Adófórum

Adózási és számviteli információk

tev.szüneteltetés könyvelése

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: tücsi » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Fórumozók!

Főállású egyéni vállalkozó vagyok.Szüneteltetem a tevékenységemet a mai naptól,eezel párhuzamosan leadom az okmányirodában a vállalkozói igazolványomat. A kérdésem: le kell zárnom az évemet és adóbevallást kell készítenem a mai napig és be küldeni az apeh-hoz,úgy,mint a teljes éveket szokás?, vagy amikor újra indítom, akkor folytatom,ahol abbahagytam?

Könyveléstechnikailag nem tudom a szüneteltetés folyamatát.Én pénztárkönyvet vezetek,így azt egyszerűen lezárom és kész?

A főtevékenységem ingatlan közvetítés,mely manapság -legalábbis nekem-nem virágzik. Bízom abban,hogy néhány hónap múlva,esetleg az őszi szezonban újra csinálom,de a járulékokat a semmiből most már nem tudom fizetni,ezért a szüneteltetés.

Várom válaszotokat.Üdv:Tünde

tücsi

HozzászólásSzerző: gyorkosolga » szer. feb. 17, 2010 9:00 am

.

gyorkosolga

HozzászólásSzerző: tücsi » szer. feb. 17, 2010 9:05 am

Szia Olga!

Köszönöm szépen a pontos választ,nagy segítség vagy!

További jó munkát,szép napot!

Üdv:Tünde:))

tücsi

HozzászólásSzerző: tücsi » szer. feb. 17, 2010 9:44 pm

Sziasztok Fórumozók!

Délelőtt kérdeztem,hogy főállású egyéni vállalkozónak mi a teendője a tevékenysége szüneteltetésekor a könyvelésében,ami pénztárkönyvvezetést jelent.

Kaptam választ,arra vonatkozóan is,hogy milyen nyomtatványokat kell elküldenem az apeh felé kitöltve,de úgy érzem , ez nem rám vonatkozik.

Letöltöttem a 1008-as és 1011-es nyomtatványokat,de én nem munkáltató vagyok,hanem egyéni vállalkozó főállásban.

Én úgy gondolom,hogy a 1058-ast kell küldenem ,és talán a 10T1041-est?Ez utóbbi kitöltésébe belegabalyodtam,mert állandóan többféle hibát jelez.

Viszont nem tudom hol kell jeleznem az apeh felé,hogy egészségügyi szolgáltatási járulékot szeretnék fizetni??Hányas nyomtatvány az,ami rám főállású,nem kiegészítő tevékenységet folytató egyéni vállalkozóra vonatkozik?

Tudtok segíteni??!!

Tündi

tücsi

HozzászólásSzerző: Kiskovács » csüt. feb. 18, 2010 6:32 am

Szia Tündi!

Ahogyan Olga írta: az APEH felé a 10T1041-en a vállalkozói jogviszonyod megszűnését jelented be, és a 1011-en bejelentkezel a következő napi dátummal a 4.950.- Ft fizetési kötelezettség alá.

A 1008-at akkor is be kell adnod, ha nincs rajta bevallani valód, de a szüneteltetést  - legalábbis bevallások tekintetében - megszűnésként kezelik, és ezért be kell adni.

De a Tündi által felsoroltakon kívül - éppen ezért - még be kell adnod a 1001-et is - valószínüleg az is 0-s lesz.

Üdv. Kiskovács Margó

Kiskovács

HozzászólásSzerző: agrokerzrt. » csüt. feb. 18, 2010 6:51 am

Sziasztok fórumozók!

Csatlakoznék a kérdésfeltevőjéhez, de az én problémám annyiban más, hogy van vállalkozói igazolványom, de már 8 éve nem dolgoztam a vállalkozásban, mert főállásban dolgozom cégnél.

Szüneteltetés esetén rám milyen nyomtatványok beadása szükséges, ha már évek óta az 53-as szja bevallásban a vállalkozás vonatkozásában csak 0-ás bevallást adok be. 

Segítségeteket köszönöm.

Zsuzsa

agrokerzrt.

HozzászólásSzerző: Kiskovács » csüt. feb. 18, 2010 7:10 am

Szia Tündi! Bocs, a 10T1041-et elfelejtettem: Az első oldalt kitöltöd a saját adataiddal, mert Te vagy a saját magad munkáltatója.

A 13. pótlap 1. sorába V. A kiugró ablakon a Tovább! Ugyanebbe a sorba tégy egy x-et, ha a tev-et 2007. jan. 1 előtt kezdted. A személyi adatok után a Korábbi adatok oszlopba: Bizt. jogviszony kezdete, Bizt. jogviszony kódja, FEOR.szám, Heti munkaórák, Magán nyp. /Ezeket elő tudod szedni: Ebev - Törzsadatok lekérdezése, ill. 058-as bev.-ról/

ÚJ adatok: Bizt. jogviszony vége, ill. a 11. sor. Változás esetén annak hatálydátuma.

Ha ráteszed az ellenőrző programot, csak 2 db. sárga figyelmeztetést szabad kapnod.

Jó munkát. Kiskovács Margó.

Kiskovács

HozzászólásSzerző: Kiskovács » csüt. feb. 18, 2010 7:13 am

Zsuzsa!

A szüneteltetéskor beadandó bevallások tekintetében a tv. nem tesz különbséget a főállású, ill. munkaviszony melletti, vagy kieg. tev. ev. között, tehát u.a.

Üdv. Kiskovács Margó

Kiskovács

HozzászólásSzerző: tücsi » csüt. feb. 18, 2010 2:40 pm

Szia kedves Margó!

Csak most ültem a gép elé,és olvasom a tanácsaidat.Köszönöm szépen,bízom benne,hogy sikerülni fog,sajnos nem "mindig" sikerül a nyomtatvány program agyával gondolkodnom,és ezért akadok el:(,de igyekszem.Kösziii Tündi :)))

tücsi

HozzászólásSzerző: szaboicus » csüt. feb. 18, 2010 2:53 pm

Szia Tündi!
Ha fizettél vállalkozói járulékot,akkor jogosult vagy munkanélküli-re is.
A helyedben megpróbálnám.
Helyesbítek, mert csak akkor vagy jogosult rá,ha megszünteted a vállalkozást.
Üdv:Icus
szaboicus

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók