Adófórum

Adózási és számviteli információk

36 órás mv./egyéni váll./ősterm/kismama

Egyéni vállalkozók

HozzászólásSzerző: Napraforgó » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Sziasztok! Az alábbi kérdés megoldásában kérjük a segítségeteket:

Nálam van munkaviszonyban egy terhes kismama. Most megy először TP-re (nem vagyunk kifizetőhely). Ev-ként szabadidejében kertépítést vállal. Emellett közös őstermelői tag (nem családi gazdaság). A későbbiekben lehet e valamelyik kizáró ok a GYED és a GYES folyósításánál? Szüneteltetni kell-e az ev-t, vagy végeztetheti-e AM könyvessel. Őstermelő maradhat-e? Üdv: Napraforgó
Még annyit hozzáteszek: ev-ban dísznövényeket és gyümölcsfákat is forgalmaz.

Napraforgó

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. feb. 26, 2007 2:49 pm

Ha valaki a vállalkozói tevékenységet személyesen folytatja, akkor nem jár TB ellátás. Ez nem alanyi jogon jár ellenben a GYES-el. Az egyéni vállalkozás nem szünetel csak a járulékfizetés ez időtartam alatt, ami alól egyébként is kedvezmény illeti meg, ha heti 36 órás munkaviszonnyal rendelkezik. Ha igazoltan más dolgozik helyette, akkor természetesen jár a TB ellátás is. Ez lehet AM könyves dolgozó is. Szerintem az, hogy őstermelő ezekből a szempontokból közömbös.

Üdvözlettel: Gyergyói István

gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. feb. 26, 2007 2:51 pm

Talán az lehet a gond, hogy nem lesz keresőképtelen azokban az időszakokban, mely alatt őstermelőként jövedelmet realizál.
gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: Napraforgó » hétf. feb. 26, 2007 4:35 pm

Szia István! Kösz! Azért tovább kérdeznék.

Szerinted ha februárban (TP kezdete) nem volt az ev-ban bevétele, jelenthei-e azt hogy ebből nem volt jövedelme, vagy ahogy írtad "a vállakozói tevékenységet személyesen" ilyenkor is folytatja? Azaz nem jogosult (munkaviszonya alapján) a TP-re?

A másik: Az leírtak alapján ez a kismama ev.-sal sem jogosult TP-re? Hogy kapnak mégis az ev-k  TP-t? Üdv:Napragorgó

Napraforgó

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. feb. 26, 2007 4:44 pm

De jogosult! Ha van biztosítási jogviszony és keresőképtelen, akkor jár a táppénz. Ha a vállalkozásnak nem volt jövedelme, akkor mondhatjuk, hogy a vállalkozásban személyesen nem működik közre. Persze, ha nagyon kötekedni akar valaki, akkor belemehetünk abba is, hogy csak nem számlázott, de egyébként dolgozott vagy tényleg nem csinált semmit. Ezt viszont azért nem könnyű bizonyítani az APEH részéről sem.
gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: Napraforgó » hétf. feb. 26, 2007 7:28 pm

A GYES és az EV-vel kapcsolatosan itt a Fórumban olyasmire  emlékszem, hogy valaki-valakinek azt válszolta, hogy aztért nem volt jogosult a GYES-re, mivel  nem jelentett be "vmit" az Apeh-nál, talán takarítás volt a vállakozása........ de nem találom. (sosem volt kismamám)
Napraforgó

HozzászólásSzerző: gyergyoiistvan » hétf. feb. 26, 2007 10:12 pm

Erről nem tudok!
gyergyoiistvan

HozzászólásSzerző: VKM » kedd feb. 27, 2007 9:50 pm

Én is hasonló cipőben járok. Egyéni vállakozó vagyok, hamarosan szülni fogok. A táppénz, TGYÁS, GYED alatt semmiképpen nem folytathatom személyesen a vállalkozói tevékenységet, én is alkalmi munkavállalóra illetve segítő családtag alkalmazására gondoltam. Az EV tevékenységet nem kell szünetelteni, viszont a vállalkozói kivét TILOS, hiszen az a személyes munkavégzés "ellenértéke". Az őstermelői szerintem is maradhat, viszont az értékesítési betétlapra a tb ellátások idejére ne kerüljön bevétel.

VKM

Vissza: Egyéni vállalkozók