Adófórum

Adózási és számviteli információk

Egyéni vállalkozó bevallásai 2010

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: cica78121 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! A segítségeteket kérném. Egy kedves ismerősöm megkért, hogy segítsek neki az adóbevallásában, de nekem se világos minden,mert egyéni vállakozós adóbevallással még nem volt dolgom.

Teljes munkaviszony mellett egyéni vállalkozó színész. A 0953-as bevalláson kívül, milyen bevallásokat kell még beadnia az évben? Színészlakásban lakik, de nem az a vállalkozásának a székhelye. Elszámolhatja a szállásköltséget? Ha nem utazik minden hónapban 500km-t, akkor is elszámolhatja költségként havonta az 500km-t?

Előre is köszönöm a segítségetek!

cica78121

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szomb. feb. 13, 2010 8:57 pm

Szia!  2009-ben évközben is kellett adnia bevallást, vagy annak nemlegessé esetén adhatta a 09NY-et.  Tehát aminek már lejárt a határideje 2009-re vonatkozóan arról nem írok, hiszen nem tudni, miket adott be.., ÁFá-s-e ,

2009-el kapcsolatban 2010.02.25-ig: igen a 0953-as  (és feltételezem, hogy SZJA-s egyéni vállalkozó, mert a költségekről is kérdezel) , és attól függően, hogy nyilatkozott-e egész évre a 0901-es vonatkozásában, vagy sem..  a 0901-et akár nullásan, vagy az NY-en nyilatkozhat rá, hogy az nullás lenne.

ápr.30-ig NYENYI, 05.31-ig IPA.

2010. 02.12-ig  már 2010-re vonatkozóan a 1058, ha nincs foglalkoztatottja és semmi olyanja, amit a 1008-on vallani kellene, akkor a 1008-ra nyilatkozat az NY-en..

Elszámolható költségek tekintetében az SZJA tv. 11.sz. melléklete..  , ha 500 km átalány elszámolást választ  2010-es adóévre, akkor igen minden hónapban elszámolhatja az 500 km-t a jogszab.mértékkel, akkor is ha nem megy annyit, de akkor is csak ennyit számolhat el, ha kétszer ennyit megy.

Nem tudom értelmezni, hogy milyen szállásköltségre gondolsz..annak függvényében, hogy színészlakásban lakik, ami nem a székhelye...  de nézd meg a hivatkozott mellékletben a hivatali, üzleti utazás költségeinek elszámolhatóságát..

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: olahneedit » vas. feb. 14, 2010 1:43 am

Szia!

Előadóművészekkel még nem volt dolgom, de bármikor lehet. Bizonyára vannak olyan speciális költségek, melyeket az átlagostól eltérően elszámolhat, erre támpontot nyújt az Szja tv. 11.sz. melléklete.

A szállásköltséggel kapcsolatban: Bekavarhat az, hogy ha esetleg ezt a költséget a tényleges munkáltatójánál is elszámolja. Rá kellene kérdezni, hogy ez hogyan működik náluk. Rendben munkaszerződése van, de vajon milyen tipusú munkáltatónál? Az is művészettel kapcsolatos, vagy úgymond civil? Ha művészettel kapcsolatos, vajon a munkaviszonyával kapcsolatban felmerült költség lehet-e ez a szállásköltség? Csak azért boncolgatom, mert egy költséget több helyen elszámolni nem lehet. Ez még akkor is gond lehet, ha az eredeti számla a rendelkezésére áll.

Ha semmi ilyesmiről nincs szó, én minden további nélkül elszámolnám a szállásköltséget akkor, ha az egyes vállalkozás keretében megkötött szerződések szólítják el a székhelyéről. De azért józanul szűrve, mert ha úgy egyébként állandóan ott lakik, és ugyanabban a színházban munkaviszonyos is, és mellette ugyanabban a városban - akárhol - lép fel a vállalkozási szerződés keretében is, akkor nyílván nem. Mert itt azért kilóg a lóláb.

Azért remélem érthető amit mondani akartam.

A már lejárt határidőkről: az Ev minden hónapban kötelezett volt 0908-as, és 0958-as bevallásokra. Ha a munkaviszonyára tekintettel inkább nem vett ki vállalkozói kivétet, akkor nyilatkozhatott volna 09NY-en, a határidők lejártak, ha ezek a bevallások az évben nem mentek el, akkor most már csak az eredeti nyomtatványokon lehet azokat pótolni. Mind a kettőt 12 hónapon keresztülre, és várva a késedelem miatti bírságot.

De azért rá kellene kérdezni, hogy vajon tavaj ilyenkor, amikor a 2008-as 53-asát akarta beadni, akkor kivel könzultált olymódon mint most veled, és annak az emberkének vajon volt-e annyi esze - bocsánat - hogy ezeket jóelőre leadja neki.  Ha úgy egyébként csak 2009-ben lett vállalkozó, akkor megeshet, hogy erre senki sem hívta fel a figyelmét.

500 km:  Melcsi leírta, de neki is ugyanúgy fizetnie kellett volna a cégautóadót, ha februártól- juliusig is elszámolja az 500km-t. Ha nagyon muszáj lefaragni, akkor talán az kifizetődő lehet, ha az utolsó negyedévre bevállalja a cégautóadót, késedelmi pótlékával és a késedelmes benyújtással együtt, és akkor okt-nov-dec-re tételes útnyilvántartással elszámolhatja az útjait. Gondolom emlékszik még, hogy hol is lépett fel. A művészek sokat utaznak.

Üdv: Edit

olahneedit

HozzászólásSzerző: cica78121 » vas. feb. 14, 2010 11:17 am

Köszönöm a segítséget! Egy-két dolgot meg kell kérdeznem tőle, hogy tudjak neki segíteni.

Ha utána lesz még kérdésem, akkor jövök.
cica78121

HozzászólásSzerző: cica78121 » kedd feb. 16, 2010 4:43 pm

Sziasztok!

Utána kérdeztem az ismerőstől egy-két dolognak, és lennének újabb kérdéseim.

Szállás:

Az ismerősöm az ev. vállalkozás mellett főállásban a rokonánál van bejelentve, aki az egyik színházzal áll szerződésben, és odajár fellépni. Mivel az előadásokra nem tudna bejárni a vállalkozásának a székhelyéről (ami mellesleg az anyukája lakása), így színészlakást bérel.Szóval itt jön a kérdésem: Elszámolható-e neki így a lakás bérleti díja költségként a vállalkozásban? A munkáltatója semmilyen költséget nem számol el.

Lejárt határidők:

2009. évre semmilyen bevallást nem adtak be. Írtátok, hogy a 0958-ast és a 0908-ast minden hónapban be kellett volna adni. Mit csináljunk? Utólag minden hónapra adjuk be ezeket a bevallásokat?

Mivel 2010 februárjában kérdezett meg engem, és én sem vagyok benne annyira az egyéni vállalkozási dolgokban, így 2010-re sem lett beadva semmilyen bevallás még. Mit pótoljunk? 

Átnéztem a korábbi évek bevallásait is, és aki eddig csinálta neki, az sem adott be semmilyen bevallást évközben. Egy 58-as bevallást találtam, amit azért adtak be, mert volt vállalkozói kivétje, illetve a NYENYI-t és az IPA-t. 

Kérném a segítségeteket, mert az évben szeretnénk beadni neki normálisan minden bevallást, hogy ne legyen gond.

Még egy kérdés: 

Telefonköltséget számolhatunk-e el neki költségként? Erre nem találtam semmilyen infót. Ha igen, akkor milyen módon lehet elszámolni?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv!

cica78121

HozzászólásSzerző: cica78121 » szer. feb. 17, 2010 4:24 pm

Sziasztok!

Utána kérdeztem az ismerőstől egy-két dolognak, és lennének újabb kérdéseim.

Szállás:

Az ismerősöm az ev. vállalkozás mellett főállásban a rokonánál van bejelentve, aki az egyik színházzal áll szerződésben, és odajár fellépni. Mivel az előadásokra nem tudna bejárni a vállalkozásának a székhelyéről (ami mellesleg az anyukája lakása), így színészlakást bérel.Szóval itt jön a kérdésem: Elszámolható-e neki így a lakás bérleti díja költségként a vállalkozásban? A munkáltatója semmilyen költséget nem számol el.

Lejárt határidők:

2009. évre semmilyen bevallást nem adtak be. Írtátok, hogy a 0958-ast és a 0908-ast minden hónapban be kellett volna adni. Mit csináljunk? Utólag minden hónapra adjuk be ezeket a bevallásokat?

Mivel 2010 februárjában kérdezett meg engem, és én sem vagyok benne annyira az egyéni vállalkozási dolgokban, így 2010-re sem lett beadva semmilyen bevallás még. Mit pótoljunk? 

Átnéztem a korábbi évek bevallásait is, és aki eddig csinálta neki, az sem adott be semmilyen bevallást évközben. Egy 58-as bevallást találtam, amit azért adtak be, mert volt vállalkozói kivétje, illetve a NYENYI-t és az IPA-t. 

Kérném a segítségeteket, mert az évben szeretnénk beadni neki normálisan minden bevallást, hogy ne legyen gond.

Még egy kérdés: 

Telefonköltséget számolhatunk-e el neki költségként? Erre nem találtam semmilyen infót. Ha igen, akkor milyen módon lehet elszámolni?

Előre is köszönöm a válaszokat!

Üdv!
cica78121

HozzászólásSzerző: melcsi62 » szer. feb. 17, 2010 4:42 pm

Szia!  Ne sértődj meg azon, amit most írok.. de, a kérdésedből látszik, hogy nem olvastad el, vagy nem olvastál bele az SZJA tv.-be és vonatkozó mellékletébe, ami rendelkezik bizonyos mértékben a telefonról is..  és egyértelműen le van benne írva, hogy a vállalkozási bevétel szerzésével kapcsolatban felmerülő ktsg-ek..  ha azért bérel valahol szállást, mert vállalkozóként ott és akkor fellépés miatt meg kell szállnia.. akkor hivatali, üzleti utazás szállás ktsg. (amit nyilván tud igazolni is a kiadott számlájával is...),  azt írod, hogy a rokonánál főállásba be van jelentve.. feltételezem, ott a rokonának valami vállalkozásában akkor alkalmazottként dolgozik.. ha ebből kifolyólag kell neki valahol megszállni, az a munkaviszonyával kapcsolatos kiküldetési ktsg  és nem az egyéni vállalkozásával..

Ha azt szeretnéd, hogy az ismerősödnek ne legyen gondja az APEH-hal stb. és elvállaltad a dolgainak az intézését, akkor vagy jobban bele kellene ártanod magad az egyes vonatkozó jogszabályokba, vagy meg kellene neki mondani, hogy ne haragudj, de keressél valakit, akinek ez szakmája..

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: cica78121 » szer. feb. 17, 2010 7:49 pm

Igen, nem igazán volt időm belemélyedni a dolgokba, mert vannak egyéb elkötelezettségeim is. Ha lesz időm természetesen jobban meg fogom nézni. Mivel nagyon közeledik a február 25., és addig be kellene adnia az adóbevallását, és mástól nem tudott segítséget kérni, ezért felajánlottam neki, hogy megkérdezem itt, mert biztos sok olyan ember van, aki nálam jobban tudja, mert benne van ezekben a dolgokban. Ha zaklatlak a kérdéseimmel, akkor egyszerűen ne válaszolj. Azért mert az ember segítséget kér, és nem ismered a hátterét, még nem kell leszólni. Ja, és mellesleg beleolvastam egy jó párszor az SZJA tv.-be, az ART.-ba, sőt még az 1997. évi 39-es rendeletbe is, és egyértelműen sehol nincs ez leírva.

Köszönöm a segítséget, majd utána érdeklődök máshol.

cica78121

HozzászólásSzerző: olahneedit » szer. feb. 17, 2010 10:14 pm

Szia Cica!

Nagyon magadra vetted Melcsi véleményét, pedig csak jót akart neked. Volt egy kis gond a napokban a freemail-lel, most meg nem győzöm a leveleket, na mindegy, most már itt vagyok.

A szállásdíjat így ne számold el.

Telefonköltséget lehet elszámolni, de ahoz kellenek az eredeti számlák csekkel együtt, illetve az azokhoz tartozó hívásrészletezések, amiből meg lehet állapítani, hogy a számla hány százalékát használta hivatalos (vállalkozási) célra. Ennek arányában ha nem áfás, akkor a bruttó kifizetett díj x %-át számold el, a csekk kifizetésének (pénzforgalmának) dátumával. Van aki csak a hasára üt %-ügyben, de ezt nagyon nem ajánlom.

Elmulasztott bevallások. Ez hosszadalmas. Nem lehetsz biztos benne, hogy csak az az egy 58-as ment be addig, amíg szét nem néztél az illető felhasználói nevével és jelszavával az eBEV-en. Üljetek le együtt a géphez, szánjátok rá az időt, és bogarásszátok ki azt, amit ott találtok. Ettől okosabb leszel.

Ha valóban nincsnek a 08-as, 58-as és 01-es bevallások beadva, akkor azokat pótolni kell minden olyan bevallási időszakra, amelyek eddig még nincsenek lefedve. Nyilván a beadott 1db 58-as időszakára már nem kell. Eredeti nyomtatványon kell ezeket beadni.

Okosabb lenne felvenni a kapcsolatot azzal az illetővel, aki tavaj segített neki. A Nyenyi meg az Ipa jó jel. Most is segíteni fog.

Átnézted tehát az Szja tv-t, elolvastad a 0953-as kitöltésijét a sorokhoz, menni fog, ha ennél is okosabb leszel, akkor majd önrevíziózni is lehet.

De a legelső kérdésed az legyen, ha legközelebb találkoztok, hogy még mindig akarja-e, hogy segíts, vagy van gyakorlott, minden nap ilyen témával foglalkozó ismerőse is, mert lehet, hogy "csak " egy egyéni vállalkozó, de olyan sok kis apróság be tud vinni az "erdőbe" benneteket, hogy később a veríték is kever amikor rájössz, hogyan is kellett volna megoldani.

Jó munkát: Edit

olahneedit

HozzászólásSzerző: olahneedit » szer. feb. 17, 2010 10:27 pm

2010: most: NY nyomtatvány     1001   2010.01.01.-2010.12.31-ig és    1008   2010.02.01-2010.12.31-ig  és  1058   2010.02.01-2010.12.31-ig   és 0901   2009.01.01-2009.12.31-ig

1008 nyomtatványon  2010.01.01-2010.01.31-ig (M lapot nem csatolsz, jobbra felül megkeresed az összes nyomtatvány újraszámolását, klikk, ámen) Egy lapból fog állni. elküldöd.

1058 nyomtatványon  2010.01.01.-2010.01.31-ig Minden sort elolvasol, a "nyilatkozatos" oldalon be kell írnod a munkáltató adószámát, olvass hozzá, mert én nem tettem. A szakmakódot az eBev törzsadatokból pontosan meg kell nézni, mert különben nem fogják feldolgozni. Magánnyugdíjpéntárra figyelj. A járulékos lapon minden fő "alap" meghatározáshoz szép nagy nullákat írj. A százalékokra szerintem figyelni kell, mert pl nem a 29%-os alaphoz teszed a nullát, hanem a 26%-oshoz, stb.

Asszem ennyi.

Melcsi légyszives írj, ha valami nem jó. Köszönöm.

Üdv: Edit

olahneedit

Következő

Vissza: Egyéni vállalkozók