Adófórum

Adózási és számviteli információk

újra ki vagyok akadva - 0901

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok!

Újabb jele ennek a fejetlenségnek, káosznak, felesleges adminisztrációnak ami jellemző már hosszú idő óta. Felhívtam a mi Apehunkat, nehogy véletlenül ne adjak le valami bevallást. Elmondtam, hogy tavaly akinek nullás lenne a 0901-e, be lett küldve egész évre a 09NY, hogy nincs semmi kötlezettsége. De akkor is le kell adnom most február 25-ig vagy az idei NY-es nyomtatványt a tavalyi egész évre, vagy nullásan a 0901-et. Mi a fészkes fenének küldözgettük akkor tavaly a 09NY-eseket? Miért kell minden évben ezt a mizzériát végig játszani a 01-esekkel, mért nem lehet mindegy megyében egységesen kezelni??

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: nagyeva1980 » csüt. feb. 11, 2010 10:23 am

na inkább nem írom le amit ide írnék....sjoiasfdoofjfiijf -ez a káromkodásom helye :) azt hiszem, már feladom ezt a pályát, mert ezt ebben a formában nem lehet csinálni tovább....megyek inkább havat lapátolni, a hasznom ugyanennyi lenne...

nagyeva1980

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. feb. 11, 2010 10:28 am

A tolna megyei apeh-tól is ugyanezt az információt kaptam. Le kell adni nullásan ismét vag a 0901-en, vagy az Ny-en.
madora100

HozzászólásSzerző: DAnett » csüt. feb. 11, 2010 11:58 am

Sziasztok!

Akkor most már nem értem... a 0901 -es kitöltéskor ezt a sárga figyelmeztetés küldi:

"Nyomtatvány] Amennyiben az adózó a 09NY nyilatkozaton a  0901-esről, mint 0-s bevallásról nyilatkozott, akkor a  ugyanarra a bevallási időszakra nem adhat be 0-s 0901-es  bevallást csak önellenőrzésként vagy ismételt  önellenőrzésként. (Hibakód=<28768/M098>) "

Ez nem pont az ellenkezőjét takarja? Ok...beadom újra 0-an. de................................

Szerintetek?

Köszönöm a segítséget

Anett

DAnett

HozzászólásSzerző: kovalkata » csüt. feb. 11, 2010 12:00 pm

Mi sem igazán értjük, valóban főleg ezt a sárga jelzéses részét, ha ez valemelyest megnyugtat....

Üdv. Kata

kovalkata

HozzászólásSzerző: madora100 » csüt. feb. 11, 2010 12:15 pm

Az "ésszerű" magyarázat az volt, hogy az év elején leadott NY csak az évközi nullás bevallások helyett van. Az évesre külön kell küldeni.  Nem is értem, miért nem díjazzátok az okfejtést?  :))) A tizenkét hónapra vonatkozó 09NY nem azonos az 1-12 hónapot felölelő időszakkal. Na, ettől lehet a falnak menni.
madora100

HozzászólásSzerző: DAnett » csüt. feb. 11, 2010 12:19 pm

:)) Köszönöm, hát akkor nincs mit tenni inkább beküldöm.

De tudjátok az a vicc, hogy a 0901-el  mindig akkora kavarodás van, ha két tök egyforma céget megcsinálok és beküldök, akkor átalában az egyikre tuti jön a levél, hogy duplikáció van, míg a másikat fel tudták könyvelni. Sosem tudom akkor mi a helyes??

Még egy kérdésem lenne, aki negyedéves bevalló beküldtem a 0901-et már jan. 20-ig, akkor most megint küldök egy bevallást a szakképzési elszámolására. Ugye? (ráadásul 0-ás)

Köszönök mindent :)

Üdv,

Anett

DAnett

HozzászólásSzerző: Rozalinda » vas. feb. 14, 2010 9:41 am

Muszáj hozzászólnom.

Miért kell adni ezt a sok NY és nullás  bevallást. Többünknek az a vélemyénye, hogy az APEH számitógépe rosszul van programozva azért vár el minden rendü és rangu adózótól mindenféle 01,08,58 stb  bevallást, vagy ennek pótlását a NY.  Informatikusoknak is az a véleménye.

Ha helyesen lenne programozva csak azokat a bevallásokat várná el, amiket ténylegesen küldeni kell, - vonatkozik az adózóra, vagy adatot  tartalmaz - a többit automatikusan nemlegesnek  venné.  Tehát az igent kéne  jelenteni, nem pedig a  nemet (most a nemet jelentjük).

És  milyen nehéz ezt a tényt az adózónak megmagyarázni -

Csavaros észjárásu rendszerszervezőkkel állunk szemben. Ennek a rendszernek biztos meg van az oka. Csak még nem hozták a tudomásunkra.  Valószinüleg igy egyszerübb  büntetni az adózót. Illetve munkahelyeket teremt a hivatalokban ennek a Ny-nek nemleges bevallásnak a feldolgozása, javitása, levelezés, telefonálás, stb

De máshol is megnyilvánul  a csavaros észjárás.

Pl  az egyéni vállalkozó titulusa :  kiegészitő tevékenységet nem folytató egyéni vállakozó. Ebben mi  a logika. Tagadom hogy a illető nyugdij melletti egyéni vállalkozó lenne. Tehát a tagadás tagadása igent  jelent. vagyis a megfogalmazás egy főállásu EV jelent.

Nyilvánvaló, hogy a kifejezés  vállasztás  azt tükrözi, kik vannak többen. Tehát a nyugdij melletti EV a többség, és ezektől kell megkülönbözteteni a kieg tev nem folytatókat --  akik nyilvánvalóan kevesebben vannak.   

Egyébként  a kifejezésnek nincs  értelme.  

Rozalinda

Vissza: Adatszolgáltatás