volt az első lízingelt esetem, hogy a lízing ideje alatt, de legkésőbb a 4. évben ( mint az építési beruházásnál) elszámolható a kisvállalkozói kedvezmény.
A többi autóbuszra, mivel azok már nem újak voltak a vásárlás idején, azokat nem vettem figyelembe.
A 2008-as bevallásban sem a jármű összege, sem a csekélyke befizetett kamat 40 %-a nem került a
bevallásba. Most viszont, mivel több millió volt a fizetendő adója, ezért alkalmaztam a kedvezményt.
Az anyaghoz próbáltam hozzátenni ezeket a magyarázó szövegeket, de itt a baj, hogy nem találom, és most idegességemben nem is tudom biztodsan, hogy mi a forrása.
Ekkor merült fel, hogy hogyan tovább: hagyom az egészet így, ahogy van, de bizonytalanért nem akarok idegeskedni. Ekkor merült fel a kérdés, hogy lehet-e, vagy kell-e, vagy mi a jó megoldás, lehet-e a 2008-as bevallásban önadózva figyelembe venni a kedvezményt, és a 2009-ben önadózva kihagyni.
Hát ez a gondom, s mivel úgy gondolom, hogy a 2009-es bevallás önellenőrzésével még nem késtem el, így ezért kérdeztem meg segítő kollegáktól.
Remélem érthető a leírt gondom.
Üdv. Ági