Adófórum

Adózási és számviteli információk

Milyen nyomtatványokat kell kitölteni?

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Mariann69 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Férjem 2009 szeptemberétől egyéni vállalkozó, de ezt 36 órát meghaladó munkaviszony mellett teszi!

Eddig is magam készítettem az adóbevallásainkat (csak a sajátunkét, nem vagyok könyvelő!!!), úgy gondoltam ez is menni fog, de most "megremegett a lábam". Milyen nyomtatványokat kell neki kitöltenem a 0953 mellett? És a 0953-on belül mi az, ami más, mint ha nem lenne vállalkozó? És milyen más nyomtatványt kell (adóbevallástól függetelnül) év elején benyújtani? Vagy csak kezdőként kellett több mindent?Az iparűzési adót hol, mikor, kinek kell megfizetni? 

Próbáltam visszaolvasni, de belekeveredtem a sok információba. Pl. valakinek írtátok, hogy töltse ki a 1058 Ny-t. A férjemnek is ki kellene tölteni? És miért nem találom én a 10Ny nyomtatvány? Mert hogy ezt is ajánlottátok kitölteni? Egyre nagyobb a káosz a fejemben :(, légyszíves segítsetek nekem!!!

Egyébként lett minimális (2000,-) haszna a vállalkozásból, tehát nem 0 az eredménye. Van egy alkalmazottja is.  Minden infót szívesen megadok, ha túl általános voltam.

(és még valami: én vezetem a pénztárkönyvet, de jól jönne néha egy kis "súgó". Tudtok esetleg ajánlani olyan könyvet, folyóiratot, weboldalt, ahol "naprakészen" találok hasznos infót ehhez?)

Nagyon köszönöm előre is a segítségeteket!!!

Mariann

Mariann69

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. feb. 15, 2010 1:44 pm

Szia Mariann!  2009-ben a 09NY-en előre is nyilatkozhattatok , vagy adtátok havonta akár nullásan a 0958-at..  most pedig 02.25-ig a 0901-et,    (Már nem számozzák, tehát attól, hogy 2009-ben 09NY volt, most nem 10NY, hanem simán NY)

Most 02.25-ig adni kell a 0953-ast  és ebben a 0953-asban kell levezetni a vállalkozós dolgait is.  10.04.30-ig adnia kell NYENYI-t a Nyugd.bizt.Ig-hoz (letölthető  és a tájékoztatás olvasható a www.onyf.hu) , 2010.05.31-ig benyújtandó még a helyi önkormányzathoz az IPA bevallás.

Azt írod, hogy van egy alkalmazottja is... ha ez az alkalmazott volt már 2009-ben is, akkor miatta havonta magát a 0908A-M bevallást kellett adni,  meg már le kellett adni a 1008A-M bevallást is 2010. januárról most febr.12-ig. 

Ha az alkamazott már volt 2009-ben is, akkor teljesen biztos, hogy a 0901-et be kell adni és nem adható róla NY, 02.25-i, hiszen ha semmi más, szakképzési hozzájárulás bevallási adata és befizetendő összege is van.

Nem tudni, hogy a vállalkozó férjed ÁFÁ-s-e, van olyan tevékenysége, ami miatt más, az általános kötelezőkön kívül van-e más bevallásadási kötelezettsége is..   Elég "bátor "dolog személyes segítségnél nélkül, nem könyvelőként bevállalni egy egyéni vállalkozó nyilvántartás, adózás, TB, stb. feladatait.. főleg "bátor", ha alkalmazott, vagy foglalkoztatott is van a vállalkozásban és akkor még nem beszéltünk az értelmezhetetlen 3-4 havonta módosuló törvényekről egyéb jogszabályokról..

Itt lehet, hogy megkérdezel valamit, amire válaszolunk, de lehet, hogy meg sem kérdezed azt, amiről nem is tudsz, hogy esetleg vonatkozik a férjedre is, mi meg honnan tudnánk, hogy a férjednek olyanja is van ..

Igyekszünk segíteni, de én azt tanácsolnám, hogy valakivel aki hozzáértő és ezzel foglalkozás szerűen foglalkozik  - személyesen tartsatok kapcsolatot, legalább év elején  és az év zárásáva kapcsolatban.

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. feb. 15, 2010 2:08 pm

Mariann! 2009-ről még a NYENYIT is le kell adni,  ahogy Melcsi felhívta rá a figyelmedet.  Ezt az adatszolgáltatást viszont már csak elektronikusan lehet leadni. Gondolnod kell az esetleges termékdíjfizetési, bevallási kötelezettségre is, amelyet a VPOP felé kell leadni február 25-ig. Ezt is már csak elektronikusan lehet.
madora100

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. feb. 15, 2010 2:32 pm

Szia!  Bennem jól felnyomták a pumpát azzal, hogy az utolsó évre megváltoztatták a menetét a dolognak ezért beleástam magam..:  5 fő alatt papír alapon is be lehet adni todábbra is,, de ebben az esetben van a NYENYI nyomtatvány igénylő nyomtatvány,stb.. sőt ha az ev bemegy (csak saját maga) és bedigtálja az adokat, akkor kötelesek azt felvenni...  engem úgy megbosszantottak, hogy azt modntam: az ügyfeleket lehet, hogy meg fogom csinálni, meghatalmazás, regisztrálás bejelentés, aztán elektronikus..  hogy saját magamra nézve (nekem nincs foglalkoztatottam) bemegyek és bediktálom.. Üdv.
melcsi62

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. feb. 15, 2010 2:40 pm

Sajnos nem lehet 5 fő alatt sem beadni papíron, ha van e-mail címed, illetve ügyfélkapus regid.(meg egyébként sem a nyugdíjfolyósító ügyintézője szerint)  Én egy 2 fős cégnél nem tudtm papíron leadni a NYENYIT, végig kellett bohóckodnom mindent az elektronikus leadással. Majd felrobbantam én is. Egyedül egy kieg.tevékenységű ev nyenyijét tudtam leadni, aki önmaga tevékenykedik, alkalmazott nélkül.
madora100

HozzászólásSzerző: Mariann69 » hétf. feb. 15, 2010 2:59 pm

Sziasztok!

ÓÓÓÓÓÓÓÓÓ, írtam egy csomót (kb 20 perc alatt, mert közben a nyomtatványt is bogarásztam) és nem küldte el a rendszer, mert közben kiléptetett... :(

Előről kezdem: 

Köszi a gyors válaszokat!!! Tudom, valóban "bátorság", sőt vakmerőség volt így belevágni, de úgy érzem év közben nincs problémám a járulék-bevallással (egy ismerősöm megadta a kezdő lökést), de most egy kicsit félek, hogy elhibázom... (ezért is kérdeztem, hogy tudtok-e olyan fórumot, weboldalt, folyóíratot, ahol - számomra is érthetően- nyomon tudom követni a változásokat!)

Először is: a férjem nem áfa-s, a 40 órás munkaviszonyán kívül nincs más bejelentési kötelezettsége. A vállalkozás kezdetekor benyújtottuk a 09NY-t, valamint az alkalmazott után is rendszeresen küldöm a járulékbevallásokat. Elektronikusan küldöm, van ügyfélkapunk. 

Tehát most a 0953 mellett a 0901-et kell benyújtani 02.25-ig. Az Ny-t miért nem? Év közben nem adózik a férjem (csak a mh-n vonnak tőle adót), majd legközelebb csak 2011-ben fog ismét adózni (bevallani). Akkor sem kell kitölteni?

A 0953-ban a 0953-13-03-05 és/vagy a 0953-14-ben kell részletezni a bevételt-kiadást?

A szakképzési hj-ról: még nem fizettem az alkalmazott után (kezdetekkor az ismerősöm azt mondta, hogy nem kell). Ha mégis kellett volna, akkor most megtehetem utólag? Egyébként az alkalmazott HAVI 16 órát dolgozik nálunk, ezen kívül van máshol egy 4 órás állása is. 

Hirtelen ennyi (meg nehogy ismét elszálljon), de figyelem majd a válaszokat, közben töltöm a nyomtatványokat és biztosan lesz még kérdésem! 

Addig is nagyon köszönöm, hogy segítetek!!!!

Mariann

Mariann69

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. feb. 15, 2010 3:29 pm

Madora!    A kormányrendelet rájuk is vonatkozik..én már telefonon tudatosítottam bennük....

2010.VI.30-ig  jogtárból hatályosan:

168/1997. (X. 6.) Korm. rendelet

a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény végrehajtásáról

88. § (1) A nyilvántartó lap kiállítására kötelezett - a (2) bekezdésben foglalt kivétellel - a nyilvántartó lap adattartalmát az ONYF által rendszeresített számítógépes programmal állítja elő, és adatszolgáltatási kötelezettségét e számítógépes program felhasználásával, elektronikus úton teljesíti.

(2) A 87. § (1) bekezdés g) és i) pontja szerinti személyek, továbbá az öt főnél kevesebb biztosítottról adatot szolgáltató foglalkoztatók a nyilvántartó lap adattartalmát nem kötelesek az (1) bekezdés szerinti számítógépes programmal előállítani. Ha e személyek, illetve foglalkoztatók a nyilvántartó lap adattartalmát nem az (1) bekezdés szerinti számítógépes programmal állítják elő, az adatszolgáltatási kötelezettségüket - az ONYF által rendszeresített és a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóság által térítésmentesen rendelkezésre bocsátott - nyomtatványon vagy az adatoknak a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóságnál történő személyes bejelentésével teljesítik. A személyesen közölt adatokat a regionális nyugdíjbiztosítási igazgatóság rögzíti.

-------------

Azért is vagyok Pipa, mert a 3-as és 2-es bejelentő lap elmebeteg módon van összállítva.. én nem vagyok hajlandó könyvelőként megadni az ügyfelemnek a TAJ számomat,   stb., mert semmi köze hozzá.. tehát az ügyfeleimnél nem fogok külön meghatalmazást meg külön bejelentést írkálni, arról nem is beszélve, hogy normálisan kitölthetetlen   születési adat mellett:  Érvényes..  mi érvényes, hogy milyen időközben küldhet az illető elektronikusan NYENYI-t, vagy a születési adata mikortól meddig volt érvényes... 

ha nem a meghatalmazásos, hanem maga a képviselő 2.sz. bejelentő lap.. akkor az meg nem vonatkozik az ev-kre, mert az ev az nem jogiszemély  és nem jogiszemélyiségel rendelkező szervezet.. ha a képviseletre jogosult személy teljesíti, akkor mit akarnak azzal, hogy a képviselet kezdő időpontja..

Egyértelmű, hogy csak ügyfélkapus regisztrációval rendelkező küldhet elektronikusan NYENYI-t.. az ügyfélkapus regisztrációkor lecsekkoltak, milyen alapon kérnek 800 féle azonosítót..meg olyan adatot, ami teljesen érdektelen.. na nehogy elkezdjem már keresni, hogy melyik képviselő mikortól képviselője a cégnek.. ezen pedig teljesen fel vagyok háborodva, hogy ha adott esetben én vagyok a meghatalmazott, mint vállalkozó könyvelő, és küldöm a NYENYI-t.. milyen alapon követelik az ÉN TAJ számomat.. vagy akár az ügyvezető TAJ számát (aki mellesleges nem is biztosított a cégben).

Úgy, hogy most ha lemegy 02.25.. utána még lesz időm ápr.30-ig kötekedni, és bár kerülni szoktam a kötekedést, de fogok rá időt keríteni.., hogy a fene enné meg ezt a hülye bürokráciát.

Üdv.. és elnézést kérek a kérdezőtől, de legalább ebből is látja, hogy mennyi baromsággal kell megküzdeni és, hogy miképpen tehet eleget a NYENYI adatszolgáltatásnak 2009-re vonatkozóan.

melcsi62

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. feb. 15, 2010 3:38 pm

Elnézés mellé:

2010-ben addig, amíg a férjed nem vesz ki vállalkozói kivétet, addig saját magáról adhatja nullásan a 1058-ast, vagy az NY-en nyilatkozhat akár évvégéig.  De az NY-et csak bevallási határidőig lehet beadni, 02.12. pedig már elmúlt,  és ha nem adtatok be 02.12-ig NY-et a 1058-asra vonatkozóan, akkor 2010. janárra csak késetten adhatod be magát a 1058-ast nullásan, és az NY-en beadhatod 2010.02.01-től akár dec.31-ig.. ha úgy gondolod, vagy akár havonta adhatod majd rá az NY-et.

Mivel csak szeptembrtől vállalkozó a férjed, a szakképzési hozzárjárulás bevallási és befizetési határideje 2009-re vonatkozóan 2010.02.25.  Szakképzési alapja: minden TB járulék alap.

2010. évközben a férjednek elméletileg van adófizetési kötelezettsége:  negyedévente a vállalkozói jövedelem 19%,  07.20-ig az első félév TB járulékalap után szakképzési hozzájárulás, ami előleget 2010.07.20-ig vallani is kell a 1001-en.  Lesz IPA  és IPA előleg fiz.kötelezettsége..

Hirtelenjében ennyi.  Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: madora100 » hétf. feb. 15, 2010 3:49 pm

Értelek Melcsi, sőt megértelek. Én is nagyon pipa voltam a dolog miatt, mert olvastam az általad bemásolt tv. helyet. Ennek ellenére nem fogadták el a papíralapon vitt nyenyimet a 2 fős vállalkozásra. Pedig az adatlap igénylésekor már vittem is a kitöltött papír alapú nyenyi lapokat is. Gondolván, egy füst alatt elintézem ezt a kis céget. Nagyot koppantam. Az egésznek az a pikantériája, hogy az igényló lap aljára is feltüntetésre került az 5 fő alatti szervezet papír alapon történő leadásának lehetősége. Csak jól felbosszantottam magam. Egy megjegyzést azért én is megeresztettem arra vonatkozóan, hogy miért kellett még az utolsó évben így megvariálni a leadást. A válasz az volt, hogy nem biztos, hogy ez volt az utolsó év............ (ehhez már nem fűzök kommentárt.)
madora100

HozzászólásSzerző: melcsi62 » hétf. feb. 15, 2010 4:07 pm

Ha azokat a konzultációkat nézem, hogy 2010-ben adjuk-e nullás 1008M-es lapot a munkavisz.melletti nullás társasvállalkozóról  és hasonló nullás biztosítottról vagy nem, stb... és a vége idáig az, hogy a PM fog állást foglalni, így én elég sok nullás M-es lapot, meg nullás 1058-ast küldtem 2010. januárról.. én sem tartom elképzelhetetlennek, hogy mikor az APEH fogja átadni az adatokat a Nyugd.intézetnek, hogy majd  visszahozzák a dolgot, mondván nem jelent nagy problémát, hiszen a munkáltatók, kifizetők nyenyi nyilvántartási kötelezettsége az továbbra is fennáll a Tbj. tv. szerint a Tbj. tv. szerinti biztosítottak tekintetében..   

Mondom én egyenlőre olyan mérges vagyok, hogy az ügyfeleken nem akarom, hogy csattanjon valami, de saját magamra nézve úgy tervezem, hogy bemegyek és bediktálom.. tehát papírt sem kérek. Ha akadékoskodnak, akkor jegyzőkönyvezést kérek .. Üdv.

melcsi62

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók