Adófórum

Adózási és számviteli információk

Törzstőkével kapcsolatos kérdések

Adatszolgáltatás

HozzászólásSzerző: azsuzsa73 » csüt. jan. 01, 1970 1:00 am

Tisztelt Szakértők!

Könyvelőváltáskor derült ki, hogy az előző könyvelőm a társaságunk 3M  Ft-os törzstőkéjét 6M Ft-ra emelte. Nem értem miért, hiszen senki nem mondta, nem is tettünk be pénzt a bankba, társasági szerződés módosítás sem történt. 

Mi ilyenkor a teendő?  Lehet-e ebből problémánk, illetve a cégnek?

Köszönöm a segítséget!

Zsuzsa

azsuzsa73

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. feb. 10, 2010 8:44 pm

Az új könyvelő mit mond?
szedlacsek

HozzászólásSzerző: azsuzsa73 » szer. feb. 10, 2010 8:57 pm

Ő mondta, illetve vette észre az átadott anyagokból.

Egyenlőre nem beszéltük meg, kérte, hogy mindenképpen kérdezzem meg, hogy miért van 6M benne.

azsuzsa73

HozzászólásSzerző: szedlacsek » szer. feb. 10, 2010 9:16 pm

Szerintem ne tőlünk kérdezd, hanem attól, aki csinálta...
szedlacsek

HozzászólásSzerző: Napraforgó » szer. feb. 10, 2010 9:25 pm

Szerintem, ha éven belül (2009-ben) történt ez a dolog, akkor lehet hogy csak egy "félreütés", ami a mérlegzáráskor egyértelműen kiderül, hiszen pénzmozgás nincs mögötte.

Viszont, ha a 2008 éves mérlegben is a 6 milló szerepelt, akkor nagyon "érdekes"!

Napraforgó

HozzászólásSzerző: Kardos.Judit » szer. feb. 10, 2010 10:42 pm

Nem lehet véletlenül, hogy  6 millió a saját tőke ?

Mert úgy még jó is lehet.

KJ.

Kardos.Judit

HozzászólásSzerző: zspotorke » szer. feb. 10, 2010 10:49 pm

Sziasztok!

Egy dupla könyvelés is lehetne akár..... Remélhetőleg 2009-ben történt a tévedés és akkor még lehetőség van a javításra.

Ha előző évek valamelyikében történt a hiba, akkor a volt könyvelődön kívül az ügyvezető is hibázott, mert amikor a taggyűlés elé terjesztette a mérleget elfogadásra akkor azért feltünhetett volna a hibás adat. Vajon milyen adatokat tartalmaz a mérlegelfogadó taggyűlés? Ott és akkor nem tünt fel mindez senkinek? A legkönnyebb azt mondani, hogy a volt könyvelőm....   Igen Ő is hibás és elsősorban Ő a hibás ha ez megtörtént, de azért az is aki nem ellenőrizte, hogy mit ír alá.

Természetesen hibát lehet és ki is kell javítani, még akkor is ha tetemes munkát is jelenthet a jelenlegi könyvelődnek. De ezzel ő valószínűleg tisztában van.

P.Zsuzsa

zspotorke

HozzászólásSzerző: azsuzsa73 » vas. feb. 21, 2010 8:04 pm

Hát, sajnos nem érem el a régi könyvelőt. Nem tudom mi lehet, azóta próbálom hívni, mióta itt regisztráltam. Jól a sz..-ban hagyott. Nem tudom mit tehetek vagy mit tegyek. Azon gondolkodom, hogy írok neki egy hivatalos levelet, a tavalyi év júliustól nincs könyvelve! Ez most, idén januárban derült ki. Elküldte a bevallásokat nullásan, én meg most magyarázkodhatok + fizethetek.

Egyébként 6 millió van a papíron ez tuti, de nincs is nálam minden könyvelési anyag. Így az új könyvelő sem tud mit csinálni.

Fogalmam sincs mi lesz....

Zs.

azsuzsa73

HozzászólásSzerző: melcsi62 » vas. feb. 21, 2010 8:27 pm

Szia!  Látatlanban nem igazán lehet okosnak lenni.. lehet, hogy annak is oka van, amiért nem könyvelt júliustól... de ez máslapra tartozik.

jegyzett tőkét nem csak banki befizetéssel lehet emelni.. Nem tudni miféle papíron van 6 millió..

Az sem biztos, hogy neked kellene levelezgetni a volt könyvelővel... a cég illetékesének, - ha veled kötött szerződést a könyvelésre, akár a 2009-esre visszamenőleg, akár valamikortól folytatólagosan.. az ehhez szükséges bizonylatokat  és ilyen bizonylat az a főkönyvi kivonat, leltári kimutatás, stb.. amitől a könyvelést folytatni kellene - át kellett volna, hogy adja részedre.  Tehát a cégnek kell intézkednie arról, hogy az új könyvelőnek, annak rendje és módja szerint rendelkezésére bocsássa mindazon bizonylatokat, nyilvántartásokat, stb. ami a megbízás teljesítéséhez szükséges..  

Elsődlegesen  - ha már ilyen látatlanban elvállaltad a cég számviteli szolgáltatását - ha levelet akarsz írni, akkor azt a megbízó cégnek írd meg, hogy mi mindennek a rendelkezésre bocsátásáról szíveskedjék intézkedni, mert ezek hiányában nem áll módodban ....   (nem tudom mi az amit vállaltál) , esetleg felajánlod, hogy ha találkozót hoz össze a régi könyvelővel, akkor arra elkíséred...

/A magyarorszag.hu-n a cégkeresőben akár a cég cégjegyzékszámára, akár adószámára hivatkozással le tudod kérni a cégkivonatot..  ha abban 3 millió a jegyzett tőke, akkor azon a valamilyen papíron amin 6 millió van, valami hiba van.,/

Üdv.

melcsi62

HozzászólásSzerző: azsuzsa73 » hétf. feb. 22, 2010 12:05 pm

Lehet, hogy nem voltam elég pontos a témával kapcsolatban: a cég az enyém. A könyvelőm különböző okokra hivatkozva nem könyvelt, ennek tényét viszont utólag közölte (pl unokája született, gyógyfürdőben volt, APEH-ellenőrzése és VPOP-ellenőrzése volt többször), mint ahogy arról is utólag szereztem tudomást, hogy a bevallások nullásan mentek el.

A könyvelés átadásakor átadott 1-2 dossziét, de arról leltár nem készült, azt mondta minden benne van. Az új könyvelőmnek elvittem a teljes anyagot és amikor kibontotta, kérdezgette,  hogy hol vannak a bevallások, ilyen és olyan papírok. Próbáltam hívni a volt könyvelőmet, de ahogy az elmúlt 2 hétben, azóta sem értem el. Ezért kértem itt segítséget, hiszen a tavalyi év még a levegőben lóg.

Szerződést nem kötöttünk, ismerős ajánlotta, persze az ismerőssel azóta haragban van.

A 6 milliót pedig az új könyvelő kérdezte, hogy 6 milliós a cég? Ott ültem és néztem csak előre, szó szerint ki a fejemből, mert én sem, és a többségi tulajdonos sem emelt törzstőkét.

Ezek után azt hiszem a cég jogi képviselője fog írni levelet, hiszen ha az én telefonomra nem reagál, gondolom a leveleimre sem fog. Nekem az éppen elég "hiba", hogy 6 millió van bármilyen papíron - magyarázat nélkül.

Azért köszönöm a segítséget!

Üdv: Zs.

azsuzsa73

Következő

Vissza: Adatszolgáltatás