Adófórum

Adózási és számviteli információk

Tevékenységre jell. kereset

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Bogatada1 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!!

A tevékenységre jellemző keresettel kapcsolatosan kérdeznék tőletek.

Jól értelmezem, hogy a 36 órás munkaviszony melletti EV-nak is kell ezután fizetni járulékot???

Hogyan számolom ezt ki (pénzügyi tanácsadó, mobilbankár, és jelenleg egy darab számlát nem állít ki)?

A januári 58-ast beküldtem nullásan (a 36 órás munkaviszony miatt), de hibát nem dobott. Most akkor ezt rosszul csináltam, és nem lehetett volna 0-ás?? Javítanom kell??

Köszönöm előre is a segítséget!

Üdv:

Bogatada

Bogatada1

HozzászólásSzerző: k-eva » szer. feb. 17, 2010 9:23 am

Szia Bogatada!

Igen, jól értelmezed! Rá is vonatkozik a tevékenysége jellemző kereset alkalmazása, csak neki nincs havi kötelező minimális járulék alapja. A havi jövedelme után kell járulékot fizetnie, ha nincs , akkor nulla a bevallandó. Az 58-as bevallást viszont a jogviszony miatt mindig küldeni kell.

Hogy mi alapján kell kiszámolni, arra én még semmi konkrét meghatározást nem olvastam. Javaslatok vannak, de hogy év végére mi lesz belőle, azt szerintem senki sem tudja. Az is lehet, hogy visszavonják. Minden esetre a vállalkozókat nem árt felkészíteni, hogy decemberben esetleg nagyobb összegű járulékfizetés vár rá. Egy előadáson azt javasolták, hogy jobb az utolsó hónapban vállakozói kivétként elszámolni a szükséges összeget és megfizetni utána a járulékot még decemberben, mert egyrészt ez is ktg.-et jelent (már ami elszámolható), másrészt legalább ellátási alapot is képez. Bár az egyéni járulékokat is meg kell így fizetni, nem csak a 27%-ot.

Éva

k-eva

HozzászólásSzerző: Bogatada1 » szer. feb. 17, 2010 9:34 am

Köszönöm!

Akkor ez nem jó hír.

Viszont akkor, ha januárban nem volt kivétje, és nullásan küldtem, akkor jó? Nem kell javítanom?

Bogatada1

HozzászólásSzerző: s.zsoltne » szer. feb. 17, 2010 10:13 am

Sziasztok!

Na ez engem is érdekelne, ezt nem is hallottam még! Mondjuk nem nagyon volt időm körülnézni, de én nem adtam be nullás 58-ast a 36 órás melletti ev-nek. Nem csak akkor kell küldeni ha van kivétje, nullásan meg akkor ha már egyszer küldtem az évben?

Zsani

s.zsoltne

HozzászólásSzerző: Bogatada1 » szer. feb. 17, 2010 10:22 am

Én már küldtem neki tavaly a 0-ásokat, mert év közben volt kivétje, most januárban meg automatikusan küldtem megint. Pedig kiválthattam volna, de most már mindegy. Ez van, így csinálom a plusz munkát! Így jár, aki nem figyel!

Bogatada

Bogatada1

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. feb. 17, 2010 10:42 am

Szia!  Nem biztos, hogy felesleges plusz munka volt a nullás 1058-as. Én aki többes, máshol főbiztosított és vállalkozásában nulla járulékalap.. szintén küldtem ez évben a nullás 1058-ast, tavaly meg ezek egy részére 09NY-en nyilatkoztam.  De most, hogy ez helyettesíti a TB felé történő adatszolgáltatást és ezt az adatszolgáltatást a TB felé 2010-re vonatkozóan az APEH fogja teljesíteni közvetlenül.. nekem 2010.02.12-én is azt mondták (APEH), hogy jól teszem, ha beküldöm magát a bevallást nullásan, mert még mindig nem tud egyértelmű választ adni, arra, hogy elegendő-e csak az NY. -- bár szerintem és szerintük is a 1058-as kitöltési útmutató alapján arra lehet következtetni, hogy akár elegendő lenne az NY is.  Üdv.
melcsi62

HozzászólásSzerző: Kiskovács » pén. feb. 19, 2010 11:24 am

Mi - néhány könyvelőiroda - abban maradtunk, hogy szept. okt. tájékán már elvileg hallani kell arról, hogy a tv. idevonatkozó részét tervezik-e módosítani, vagy eltörölni. Ha addig arról nem lesz szó, akkor elkezdünk számolni az éves várható tényleges jövedelem nagyságát és az esetleges adózandó jövedelem összegét már 2-3 hónapra elosztva tesszük váll-i kivétre, így nem lesz az ügyfélnek annyira megterhelő az adófizetés. A munkaviszonyos addig nálam is 0-ás, de be is küldöm az 58-ast, nehogy az legyen a baj, hogy egy esetleges m.hely váltás, vagy magán nyp. váltás figyelése elmarad.

Üdv. Kiskovács Margó

Kiskovács

Vissza: Egyéni vállalkozók