Üdvözletem mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni abban hogy az egész évben kerestem a vállalkozásnak 720 körül, a főállásomban 760 körül(ahol rendesen vonnak mindent), hogy lehet az hogy mégis 300 at kell befizetnem szja ba?????????
Üdvözletem mindenkinek!
Segítséget szeretnék kérni abban hogy az egész évben kerestem a vállalkozásnak 720 körül, a főállásomban 760 körül(ahol rendesen vonnak mindent), hogy lehet az hogy mégis 300 at kell befizetnem szja ba?????????
Szia!
Hát elég elnagyolt a kérdésed nem gondolod? Egy pontos, konkrét válaszhoz nagyon kevés az az infó, amit megadtál. Az elnagyolt kérdésre egy elnagyolt válasz: ha SZJA -ba nem is, de adóban lehetséges. Nagyon durván: 16+4% = 144 eFt, 25+14% = 225 eFt. Kettő együtt van vagy 360.
Szia!
Elnézést kérek igazad van, egy kissé elburult az agyam az este folyamán!
Pontosítok és igyekszem a legjobban leírni!
Tehát a normál főállásomban a 2009 es évben bruttó 762.405.- volt a keresetem, a vállalkozásnak pedig szintén bruttó 723.000.-. A főállásomban levont adóelőleg összesen 354.000.-(csak jelezném ezt sem értem miért). Az adójóváírás összege 47.445.-
Persze lehet rosszul gondolom, de úgy gondolnám hogy a főállásomban keresett összegből leadózva már nem kell újra adót befizetnem, és én úgy számoltam, hogy a vállalkozásomban keresett bruttó 723.000.- után olyan 80-100.000.- körüli összeget kell hogy kifizessek. E helyett a könyvelőm közölte hogy 299.672.- a befizetendő szja! Ha valami még nem tiszta légyszives írd le mi az ami kell még. A választ előre is nagyon szépen köszönöm!
Szia!
A főállásodban levont adóelőleg nem lehet 354.000,- Ft azért, mert 2009-ben a legmagasabb adókulcs 36% volt. Az általad közölt bruttó kereset pedig bőven a 18%-os jövedelemsávba tartozik. Az adójóváírás pedig a 18%-os adót még csökkenti is.
A vállalkozásodban olyan hogy bruttó kereset nem nagyon létezik, de olyan, hogy bevétel igen. Ha a kibocsátott számlák alapján ennyi volt a bevételed akkor még tudni kellene azt is, hogy mennyi volt az elszámolható költséged. A kettő egyenlege - a nyereség- után kell adózni. Az adóteher sajnos elég magas, (16+4% valamint 25+14%.) ezért kijöhet 300eFt (ha az általad közölt vállalkozás bruttó alatt a vállalkozásod nyereségét kell érteni)
Legvégül: az a tény, hogy valaki munkaviszonyban már megfizette az összes terhet ami a munkabérrel kapcsolatos, nem befolyásolja a vállalkozás adóterheit. Természetesen van jelentősége a vállalkozás melletti munkaviszony meglétének, de nem oly módon ahogy Te gondolod.
P.Zsuzsa
Szia!
Csak megjegyzem: a vállalkozásodban év közben nem fizettél semmi adóelőleget? Mert azt negyedévente kellett volna...
És akkor most nem lenne egyszerre ilyen sok a befizetnivaló.
Üdv: Böbe
Még egy kérdés!
Heti 36 órát meghaladó a munkaviszonyaim, mert van egy főállásom heti 40 óra, van mellette egy mellékállásom heti 14 óra, és e mellett van a vállalkozásom. Kell fizetnem EHO t vagy nem? Mi az a hiba üzenet hogy ha a 180A sor ki van töltve akkor kell fizetnem EHO t?
Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 48 vendég