Adófórum

Adózási és számviteli információk

Környezetvédelmi termékdíj (virágbolt)

Elektronikus bevallás

Környezetvédelmi termékdíj (virágbolt)

HozzászólásSzerző: winnie » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Kedves Fórumozók!

Kérlek segítsetek! Van egy virágboltos ügyfelem, akinek a környezetvédelmi termékdíj bevallását is el kellene készítenem. A témában nagyon sokat olvastam már, de egyre sötétebbnek tűnik... :-(

Még az előző könyvelője adta be a KT09BEJKE nyomtatványt, aminek BJ1 lapján a kereskedelmi csomagolás sorba az első továbbforgalmazó vevőhöz írtak egy 9-est. (Kt. alapján nem kell megfizetni)

Alapvető problémáim merültek fel már azzal, hogy nem tudom eldönteni, hogy csomagolás vagy kereskedelmi csomagolás.

Számláin szereplő "kritikus" tételek: koszorúszalag, nylon tasak, koszorúalap (?)

Én "sima" csomagolásnak véltem első körben, aztán láttam a bejelentésen a kereskedelmi csomagolást és teljesen összezavarodtam.

Akinek van az ügyben tapasztalata legyen szíves segítsen!

Köszönöm szépen!

Winnie

winnie
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Környezetvédelmi termékdíj (virágbolt)

HozzászólásSzerző: aniko.varga2006 » szer. feb. 17, 2010 7:02 am

Nem vagyok egy termékdíj szakértő, de kereskedelmi végzettségem segítségével így értékelem a helyzetet: A koszorúszalag és a koszorúalap semmiképp sem csomagolás, mert magának a terméknek alapanyaga (mint mondjuk a kabátnál a szövet meg a cérna). A szalag még akkor is alapanyag, ha a vevő kiválasztása alapján, egyedileg kötik a koszorúra az eladáskor. A nylon tasak pedig kereskedelmi csomagolás, ha a terméknek a kereskedőtől való elszállítása céljából adják át. (Ha a polcon ebben kínálják, akkor csomagolás, de gondolom, nem így van.)

Remélem, tudtam segíteni. Üdv: A. 

aniko.varga2006
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:13 am

Környezetvédelmi termékdíj (virágbolt)

HozzászólásSzerző: Erra74 » szer. feb. 17, 2010 8:22 am

A virágboltnál ez kereskedelmi csomagolás.

Ha jól emlékszem egy termékdíjas konferenciára: a nylon, és a papír amibe csomagolva van az kereskedelmi csomagolás, a szalaggal együtt (az gondolom műanyag). Így 3 sorban tudod kitölteni.

Semmiképpen nem sima csomagolás.

Negyedévente kell beadni a bevallást, még van időd utánanézni.

kerdes@termekdijinfo.hu

Nekem ezen az e-mail címen segítettek a VPOP szakértői, általában 1 napon belül választ kaptam (nekem raklap, kartondoboz stb. ügyben nem volt tiszta minden).

Sok sikert.

Era

Erra74
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Környezetvédelmi termékdíj (virágbolt)

HozzászólásSzerző: Szjuli » szer. feb. 17, 2010 2:43 pm

A csomagolások kategóriából külön ki van emelve a kereskedelmi csomagolás, ami gyakorlati szempontból két alaptípusba tartozik. Az egyik az italcsomagolások palack csomagolása (ez feltehetően egy virágboltot nem érint), a másik pedig a bevásárló/reklámtáska kategória.

2009.01.01 hatályba lépő törvény a bevásárló/reklémtáskák fogalmát véletlenül annyira kibővítette, hogy nem csak a táskák kerültek bele, hanem mindenféle műanyag zacskó, amit a boltban töltenek meg áruval. Ezt a 2009.06.01-én hatályba lépő rendelet módosította, és a zacskókat visszatette a normál, tömegalapú csomagolások körébe.

Tehát egy virágboltnak alapvetően lehet normál csomagolása és kereskedelmi csomagolása egyaránt.

A nomál csomagolás után tömegalapú díjat kell fizetni. A kereskedelmi csomagolás után darabalapú díjat, díjakat. ugyanis a kereskedelmi csomagolás termékdíja 3 féle díjtételből tevődik össze, amelyekre külön-külön más és más kedvezmények, mentességek vonatkoznak. A kereskedelmi csomagolás díjtételei: H + E1 + E2. E2-t általában az első továbbforgalmazó fizeti meg, kivéve, ha a kereskedelmi csomagolás első belföldi forgalombahozója kisker forgalomban végfelhasználónak értékesít (azaz nincs utána további forgalmazó, aki megfizethetné), mert ilyenkor az E2 díjat is neki kell megfizetnie.

Koordinéló szervezthez való csatlakozással a tömegalapó csomagolások alól 100% mentesség szerezhető, a kereskedelmi csomagolás H díjtétele alól pedig 80%.

Az E1-t nem kell megfizetni abban az esetben, ha végfogyasztónak értékesít és az éves összes kibocsátott kereskedelmi csomagolás mennyisége nem haladja meg a 75.000 db-t.

Az E2-t nem kell megfizetni, ha az előbbiek teljesülnek, plusz az üzlethelyiség alapterülete nem haladja meg az 50nm-t.

A bejelentés alapján úgy gondolom, hogy talán ez utóbbi teljesül és emiatt gondolta az elődöd, hogy a kereskedelmi csomagoláshoz 9-st ír be. Azonban jelen esetben szerintem nem az első továbbforgalmazóhoz kellett volna beírnia, hanem az első belföldi forgalombahozóhoz.

A normál csomagolások miatt (ha nem vásárolt közvetlenül EU-ból semmit), akkor ha nincs koordinálóhoz csatlakozva, akkor az első belföldi forgalombahozóhoz kellet egy 1-t írni (ha használ környezetbarát védjeggyel ellátott csomagolóanyagot is, akkor még egy 8-t is).

A kereskedelmi csomagoláshoz (ha volt ilyen zacskója, vagy táskája), és nincs koordinálóhoz cstalakozva, akkor az első belföldi forgalombahozóhoz egy 1-t írni (környezetbarát esetén még egy 8-t is, ha teljesül a fenti mentesség, akkor esetleg egy 9-t is)

Ne feledd el, hogy 2010-ben megint változtak a jogszabályok, és lehet, hogy ezért a bejelentést is módosítanod kell!

Főbb módosítások:

- Import beszerzések után is önadózással kell megfizetni a termékdíjat.
- A kereskedelmi csomagolások után darab helyett szintén tömegalapon kell a díjta megfizetni.
- Mindenkinek negyedévente kell a bevallást beküldeni (kivéve aki helyett a koordináló küldi be, és kivéve az újrahasználhatókról szóló bevallást, ami ebben az évben is éves bevallás lesz)
- Változtak a mentességi szabályok, a kereskedelmi csomagolások alól nem lehet mentességet kapni, helyette levonási szabályok vannak.
- A beltéri zacskók mentessége max 80% lehet, a feletti részt mentességi kérelemmel lehet igénybe venni, ha legalább a 30% környezetbarát.

Szjuli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Környezetvédelmi termékdíj (virágbolt)

HozzászólásSzerző: winnie » szer. feb. 17, 2010 5:57 pm

Köszönöm a válaszokat!

Kedves Szjuli!

 Nem tudom, hogy jól értelmezem-e már a dolgokat:

adott esetben akkor csak sima csomagolásról beszélhetünk, mert úgy látom a számlákon, hogy nem vásárolt csak kis zacsit. Így a bejelentést módosítanom kell? Vagy elfogadják majd a bevallását így is? Ez nem egészen világos még. Egyelőre még a 2009 éves bevallás érdekel.

Másik problémám még: végignéztem a számláit újra, sokadszor. Amit találok az pl. drót (1 db), merített papír (2 köteg), selyempapír (1 db), kötözőszalag, nylon tasak (100 db), stb. A db-ból hogy csinálok kg-ot?

Hálás köszönetem a segítségért!

W.

winnie
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Környezetvédelmi termékdíj (virágbolt)

HozzászólásSzerző: Szjuli » csüt. feb. 18, 2010 2:25 pm

A kis zacsi 2009.01.01 - 2009.05.31 között kereskedelmi csomagolás volt az adott esetben, hiszen a virágbolt a forgalmazás helyén töltötte bele az áruját. Szerintem módosítanod kell a bejelentést, mivel lemaradtak róla dolgok. Amiatt nem kellene, ha többet írtál volna bele, csak ha az adott termékcsoport kategóriában mégsem volt forgalom, akkor a bevallásban technikai kódon nullát kellene beadni (kivéve persze a 9-t, mert amiatt nem kell bevallást adni.) Tehát a több általában nem baj, a kevesebb lehet a probléma. Szerintem ahogy összeállt a bevallás, nézd meg hozzá, hogy minden be van-e jelentve, és ha nem, akkor küldj be egy BEJKE-t is,

A másik örök kérdés: hogyan lesz darabból kg? Ez az élet nagy titka! :-) Háromféle módon lehet a csomagolás tömegét meghatározni.

1. Be kell kérni a forgalmazótól az adatokat. Jelen esetben a csomagolóanyagra a kg/db átváltási számot.
2. Mintavételezéssel megméred. Pl fogsz 100 db papírt (vagy annyit, hogy elég súlya lehessen ahhoz, hogy a mérési pontatlanság ne számítson) és megméred, majd visszaosztod.
3. Becslés.

A  tömeg meghatározását ebben a sorrendben kell megpróbálni megtenni. Azaz először megkeresed a forgalmazót, és ha az nyilatkozik, hogy nem tudja megadni, akkor megpróbálod lemérni. Ha ezt nem tudod megtenni, mert mondjuk már nincs készleten, csak azután jöhet a becslés. Mindenképpen érdemes dokumentálni az első két lépés meghiúsulásának okait, mert a VPOP nem nagyon szereti a hasraütéses adatmegadást.

Amiről még nem beszéltünk (legalábbis itt és most): a termékdíjkötelezettség az első belföldi forgalombahozatalkor (vagy saját célú felhasználáskor) keletkezik! Azaz, a csomagolás után akkor, abban a hónapban kell termékdíjat fizetni, amikor a csomagolóanyagot felhasználtad és abból csomagolást hoztál létre, majd az árut a csomagolással együtt értékesítetted. Mivel kisker boltokban nincs számlás nyilvántartás, ezért a leginkább használható módszer a csomagolóanyagok havi leltára alapján megállapítani a fogyást. Tehát neked nem elsősorban számlákból kell dolgoznod, hanem havi leltáradatokból.

Feltételezem, hogy ilyenje nincs a virágboltnak. Ennek több oka is van, egyrészt, mivel senki nem mondta neki, hogy leltároznia kell, másrészt pedig a fent említett mennyiség olyan kevés, hogy tuti számla nélkül vásárolta az anyagokat. Az a helyzet, hogy a termékdíjat nem érdekli, hogy számlán vásárolta, vagy számla nélkül, vagy éppen a kukából túrta elő. A fizetendő díj a csomagolás értékesítése után lép, mindegy honnan szerezte hozzá az alapanyagokat. Úgyhogy javaslom, készítsetek közösen visszamenőleg havi leltáradatokat, és így ebből készítsd el a bevallást.

Szjuli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Környezetvédelmi termékdíj (virágbolt)

HozzászólásSzerző: winnie » csüt. feb. 18, 2010 7:20 pm

Nagyon köszönöm a segítségedet!!!

Azt elfelejtettem mondani, hogy októberben indult a vállalkozó, ezért beszéltem én csak sima csomagolásról. :-)

Jól feltételezed, nincs csomagolóanyag leltár. :-) DE lesz! Legalábbis valahogy megalkotjuk. Egyelőre még azzal is problémáim vannak, hogy mi minősül csomagolóanyagnak és mi nem... Viszont olvastam, hogy idén már termékspecifikus nyilvántartást kellene vezetni... Remélem ezen még változtatnak a jogalkotók.

HA a vállalkozónak csak olyan számlája lenne, amin átvállalják a termékdíjat, azzal ki lehetne kerülni a bevallásokat és nyilvántartásokat, ugye? Jól gondolom?

Légyszi ha rászánod magad az oktatásra feltétlenül értesíts! :-) Rengeteget olvastam erről a témáról, fórum, termékdíjkódex, törvény, stb., de nekem még most sem teljesen világos a téma. :-) Így én is beállnék a hallgatóid táborába.

W.

winnie
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Környezetvédelmi termékdíj (virágbolt)

HozzászólásSzerző: Szjuli » csüt. feb. 18, 2010 8:05 pm

Ebben az esetben a termékspecifikus nyilvántartás nem működik. egyébként nem kötelező, csak egy lehetőség. Ez olyanoknak jó, akik mindig ugyanúgy csomagolnak egy adott terméket, és ilyenkor a csomagolási mennyiségeket a termékhez lehet kötni. Nem kisker esetében egyébként csak így tud működni, főleg ha nem mentesek, mert a számlán így lehet feltüntetni a csomagolás mennyiségeket (pontosabban a mennyiség alapján a termékdíj értéket). De kiskerben nem kötelező a számlazáradék, ezért ott a leltáras verziót szoktam ajánlani.

Ha számlán átvállalják a kötelezettől a termékdíjat, tipikusan a csomagolóanyag forgalmazója, akkor arról a boltnak (aki eredetileg a kötelezett volt) sem bevallást, sem nyilvántartást, sem semmit nem kell vezetnie, mivel MINDEN kötelezettséget átvállalt ezzel a forgalmazó. Viszont fontos, hogy az átvállalási szöveget pontosan tüntesse fel a számlán, különben nem érvényes.

Gondolkozom ezen az oktatáson. :)

Szjuli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Környezetvédelmi termékdíj (virágbolt)

HozzászólásSzerző: winnie » vas. feb. 21, 2010 8:11 am

Kedves Szjuli!

Elkezdtem kitölteni a bevallást és egy kis segítséget kérnék még. Csak sima tömegalapú csomagolás van, így csak a B01 lapot töltöttem ki. Viszont a bejelentés a ker.csomagolásra ment, így gondoltam írok oda is egy nullát, nehogy hiányolják. Viszont a KCS9099 KT kódra azt írja ki nekem, hogy hibás... Nem értem miért és nem tudom, hogy egyáltalán ki kell-e töltenem.

Másik kérdésem a bevallással kapcsolatban, hogy 09.22 a bejelentés érvényessége. Ez esetben a 09. hónapot is ki kell tölteni esetleg nullásan, vagy elég, ha csak üresen marad? (Nem volt 09. hóban értékesítése)

A bevallás mellé rögtön töltöttem a KT10BEJKE-t. Itt örömmel tapasztaltam, hogy egyszerűsödött a kitöltés. (Legalábbis számomra) Mégsem vagyok benne biztos :-) A Csomagoláshoz írtam egy 1-est. Esetleg ker.csomagolás alól kijelentsem és akkor nem lesz baj a bevallással?

Van viszont egy olyan tétele, hogy "Nylon tasak 28x50". Ez esetleg már táskának és ker.csomagolásnak minősül? Nem igazán tudom, hogy döntsem el.

És még egy utolsó kérdés:

Egyik számláján ez szerepel: "A csomagolás környezetvédelmi termékdíj alól 100%-ban mentes, a hasznosítási díj az ÖKO-Pannon Kht hasznosítást koordináló szervezetnek megfizetve, továbbá az ezenfelül fennmaradó termékdíj a bruttó árból 0 Ft." Jó ez nekünk? Nekem nagyon gyanús, hogy nem. :-( Viszont ezen a számlán elég sok csomagolóanyagot vásárolt...

Csak egyszer legyek túl ezen a bevalláson!!!

Köszönöm a segítséged!

W.

winnie
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:24 am

Környezetvédelmi termékdíj (virágbolt)

HozzászólásSzerző: Szjuli » hétf. feb. 22, 2010 10:47 am

Ha az éves bevallást töltöd ki (KT09BEVEV), akkor annak van egy hibája a B02.3 lapon, amit csak úgy lehet kikerülni, hogy minden B02-s lapra azonos számú sort írsz. Egyébként az ügyfélszolgálatzon azt mondták, hogy tudnak a hibáról, és ezzel be lehet küldeni. Nem ez volt a KCS9099 hiba?: Mit írt ki? (a hibaüzenet egyébként úgy szól, hogy a KT kód 7 jegyű, mindet ki kell tölteni)

Ha a bejelentés 09 hóra szól, akkor arra is kell adatot írni. Éves bevallásnál egyébként elvileg úgy kellene kitölteni, hogy minden, amid van, szerepeljen minden negyedévben. Azaz, ha egymás mellé tennéd a négy negyedévet, akkor folytatólagosan olvasható legyen. Ez nincs sehova leírva, nem is követelik meg, de ez az éves bevallás lényege. Tehát, ha egy kötelezettség év közben keletkezik, attól függetlenül az előtte levő időszakra is be kell írni, nulla mennyiséggel.

Ha ki akarod jelenteni a kercsom alól (mert nincs ilyen), akkor tedd meg nyugodtan. elvileg, ha kitöltesz egy új bejelentőt (KT10BEJKE), és nem írsz semmit a kercsomhoz, azzal ki is jelentetted alóla.

Nylon tasak: a méretéből ítélve nem táska, de fontos a felhasználás módja. Ezt tőlük kellene megkérdezned. Elvileg lehet "beltéri zacskó" vagy "reklámtáska". Az első normál csomagolás, a második kereskedelmi csomagolás. A lényeg, hogy mire használják. Ha arra, hogy ebben szállítsák haza a cuccot, akkor táska, ha arra, hogy ömlesztett árut ebbe fogjanak össze, akkor beltéri zacskó. (2010)
de ha a kérdésed 2009-re vonatkozik, akkor 2009.01.01-05.31 között kereskedelmi csomagolás volt, utána nagyjából az előbb leírt választás szerint vagy sima csomagolás, vagy "reklámtáska".

Számlaszöveg: számodra ez nem jelent semmit. Azt mondja, hogy aki neked eladta a csomagolóanyagot, annak csomagolása (pl a kartondoboz, amibe beletette) után ő bevallotta, megfizette a díjakat.

Szjuli
 
Hozzászólások: 0
Csatlakozott: kedd ápr. 05, 2016 10:23 am

Következő

Vissza: Elektronikus bevallás

Ki van itt

Jelenlévő fórumozók: nincs regisztrált felhasználó valamint 5 vendég

cron